Paleta kolorów CMYK

8 lata 11 miesiąc temu #1001 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Paleta kolorów CMYK
W Scribusie nie znalazłam folderu Palettes, a jedynie taki:

Wygląda mi to na palety:

I jak widać na pierwszym zrzucie są w EPS. Aczkolwiek w tym samym folderze są także pliki w formacie XML, jednak EPS-ów jest znacznie więcej.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

8 lata 11 miesiąc temu #1004 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Paleta kolorów CMYK
Swatches to jest ten folder a le EPS nigdzie nie jest opisany jako palety tylko XML. Sprawdź czy pliki są zdublowane np ponton.eps i ponton.xml i jak tak to znaczy, że ten walnięty Scribus tworzy sobie plik EPS jako (...) cholera wie co. :)
EPS to jest format wektorowy który zachowuje informację o kolorze (CMYK). Może on sobie generuje jakiś kafelki z tymi kolorami? W tym artykule jest opisane zarządzanie kolorami ale jest też zrzut na którym widać okno zarządzania paletami ( menu Edycjai > Kolory) w nim widać opcję Importuj. Ja bym zamienił w Swatchbookerze palete na XML i importował to używając tego okna a nie na żywca.

Dorkass jak już zrobisz "doktorat" z cmyków to możesz to zebrać do kupy i zrobić opis? Tak za DZIĘKUJĘ. :)
Możemy też taki opis dodać do artykułów z tutorialami tekstowymi.

mPuQ
Załączniki:

8 lata 11 miesiąc temu - 8 lata 11 miesiąc temu #1005 przez Dorkass
Na razie niestety mam problem. Zainstalowałam tego Pythona oraz PIL, pobrałam paczkę i przekleiłam stosowne pliki. Program SwatchBooker się zainstalował, w MenuStart mam skróty: SwatchBooker Editor i SwatchBooker Batch Convertor, jednak żaden z nich się nie uruchamia ani normalnie, ani kiedy otwieram jako administrator. Po restarcie systemu nadal to samo. Także nie wiem, co na to poradzić.
Zaczynam się martwić, czy mój system czasem nie szwankuje, bo od jakiegoś czasu również XnView się buntuje i nie chce otwierać plików bezpośrednio z pulpitu. Otwiera ale zaraz przestaje działać. Może ma to coś wspólnego?
Na razie użyłam sprawdzania i naprawy błędów dysku C, ale nie pomogło, a strasznie nie chciałabym robić reinstalacji :(

A co do plików z paletami, to się nie powtarzają i plików EPS jest prawie 2 x więcej niż XML.
I w Scribusie to okienko u mnie wygląda inaczej, nie mam tego "ColourSets":

8 lata 11 miesiąc temu #1006 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Paleta kolorów CMYK
W edytorze można dodawać/usuwać kolory, zamieniać miejscami i zapisać jako paletę w rządanym formacie. Batch converter to hurtowa zamiana formaru na format.
Sprawdzę u siebie na W10 czy ten program działa a jak coś to spod linuxa spróbujemy zamienić na XML.

mPuQ

8 lata 11 miesiąc temu #1007 przez Dorkass
Ja mogę jeszcze sprawdzić na innym laptopie, to się dowiem, czy to nie wina mojego systemu.
A czemu ja mam to okienko kolorów w Scribusie inne? Pewnie właśnie dlatego tak niewygodnie mi tam zmieniać kolory...
A da się jakoś przekonwertować te palety na SVG czy cokolwiek, co bym mogła otworzyć w Inku jako obiekty? To by mi ułatwiło sprawdzanie, które kolory w tym widoku symulacji są oznaczane jako te z poza przestrzeni CMYK przy wybranym profilu, ponieważ wciąż nie wiem, która paleta odpowiada danemu profilowi.

8 lata 11 miesiąc temu #1008 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Re:Paleta kolorów CMYK
U mnie SwatchBooker na W10 też nie działa! :)
Na linuxie płacze o pythona ale nie mam w tej chwili czasu go instalować.
Opensource jak zwykle wymiata!

---

mPuQ

Czas generowania strony: 0.155 s.