Wykonanie mapy w Inkscape

7 lata 9 miesiąc temu #1421 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Wykonanie mapy w Inkscape
No tak, kontury nie powinny na siebie zachodzić, tylko się ze sobą stykać. Aby uzyskać idealnie równe odstępy pomiędzy poszczególnym regionami należałoby najpierw utworzyć za pomocą narzędzia Pióro obiekt pokrywający dokładnie całą mapę ( bez konturu). Następnie obrysować kontury regionów pojedynczą ścieżką o grubości równej grubości docelowych konturów x 2 i zmienić kontur na ścieżkę. W kolejnym kroku trzeba zaznaczyć obie ścieżki, czyli obiekt pokrywający całą mapę i kontur zamieniony w ścieżkę, a następnie zastosować: Ścieżka -> Różnica (ścieżka z konturu musi być na górze) i Ścieżka -> Rozdziel. Na koniec nadajesz odpowiednie kolory poszczególnym regionom i dodajesz im kontur.
O jakie inne narzędzia chodziło wykładowcy, to nie mam pojęcia. W każdym razie na pewno można to było trochę staranniej wykonać, np. rzeki nie powinny być takie kanciaste. Trzeba zmienić węzły z ostrych na gładkie zaokrąglenia. Z tego co widzę, rzeka nie jest jednakowej szerokości na całej długości, więc nie powinna być konturem tylko ścieżką. Ogólnie kontury utworzonych obiektów w niektórych miejscach nie pokrywają się z konturami mapy będącej podkładem. Także niestety ale brak dokładności jak najbardziej tutaj widać.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

7 lata 9 miesiąc temu #1426 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Wykonanie mapy w Inkscape
Nic dodać, nic ująć :)

7 lata 9 miesiąc temu #1717 przez asiajoanna
Replied by asiajoanna on topic Wykonanie mapy w Inkscape
Bardzo Wam dziękuję za wszystkie porady, niestety chyba nadal nie polubiłam się z Inkscape`m, a mój wykładowca z moim brakiem talentu w tej dziedzinie... ponieważ mimo poprawek wg niego praca nadal nie spełnia wymagań. Dodam tylko, że studiuję turystykę i tak naprawdę znajomość tego programu jest mi całkowicie zbędna. Czy jest tu jakaś dobra duszyczka, która mogłaby wykonać dla mnie poprawki tych dwóch prac? Wiem, że proszę o zbyt wiele ale zaczyna brakować mi już cierpliwości do poprawiania map po raz kolejny, a także po raz kolejny usłyszenia, że są one źle wykonane. Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

7 lata 9 miesiąc temu #1718 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Wykonanie mapy w Inkscape
To za dużo pracy. Możesz co najwyżej spróbować to tutaj komuś zlecić.

Czas generowania strony: 0.197 s.