- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Problem z eksportem do pdf
Problem z eksportem do pdf
- Monnie
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
8 lata 3 dni temu #1352
przez Monnie
Problem z eksportem do pdf was created by Monnie
Cześć,
na wstępie podkreślę, że nie jestem profesjonalistą, ba, nawet trudno mnie nazwać amatorem, jeśli chodzi o grafikę wektorową. Corela poznawałam na studiach i gdyby nie konieczność pracy na nielegalu i jego "wywrotność" zapewne nie zainteresowałabym się Inkscape'm. W ramach nauki bezpłatnego oprogramowania zdecydowałam się opracować w nim swoje CV i już napotykam schody.
Mianowicie po zapisie pliku SVG do PDF zaokrąglenia użyte w dokumencie wyglądają, jakby były ucięte. Trochę jakby znajdowała się tam przezroczysta prowadnica (a te pousuwałam). Elementy nie są pogrupowane ani nie znajdują się na żadnej ścieżce - nic z tych rzeczy, bo nie bardzo umiem z nich korzystać.
Kombinowałam ze zmienianiem figury na kwadrat (wówczas kontur niewypełnionych kwadratów jest nierówny), jakością rasteryzacji itd. Problem nie występuje po zapisie w formacie PNG. Przeglądałam anglojęzyczne fora i widziałam, że podobny problem pojawiał się u innych, jednak nie rozumiem jego rozwiązań.
Gdyby nie to, że potrzebuje tego CV,
a nie chce być jednym z wielu życiorysów napisanych w wordzie, to rzuciłabym to w kąt.
Wersja programu to 0,91.
na wstępie podkreślę, że nie jestem profesjonalistą, ba, nawet trudno mnie nazwać amatorem, jeśli chodzi o grafikę wektorową. Corela poznawałam na studiach i gdyby nie konieczność pracy na nielegalu i jego "wywrotność" zapewne nie zainteresowałabym się Inkscape'm. W ramach nauki bezpłatnego oprogramowania zdecydowałam się opracować w nim swoje CV i już napotykam schody.
Załącznik Przechwytywanie.JPG nie został znaleziony
Mianowicie po zapisie pliku SVG do PDF zaokrąglenia użyte w dokumencie wyglądają, jakby były ucięte. Trochę jakby znajdowała się tam przezroczysta prowadnica (a te pousuwałam). Elementy nie są pogrupowane ani nie znajdują się na żadnej ścieżce - nic z tych rzeczy, bo nie bardzo umiem z nich korzystać.
Kombinowałam ze zmienianiem figury na kwadrat (wówczas kontur niewypełnionych kwadratów jest nierówny), jakością rasteryzacji itd. Problem nie występuje po zapisie w formacie PNG. Przeglądałam anglojęzyczne fora i widziałam, że podobny problem pojawiał się u innych, jednak nie rozumiem jego rozwiązań.
Gdyby nie to, że potrzebuje tego CV,
a nie chce być jednym z wielu życiorysów napisanych w wordzie, to rzuciłabym to w kąt.
Wersja programu to 0,91.
Załączniki:
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
8 lata 3 dni temu #1353
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Problem z eksportem do pdf
Dość dziwne. Mam tą samą wersję Inka i już trochę takich CV w nim narobiłam, ale nigdy po eksporcie do PDF nie miałam takich błędów. Z tym, że ja zawsze zamieniam wszystkie obiekty na krzywe bez konturów. Nie wiem jak jest u Ciebie. Może zapodaj to SVG?
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
8 lata 2 dni temu #1354
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Problem z eksportem do pdf
Obstawiam, że Inkscape konwertuje Ci filtry w locie i stąd problem. To nie tyle wada Inkscape, co samego formatu PDF. Moja rada jest taka:
1. Wygeneruj sobie grafikę w wysokiej rozdzielczości (generując zmień ustawienia DPI na 300, on sobie to odpowiednio przemnoży)
2. Zamień sobie png na jpeg (80% kompresji) celem oszczędzenia miejsca
3. Wydrukuj wirtualną drukarką do PDFa
Jeśli plik i tak będzie za duży, to możesz się pokusić na niższe DPI, ale nie mniej niż te 200 DPI, bo inaczej na wydruku będzie wyglądać jak kupa.
