Obrót a klony

11 lata 3 tygodni temu #268 przez mtanska
Obrót a klony was created by mtanska
Witam,

mam taki problem: próbuję utworzyć układ klonów obiektu. Klony powinny być w każdej kolumnie obrócone o jakiś kąt. Ustawiam punkt obrotu w środku tego obiektu i... kiszka - klony są jednocześnie przesunięte o jakąś tam odległość. Próbuję uzyskać ten sam efekt za pomocą Przekształć->Obrót i obiekt obraca się prawidłowo wokół zadanego punktu.
W klonowaniu oczywiście ustawiam przesunięcie w kolumnie na -100, ale to i tak nic nie daje. W załączniku obrazek poglądowy.

Dzięki, pozdrawiam,
Gosia

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

11 lata 3 tygodni temu - 9 lata 10 miesiąc temu #269 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Obrót a klony
Czyli chodzi o sam obrót bez przesunięcia? Dobrze rozumiem?

mPuQ
Załączniki:

11 lata 3 tygodni temu #270 przez mtanska
Replied by mtanska on topic Obrót a klony
O to to właśnie :) I nie wiem czemu nie wychodzi, nawet próbowałam to zrobić wg tutoriala z zachodem słońca i dalej nic, tzn efekt nie jest taki jak w tutorialu. Inkscape najnowszy :)

11 lata 3 tygodni temu #271 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Obrót a klony
U mnie to się też przesunęło ale zrobiłem wyrównanie w poziomie i w pionie (Shift+Ctrl+A) i odłączyłem klony żeby można było zmienić kolory.

mPuQ

11 lata 3 tygodni temu #272 przez mtanska
Replied by mtanska on topic Obrót a klony
Tak, w przypadku, kiedy środek obrotu jest w środku obiektu to to działa. A co, jeśli punkt obrotu jest gdzieś indziej? Na przykład taki efekt jak na obrazku? Wtedy chyba prosta sztuczka z wyrównaniem już nie zadziała :(

11 lata 2 tygodni temu - 9 lata 10 miesiąc temu #273 przez wrednik
Replied by wrednik on topic Obrót a klony
Czołem!

Sprawdziłem u siebie i działa bez problemu, chociaż - co zaskakujące, miałem wrażenie że za pierwszym razem jakby faktycznie działało nieco inaczej.

Poniżej załączam poprawne ustawienia układu klonów oraz dowód że u mnie zadziałało bez problemu.

Jeśli działa to napisz co robiłaś inaczej, jeśli nie działa to napisz z jakiej wersji korzystasz oraz z jakiego systemu korzystasz kiedy uruchamiasz Inkscape.

pozdrawiam,
D.

Załączniki:

Czas generowania strony: 0.155 s.