- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- O co chodzi z tym przyciąganiem?
O co chodzi z tym przyciąganiem?
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
9 lata 8 miesiąc temu #642
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic O co chodzi z tym przyciąganiem?
Właśnie odkryłam, dlaczego to przyciąganie tak ułomnie mi działało. Trzeba było w preferencjach przyciągania zmienić opóźnienie na 0 ms. Domyślnie było aż 200 czy coś koło tego. Niemniej jednak nadal działa to dość dziwnie, np. przyciąganie do narożników obwiedni czy ostrych węzłów działa prawidłowo, a przyciąganie do krawędzi obwiedni czy do ścieżek nie działa wcale podczas przesuwania obiektów, natomiast podczas rysowania nowych działa przyciąganie do ścieżek, ale do krawędzi obwiedni już nie. Zastanawiam się, kiedy w ogóle to przyciąganie do obwiedni działa...
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Rhotax
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
9 lata 5 miesiąc temu #705
przez Rhotax
Inkscape 0.48.4 r9939 na WinXP.
Replied by Rhotax on topic O co chodzi z tym przyciąganiem?
Ehh...
Mam dwa kwadraty/prostokąty, nie ważne i chcę żeby IDEALNIE stykały się ze sobą bokami (tzn. tak jakby miały wspólny bok - idealnie).
Ale w tych wszystkich przyciskach do przyciągania nie znajduję czegoś w stylu "przyciąganie do krawędzi", tylko przyciąganie do obwiedni lub do punktów.
Było by dobrze gdyby nie to, że obwiednia dla kwadratu/prostokąta wcale nie jest styczna z jego obrysem :/ (jest jakby o kilka mm większa niż obrys).
To w jaki sposób można w Inkscapie przyciągać obiekty do siebie 'krawędziami' ?
Mam dwa kwadraty/prostokąty, nie ważne i chcę żeby IDEALNIE stykały się ze sobą bokami (tzn. tak jakby miały wspólny bok - idealnie).
Ale w tych wszystkich przyciskach do przyciągania nie znajduję czegoś w stylu "przyciąganie do krawędzi", tylko przyciąganie do obwiedni lub do punktów.
Było by dobrze gdyby nie to, że obwiednia dla kwadratu/prostokąta wcale nie jest styczna z jego obrysem :/ (jest jakby o kilka mm większa niż obrys).
To w jaki sposób można w Inkscapie przyciągać obiekty do siebie 'krawędziami' ?
Inkscape 0.48.4 r9939 na WinXP.
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
9 lata 5 miesiąc temu - 9 lata 5 miesiąc temu #706
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic O co chodzi z tym przyciąganiem?
Ostatnia9 lata 5 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
Czas generowania strony: 0.122 s.