Jeśli jednak bardzo upierasz się na PDFa z Inkscape, to masz jeszcze inną opcję:
1. Zrób sobie kopię i na niej pracuj
2. W ustawieniach Inkscape (Ctrl + Shift + P) w zakładce "Bitmapy" w Resolution for Cerate Bitmap Copy (w wersji polskiej mam i tak niedotłumaczone, ale wierzę, że znajdziesz co trzeba) ustawiasz sobie 300 DPI.
3. Zaznacz wszystkie kółka (teraz najlepiej je zgrupuj) i wybierz opcję Edycja > Utwórz kopię bitmapy, albo jak kto woli Alt+B
4. Teraz najtrudniejsze - usuń wszystkie wektorowe kółka. Na ich miejscu pozostaw wyłącznie te kopie bitmapowe. Wyrenderowałeś sobie teraz obiekty z filtrami jako obrazki. Jeśli nie masz na obiekcie przezroczystości to w zasadzie nie musisz. Jeśli jednak masz, to będą Ci przenikać spod spodu oryginalne kółka i będzie źle wyglądać. A w każdym razie inaczej niż zamierzałeś.
5. Pamiętaj, żeby koniecznie zmienić litery na krzywe. Inaczej na innym komputerze bez zainstalowanych Twoich fontów, wszystko się rozjedzie.
Teraz możesz to sobie wygenerować do PDFa i będzie hulać.
1. Wygeneruj sobie grafikę w wysokiej rozdzielczości (generując zmień ustawienia DPI na 300, on sobie to odpowiednio przemnoży)
2. Zamień sobie png na jpeg (80% kompresji) celem oszczędzenia miejsca
3. Wydrukuj wirtualną drukarką do PDFa
Jeśli plik i tak będzie za duży, to możesz się pokusić na niższe DPI, ale nie mniej niż te 200 DPI, bo inaczej na wydruku będzie wyglądać jak kupa.
Jeśli jednak bardzo upierasz się na PDFa z Inkscape, to masz jeszcze inną opcję:
1. Zrób sobie kopię i na niej pracuj
2. W ustawieniach Inkscape (Ctrl + Shift + P) w zakładce "Bitmapy" w Resolution for Cerate Bitmap Copy (w wersji polskiej mam i tak niedotłumaczone, ale wierzę, że znajdziesz co trzeba) ustawiasz sobie 300 DPI.
3. Zaznacz wszystkie kółka (teraz najlepiej je zgrupuj) i wybierz opcję Edycja > Utwórz kopię bitmapy, albo jak kto woli Alt+B
4. Teraz najtrudniejsze - usuń wszystkie wektorowe kółka. Na ich miejscu pozostaw wyłącznie te kopie bitmapowe. Wyrenderowałeś sobie teraz obiekty z filtrami jako obrazki. Jeśli nie masz na obiekcie przezroczystości to w zasadzie nie musisz. Jeśli jednak masz, to będą Ci przenikać spod spodu oryginalne kółka i będzie źle wyglądać. A w każdym razie inaczej niż zamierzałeś.
5. Pamiętaj, żeby koniecznie zmienić litery na krzywe. Inaczej na innym komputerze bez zainstalowanych Twoich fontów, wszystko się rozjedzie.
Teraz możesz to sobie wygenerować do PDFa i będzie hulać.
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
8 lata 2 dni temu #1356
przez Dorkass
Ale ja już kilka takich CV robiłam i też były tam kółka, kwadraciki i nawet gwiazdki i nic podobnego się nie działo. I fontów na krzywe nie zmieniałam dla wersji elektronicznych, żeby były kopiowalne. Nie było żadnych problemów, fonty zostały osadzone w pliku PDF i każdy, komu wysłałam ten plik miał wszystko w porządku i mu się wyświetlały prawidłowo, chociaż nie miał ich na dysku.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
8 lata 2 dni temu #1357
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Problem z eksportem do pdf
Ja tam wolę dmuchać na zimne.
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
8 lata 2 dni temu #1358
przez Dorkass
Ale jak wyśle gdzieś takie CV w wersji elektronicznej i babka od rekrutacji będzie se chciała coś przekopiować, to się nieźle wkurzy
Chyba, że ma to być tylko do druku.
Chyba, że ma to być tylko do druku.
Czas generowania strony: 0.135 s.