O co chodzi z tym przyciąganiem?

9 lata 8 miesiąc temu #575 przez Dorkass
O co chodzi z tym przyciąganiem? was created by Dorkass
Od dawna mnie męczy to zagadnienie. Do tej pory jakoś sobie radziłam, jak nie chciało przyciągać do obwiedni, to włączałam przyciąganie do narożników albo przecięcia ścieżki i w końcu coś mi tam przyciągało. Myślę jednak, że jest to uciążliwe i tak być nie powinno. Dlaczego mając we właściwościach dokumentu i na bocznym pasku włączone przyciąganie do prowadnic nie mogę przesuwając obiekt tego przyciągania uzyskać? Próbowałam na 2 sposoby, normalnie i tak, jak opisał użytkownik Malysz: www.gimpuj.info/index.php/topic,62370.msg288041.html#msg288041 , niestety bezskutecznie. Nagrałam nawet filmik, żeby pokazać problem: dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/4/A...03-02%2021_09_27.wmv
Czy można więc uzyskać normalne przyciąganie do prowadnic bez kombinowania z włączaniem dziesięciu różnych ikonek na pasku przyciągania? Zresztą nawet wtedy często przyciąga mi tylko do tego czerwonego punktu na środku prowadnicy.
Dziś np. robiłam taki wiatraczek: i miałam problem z ustawieniem przeciwległych skrzydełek symetrycznie na jednej osi właśnie przez ten brak przyciągania :(

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

9 lata 8 miesiąc temu #577 przez Owca
Replied by Owca on topic O co chodzi z tym przyciąganiem?
Fajny wiatraczek :D

A wracając do prowadnic. Praktycznie nie używam przyciągania ale z ciekawości rzuciłem okiem na to zagadnienie. I dla krzywej faktycznie przy domyślnych ustawieniach przyciąganie nie występowało. Natomiast uruchamiając całą listę ikonek od przyciągania (patrz załączony plik) już można było zobaczyć efekty. Test na ink 0.91.

Załącznik prowadnica.png nie został znaleziony

Załączniki:

9 lata 8 miesiąc temu #578 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic O co chodzi z tym przyciąganiem?
No właśnie, dlaczego trzeba uaktywniać całą tę listę? Dlaczego to przyciąganie nie działa jakoś bardziej sensownie w przypadku przesuwania gotowych obiektów i wyrównywania ich do prowadnic czy siatki? Z tego co wiem, to sporo ludzi ma problem z tym przyciąganiem w Inku...
Może trzeba jakoś inaczej do tego podejść?

9 lata 8 miesiąc temu #579 przez Owca
Nie trzeba. Każda z zaznaczonych ikon określa inny sposób przyciągania: początek krzywej, węzły, połowa odcinka itd. Wybierasz czego potrzebujesz i czy dla krzywej czy dla obiektu.

Odwołam się do AutoCada, bo to jest 2 program bliski dla mnie. W AC masz coś takiego jak lokalizacja. Jest to funkcja pomagająca w rysowaniu. Wskazuje takie elementy jak: początek krzywej (odcinka), środek, prostopadłość rysowanej prostej do innej, punkty styku do okręgu itd. łącznie 13 ustawień. Wprawdzie są włączone domyślnie tylko 4 elementy to jak chcesz coś więcej musisz je włączyć. Przy uruchomionych wszystkich elementach praca jest naprawdę ciężka ;)

Wracając do prowadnic i przyciągania. Program daje opcje w jaki sposób przyciąga elementy do prowadnicy i zostawia Tobie wybór jak chcesz by ten element przyciągał się do prowadnicy. Jest to znacznie wygodniejsze niż wszystko odpalone naraz, a rozbicie na listę daje szybką możliwość zmiany rodzaju przyciągania.

9 lata 8 miesiąc temu - 9 lata 8 miesiąc temu #580 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic O co chodzi z tym przyciąganiem?
Niby to wiem, ale jakoś w praktyce trudno mi było szybko uzyskać konkretny efekt. Może to kwestia wprawy. Muszę jeszcze poćwiczyć z tym przyciąganiem, bo np. nie rozumiem, dlaczego w przypadku pokazanym na filmie ani obwiednia, ani ścieżka, nie chciały się przyciągać do prowadnicy. Czasami też odnoszę wrażenie, że mimo zaznaczenia wszystkich ikon przyciąganie po prostu chwilowo w ogóle nie działa, ale może coś namieszałam.

9 lata 8 miesiąc temu #581 przez Owca
Wykorzystałem te same ustawienia co miałaś na filmie i dochodzę do wniosku że u mnie nie działa przyciąganie po obwiedni i po krzywej. Reszta opcji przyciągania działa i dość intuicyjnie się zachowuje.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass

Czas generowania strony: 0.226 s.