- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Choinka z błyszczącej wstążeczki - tutorial?
Choinka z błyszczącej wstążeczki - tutorial?
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
9 lata 5 miesiąc temu #719
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Choinka z błyszczącej wstążeczki - tutorial?
Tylko on tam nie robi takiej choinki, o jaką mi chodziło, a ta ostatnia to jakaś z lekka krzywa mu wyszła.
Cały problem polega na narysowaniu idealnej spirali. Można narysować na oko i efekt będzie bardzo ładny, ale wciąż nie wiem, jak utworzyć taką idealnie równą, wyciągniętą w stożek spiralę: i.stack.imgur.com/zxqyE.png
Cały problem polega na narysowaniu idealnej spirali. Można narysować na oko i efekt będzie bardzo ładny, ale wciąż nie wiem, jak utworzyć taką idealnie równą, wyciągniętą w stożek spiralę: i.stack.imgur.com/zxqyE.png
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
9 lata 5 miesiąc temu #720
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Choinka z błyszczącej wstążeczki - tutorial?
W google jest patent na to w
Adobe Illustrator
oraz
SketchUp
który ma zapis do wektora w PDF. Ale to jest rzeźba. W Inku nie mam pojęcia jak to zrobić. Do grudnia zostało trochę czasu i może coś się znajdzie na ten temat.
mPuQ
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
9 lata 5 miesiąc temu - 9 lata 5 miesiąc temu #721
przez Dorkass
Tak sobie właśnie myślałam, że może w SketchUp, dziękuję za odnośnik.
Na razie tak na piechotę zrobiłam w Inku: dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/16.05.2014/zrzut03154.png , ale bardzo się umatoliłam i na pewno nie jest to jeszcze idealnie równo.
Przypuszczam, że to kwestia obliczeń matematycznych, ale mnie takie obliczenia przerastają. W każdym razie byłby to dobry pomysł na plugin.
Na razie tak na piechotę zrobiłam w Inku: dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/16.05.2014/zrzut03154.png , ale bardzo się umatoliłam i na pewno nie jest to jeszcze idealnie równo.
Przypuszczam, że to kwestia obliczeń matematycznych, ale mnie takie obliczenia przerastają. W każdym razie byłby to dobry pomysł na plugin.
Ostatnia9 lata 5 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
9 lata 5 miesiąc temu #724
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Choinka z błyszczącej wstążeczki - tutorial?
Ja bym chyba zrobił tak, że wziąłbym kształt ze Skecza a potem wrzucił normalnie bitmapę do Inka i obrysował ją piórem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
9 lata 5 miesiąc temu - 9 lata 5 miesiąc temu #726
przez Dorkass
Przez to kombinowanie ze spiralą, to wpadłam na pomysł takiej choinki: www.gimpuj.info/gallery/96/48452_14_06_15_1_38_41.png (można go wykorzystać do rysowania kremu na babeczce albo lodów włoskich) ;)
@mPuQ: w mojej wersji SketchUp nie ma możliwości zapisu ani eksportu do PDF. Czy ta opcja jest tylko w wersji PRO?
W AI ta opcja jest badziewna i rozciąga tylko zewnętrzne sploty spirali, a te wewnętrzne prawie wcale (chwycenie za drugi, wewnętrzny koniec daje ten sam efekt). W poradzie z odnośnika sprytnie ktoś rozciągnął spiralę, która akurat nie ma wielu splotów i w dodatku nie ma tych najciaśniejszych, całkiem wewnętrznych a i tak widać już, że zewnętrzne są rozciągnięte bardziej od tego środkowego, który pozostał płaski. Przy okazji byłam mile zaskoczona, że w Inku rysowanie spirali jest lepiej rozwiązane, bo można sobie interaktywnie regulować zacieśnienianie splotów, a w AI nie (chyba, że o czymś nie wiem, bo nie znam za bardzo tego programu).
@mPuQ: w mojej wersji SketchUp nie ma możliwości zapisu ani eksportu do PDF. Czy ta opcja jest tylko w wersji PRO?
W AI ta opcja jest badziewna i rozciąga tylko zewnętrzne sploty spirali, a te wewnętrzne prawie wcale (chwycenie za drugi, wewnętrzny koniec daje ten sam efekt). W poradzie z odnośnika sprytnie ktoś rozciągnął spiralę, która akurat nie ma wielu splotów i w dodatku nie ma tych najciaśniejszych, całkiem wewnętrznych a i tak widać już, że zewnętrzne są rozciągnięte bardziej od tego środkowego, który pozostał płaski. Przy okazji byłam mile zaskoczona, że w Inku rysowanie spirali jest lepiej rozwiązane, bo można sobie interaktywnie regulować zacieśnienianie splotów, a w AI nie (chyba, że o czymś nie wiem, bo nie znam za bardzo tego programu).
Ostatnia9 lata 5 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
- scooter
- Wylogowany
- New Member
9 lata 5 miesiąc temu #750
przez scooter
czubek choinki coś mi nie pasuje, może trójkąt "wygięty" w którąś stronę? reszta jak najbardziej ok
pozdrawiam! www.alechoinka.pl
Replied by scooter on topic Choinka z błyszczącej wstążeczki - tutorial?
Dorkass napisał: Przez to kombinowanie ze spiralą, to wpadłam na pomysł takiej choinki: www.gimpuj.info/gallery/96/48452_14_06_15_1_38_41.png (można go wykorzystać do rysowania kremu na babeczce albo lodów włoskich) ;)
czubek choinki coś mi nie pasuje, może trójkąt "wygięty" w którąś stronę? reszta jak najbardziej ok
pozdrawiam! www.alechoinka.pl
Czas generowania strony: 0.295 s.