Obrót a klony

11 lata 2 tygodni temu #276 przez mtanska
Replied by mtanska on topic Obrót a klony
Hej,

utworzyłam sobie nowy dokument Inkscape'a i działa wszystko tak jak na Twoim zrzucie z dokładnie takimi samymi parametrami układu klonów. W dokumencie wcześniej edytowanym z, z identycznymi parametrami, nie działa, nawet po użyciu tego samego (Ctrl+C, Ctrl+V) obiektu. Tak jakby ten pierwotny dokument był "upośledzony"... :) Korzystam z system operacyjnego Win7, 32-bit.

Pozdrawiam,
Gosia

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

10 lata 11 miesiąc temu #303 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Obrót a klony
Również mam problem z obrotem i klonami. Początkowo próbowałam stworzyć płatek śniegu ale wychodziły mi różne dziwne cuda więc postanowiłam zrobić coś prostego aby sprawdzić czy na pewno to ja robię błąd czy to wina programu. Tak więc zrestartowałam program, utworzyłam sobie kwadrat i chciałam go obrócić dokładnie tak jak w tutorialu:
. Na dowód, że wszystko ustawiłam identycznie przedstawiam zrzuty ekranu:
dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/klon1.png
dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/klon2.png
dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/klon3.png
I niestety zamiast ładnej rozetki jak na filmie powstaje mi coś takiego:
dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/klon4.png
Oczywiście środka obrotu nigdzie nie przesuwałam, znajdował się w centrum kwadratu. Używam wersji z Gradient Mesh ponieważ w poprzedniej 48.4.0 nie działały mi efekty. W tej wersji jak na razie wszystko wydawało się działać jak trzeba i nagle natknęłam się na ten problem z klonami. Mój system to Windows 7 64 bit. Czy da się to jakoś naprawić czy jednak muszę dodatkowo pobrać inną wersję?

10 lata 11 miesiąc temu #304 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Obrót a klony
Miałem podobnie ale w zakładce Skalowanie X i Y miałem wpisane procenty, jak dałem wszystko na zero wyszło tak jak potrzeba.

mPuQ

10 lata 11 miesiąc temu #306 przez Dorkass
Ech, powinnam była dać zrzuty ze wszystkich zakładek.. Zapewniam, że w skalowaniu miałam wszystko na zero, dokładnie wtedy sprawdzałam. Zresztą przed chwilą jeszcze raz spróbowałam i nadal jest to samo. Skalowanie, rozmycie, kolor - wszystko wszędzie jest na 0.

10 lata 11 miesiąc temu #307 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Obrót a klony
Zauważyłem, ze dane same się podstawiają! Mimo ustawiania na zero z każdym razem mam jakieś liczby. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje.
Po próbie utworzenia układu klonów sprawdź czy coś się nie podstawiło.
Sprawdzałem na Inku 0.48.4, najnowszym dev i z meshem, na każdym wyszło ale dopiero jak miałem wymuszone zero na innych zakładkach (każda z wersji pobiera dane z tego samego pliku konfiguracyjnego!)

mPuQ

10 lata 11 miesiąc temu - 10 lata 11 miesiąc temu #308 przez Dorkass
U mnie nic się nie poprzestawiało, bo kliknięciu w "Utwórz" nadal skalowanie jest na 0. Czyli zmiana wersji nic nie pomoże?

Czas generowania strony: 0.115 s.