- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Wykonanie mapy w Inkscape
Wykonanie mapy w Inkscape
- asiajoanna
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
7 lata 9 miesiąc temu #1413
przez asiajoanna
Wykonanie mapy w Inkscape was created by asiajoanna
Witajcie,
Na pewne zajęcia miałam do zrobienia 2 mapy w programie Inkscape. Wykonałam je, jednak nie zostały one zaakceptowane przez mojego wykładowcę, który również nie udzielił mi informacji co w nich jest zrobione źle. Poinformował mnie jedynie, iż używałam złego narzędzia, mimo, że używałam tego, który on zalecił tj. krzywe Beziera.
Czy jest ktoś kto byłby w stanie sprawdzić te prace oraz podpowiedzieć mi co mogę w nich poprawić?
Z góry bardzo dziękuję!
Na pewne zajęcia miałam do zrobienia 2 mapy w programie Inkscape. Wykonałam je, jednak nie zostały one zaakceptowane przez mojego wykładowcę, który również nie udzielił mi informacji co w nich jest zrobione źle. Poinformował mnie jedynie, iż używałam złego narzędzia, mimo, że używałam tego, który on zalecił tj. krzywe Beziera.
Czy jest ktoś kto byłby w stanie sprawdzić te prace oraz podpowiedzieć mi co mogę w nich poprawić?
Z góry bardzo dziękuję!
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
7 lata 9 miesiąc temu #1415
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Wykonanie mapy w Inkscape
Wrzuć SVG na jakiś hosting, to chętnie sprawdzę.
- asiajoanna
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
7 lata 9 miesiąc temu #1416
przez asiajoanna
Replied by asiajoanna on topic Wykonanie mapy w Inkscape
Wielkie dzięki za odpowiedź!
megawrzuta.pl/download/3b7b72727fe3f13e0963392b16d86408.html
megawrzuta.pl/download/d077b888c26fadb9922426ae913f2a30.html
mam nadzieję, że linki działają!
megawrzuta.pl/download/3b7b72727fe3f13e0963392b16d86408.html
megawrzuta.pl/download/d077b888c26fadb9922426ae913f2a30.html
mam nadzieję, że linki działają!
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
7 lata 9 miesiąc temu - 7 lata 9 miesiąc temu #1418
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Wykonanie mapy w Inkscape
Na moje oko wszystko jest "jak ta lala". Może przyczyna jest błaha - zablokowałaś warstwy, a wykładowca nie potrafił ich odblokować i sądził, że to jest obrazek? Na to pytanie odpowiedzi nie znam, ale z mojej perspektywy grafika jest ok.
Spojrzałem jeszcze na drugą mapę. O ile ta Portugalia jakoś nie powala, o tyle Luboszyce to już solidna, konkretna robota. Odblokuj warstwy i przekaż prowadzącemu. Może akurat o to chodzi.
Spojrzałem jeszcze na drugą mapę. O ile ta Portugalia jakoś nie powala, o tyle Luboszyce to już solidna, konkretna robota. Odblokuj warstwy i przekaż prowadzącemu. Może akurat o to chodzi.
Ostatnia7 lata 9 miesiąc temu edycja: DominusX od.
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
7 lata 9 miesiąc temu - 7 lata 9 miesiąc temu #1419
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Wykonanie mapy w Inkscape
A ja nie dostałam powiadomienia o poście z linkami, tylko dopiero jak DominusX odpisał.
Też nie wiem, o co mu chodzi. Może czcionki miały być zmienione na krzywe?
Poza tym niektóre obiekty zostały utworzone za pomocą narzędzia okrąg i prostokąt bez zamiany na ścieżkę. Może o to chodzi? Nie wiem też dlaczego kontur wody (tej mniejszej), na mapie Luboszyc jest wypełniony gradientem.
Też nie wiem, o co mu chodzi. Może czcionki miały być zmienione na krzywe?
Poza tym niektóre obiekty zostały utworzone za pomocą narzędzia okrąg i prostokąt bez zamiany na ścieżkę. Może o to chodzi? Nie wiem też dlaczego kontur wody (tej mniejszej), na mapie Luboszyc jest wypełniony gradientem.
Ostatnia7 lata 9 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
- asiajoanna
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
7 lata 9 miesiąc temu #1420
przez asiajoanna
Replied by asiajoanna on topic Wykonanie mapy w Inkscape
Wielkie dzięki za odpowiedź!
Niestety nie sądzę, by chodziło o zablokowane warstwy. Wykładowca prowadzi również ćwiczenia z obsługi Inkscape i myślę, że skoro nawet ja wiem jak odblokowuje się warstwy (a moja znajomość tego programu jest praktycznie zerowa), to on to również wie..
Jeśli chodzi o mapę Luboszyc to jedyną odpowiedzią było, że 'mapa zawiera szereg błędów', zaś mapa Portugalii również 'zawiera szereg błędów topologicznych, które świadczą o jej niestarannym wykonaniu, a przede wszystkim o użyciu niewłaściwych do tego celu narzędzi'. Dostałam do tego jeszcze plik jpg. w którym wykładowca zaznaczył granice regionów Portugalii, że linie (kontury) na siebie zachodzą, nie wiem dokładnie jak mogę to wytłumaczyć. Nie wiem też jakie inne narzędzie mogłabym użyć do wykonania tych map?
Niestety nie sądzę, by chodziło o zablokowane warstwy. Wykładowca prowadzi również ćwiczenia z obsługi Inkscape i myślę, że skoro nawet ja wiem jak odblokowuje się warstwy (a moja znajomość tego programu jest praktycznie zerowa), to on to również wie..
Jeśli chodzi o mapę Luboszyc to jedyną odpowiedzią było, że 'mapa zawiera szereg błędów', zaś mapa Portugalii również 'zawiera szereg błędów topologicznych, które świadczą o jej niestarannym wykonaniu, a przede wszystkim o użyciu niewłaściwych do tego celu narzędzi'. Dostałam do tego jeszcze plik jpg. w którym wykładowca zaznaczył granice regionów Portugalii, że linie (kontury) na siebie zachodzą, nie wiem dokładnie jak mogę to wytłumaczyć. Nie wiem też jakie inne narzędzie mogłabym użyć do wykonania tych map?
Czas generowania strony: 0.130 s.