- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Rysowanie w perspektywie: siatka?
Rysowanie w perspektywie: siatka?
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
10 lata 4 miesiąc temu #428
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Rysowanie w perspektywie: siatka?
Twój rysunek nie jest tak do końca prawidłowy i do tego w innym rzucie. Co do Blendera, to oczywiście, że nie myślałam go instalować do rysowania pokoi, tylko tak ogólnie. Nie zamierzam instalować jakiegokolwiek programu 3D wyłącznie do narysowania kilku pokoi
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
10 lata 4 miesiąc temu - 9 lata 10 miesiąc temu #429
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Rysowanie w perspektywie: siatka?
Cześć!
Coś w tym stylu może być? To jest 100% wektor, zbędne linie można edytować, usuwać...
Coś w tym stylu może być? To jest 100% wektor, zbędne linie można edytować, usuwać...
mPuQ
Ostatnia9 lata 10 miesiąc temu edycja: Owca od.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
10 lata 4 miesiąc temu - 9 lata 10 miesiąc temu #430
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Rysowanie w perspektywie: siatka?
Zrobiłem szybki test i okazuje się że przy zachowaniu kilku podstawowych zasad daje się całkiem elastycznie używać brył 3D, które kiedyś uważałem za potwornie nieporęczne... może to jest temat na materiał, aczkolwiek mszę to jeszcze poćwiczyć do momentu kiedy uznam że kompletnie panuję nad materią.
Szybka próbka zmierzenia z tematem:
Szybka próbka zmierzenia z tematem:
Ostatnia9 lata 10 miesiąc temu edycja: Owca od.
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #431
przez Dorkass
@DominusX - Takie coś ja na powyższym obrazku, to owszem, mogłam narysować. Problem miałam z dokładnie takim obrazkiem, jak pokazałam w swoim ostatnim poście.
@mPuQ - dokładnie o to chodzi. Jak to było rysowane? Podejrzewam, że narysowanie tego w Inku musiało zająć znacznie więcej czasu niż w programie 3D.
@mPuQ - dokładnie o to chodzi. Jak to było rysowane? Podejrzewam, że narysowanie tego w Inku musiało zająć znacznie więcej czasu niż w programie 3D.
Ostatnia10 lata 4 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
10 lata 4 miesiąc temu #432
przez DominusX
Dlaczego zależy Ci na zrobieniu tego w Inkscape?
Replied by DominusX on topic Rysowanie w perspektywie: siatka?
Dorkass napisał: @DominusX - Takie coś ja na powyższym obrazku, to owszem, mogłam narysować. Problem miałam z dokładnie takim obrazkiem, jak pokazałam w swoim ostatnim poście.
Dlaczego zależy Ci na zrobieniu tego w Inkscape?
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #433
przez Dorkass
W sumie w tej chwili to już nie. Temat założyłam, zanim zainstalowałam program do 3D, a że nigdy z grafiką 3D nie miałam do czynienia, to się bałam, że go za szybko nie ogarnę, więc miałam nadzieję, że da się w Inkscape. Druga sprawa, to te poszarpane krawędzie, które produkuje SketchUp, a już kolejnego programu nie chcę instalować. Jeśli natomiast chodzi o użycie tych brył 3D w Inkscape, to już czysta ciekawość. Chciałam wiedzieć, czy w ogóle się da, czy tylko ja nie umiem ich używać i ogólnie nie ma za bardzo tutków z ich użyciem.
PS
Na upartego, można sobie w Inku otworzyć taką siatkę, jak pokazałam w pierwszym poście (została wygenerowana w programie Carapace) i wg niej rysować, ale jest to jednak niezbyt wygodne. Gdyby to była prawdziwa siatka (a nie tylko jej obraz), z przyciąganiem itd. byłoby znacznie łatwiej, dlatego pytałam, czy nie ma jakiegoś pluginu, który by ją dodawał.
PS
Na upartego, można sobie w Inku otworzyć taką siatkę, jak pokazałam w pierwszym poście (została wygenerowana w programie Carapace) i wg niej rysować, ale jest to jednak niezbyt wygodne. Gdyby to była prawdziwa siatka (a nie tylko jej obraz), z przyciąganiem itd. byłoby znacznie łatwiej, dlatego pytałam, czy nie ma jakiegoś pluginu, który by ją dodawał.
Ostatnia10 lata 4 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
Czas generowania strony: 0.142 s.