- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Paleta kolorów CMYK
Paleta kolorów CMYK
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
8 lata 11 miesiąc temu - 8 lata 11 miesiąc temu #995
przez Dorkass
Paleta kolorów CMYK was created by Dorkass
Jest może gdzieś do pobrania taka paleta, gdzie wszystkie kolory będą się mieścić w tym zakresie? Użytkowniczka Hasia z forum gimpuj.info udostępniła dwie takie palety, ale kiedy używam ich w Inkscape, to prawie wszystkie kolory w trybie symulacji CMYK wyświetlają się oznaczone jako te, które nie mieszczą się w przestrzeni barwnej CMYK, a jednak dobranie właściwego odcienia bez palety nie jest łatwe.
Znalazłam np. coś takiego: tytan-reklama.eu/site/pliki/pliki/a87ff6...2122c.pdf?1402649810 i z ciekawości otworzyłam str.36 w Inkscape, ale też niektóre, skrajne kolory zostały oznaczone, jako te z poza CMYK-a, chociaż większość wyświetliła się prawidłowo.
www.a1designs.co.uk/wp-content/uploads/2...ntoneColourChart.pdf - z kolei z pierwszej strony tej palety większość kolorów jest zakrytych, przy profilu CoatedFOGRA27, natomiast w Scribusie wyświetla się cała paleta, żaden kolor nie jest oznaczony tym jaskrawozielonym.
Chyba ta symulacja w Inku jest jakaś ułomna...
Znalazłam np. coś takiego: tytan-reklama.eu/site/pliki/pliki/a87ff6...2122c.pdf?1402649810 i z ciekawości otworzyłam str.36 w Inkscape, ale też niektóre, skrajne kolory zostały oznaczone, jako te z poza CMYK-a, chociaż większość wyświetliła się prawidłowo.
www.a1designs.co.uk/wp-content/uploads/2...ntoneColourChart.pdf - z kolei z pierwszej strony tej palety większość kolorów jest zakrytych, przy profilu CoatedFOGRA27, natomiast w Scribusie wyświetla się cała paleta, żaden kolor nie jest oznaczony tym jaskrawozielonym.
Chyba ta symulacja w Inku jest jakaś ułomna...
Ostatnia8 lata 11 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
8 lata 11 miesiąc temu - 8 lata 11 miesiąc temu #996
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Paleta kolorów CMYK
Paczka dla Ciebie, daj znać czy pobrałaś bo to trzeba usunąć!
mPuQ
Ostatnia8 lata 11 miesiąc temu edycja: mPuQ od.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
8 lata 11 miesiąc temu #997
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Paleta kolorów CMYK
Pobrałam i ślicznie dziękuję
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
8 lata 11 miesiąc temu #998
przez mPuQ
mPuQ
Coś z tej paczki działa jak powinno?
mPuQ
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
8 lata 11 miesiąc temu #999
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Paleta kolorów CMYK
No właśnie mam problem z tym, która paleta, któremu konkretnie profilowi ICC miałaby odpowiadać. Przetestowałam kilka z profilem CoatedFOGRA27 oraz CoatedFOGRA39. Jak na razie odkryłam, że paleta "PANTONE process coated EURO" wydaje się działać idealnie z tym drugim. Generalnie tych palet jest bardzo dużo, więc trochę mi zajmie to testowanie, bo nie wiem, jak otworzyć całą taką paletę jako obiekty. Na razie tylko wrzuciłam je do folderu z paletami Inka i testowałam zmieniając kolory na obiekcie, głównie brązy, bo takich potrzebowałam. W Scribusie z kolei widziałam, że palety są w formacie EPS.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
8 lata 11 miesiąc temu - 8 lata 11 miesiąc temu #1000
przez mPuQ
mPuQ
Z tego co jest napisane to palety w Scribusie są w formacie XML.
Do konwersji miedzy formatami użyj programu SwatchBooker .
Aby użyć programu musisz pobrać Python 2.5 , PyQt4 , PIL , z paczki LittleCMS wyciągnij z katalogu bin plik lcms.dll i wrzuć do C:\Windows\System32 a z katalogu python pliki lcms.py i _lcms.pyd do C:\Python25\Lib\site-packages.
Do konwersji miedzy formatami użyj programu SwatchBooker .
Aby użyć programu musisz pobrać Python 2.5 , PyQt4 , PIL , z paczki LittleCMS wyciągnij z katalogu bin plik lcms.dll i wrzuć do C:\Windows\System32 a z katalogu python pliki lcms.py i _lcms.pyd do C:\Python25\Lib\site-packages.
mPuQ
Ostatnia8 lata 11 miesiąc temu edycja: mPuQ od.
Za tę wiadomość podziękował(a): DominusX, Dorkass
Czas generowania strony: 0.135 s.