Rysowanie w perspektywie: siatka?

10 lata 3 miesiąc temu - 9 lata 10 miesiąc temu #436 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Rysowanie w perspektywie: siatka?
Użyłem do tego programu Sweet Home 3D , jak się okazało, że program zapisuje pliki PDF ze zrzutem w formacie rastrowym a nie w wektorze. Zapisałem plik do OBJ i importowałem do SketchUp, po ustawieniu odpowiedniego kąta wygenerowałem plik PDF (w wektorze :cheer:) który importowałem do Inka. Trochę zabawy ale ważne, że to działa i ma wygląd. Mogłem od razu zacząć w SketchUp ale wolę Sweet Home 3D, bo ma np eksport rzutu 2D do pliku SVG.

mPuQ
Załączniki:
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

10 lata 3 miesiąc temu #437 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Rysowanie w perspektywie: siatka?
Wow, nie wiedziałam, że istnieje taka możliwość. W tym darmowym SketchUp 6 nie znalazłam opcji eksportu do PDF, ale zamierzam zainstalować najnowszą wersję. Dziękuję za info :)

10 lata 2 miesiąc temu - 10 lata 2 miesiąc temu #452 przez Dorkass

DominusX napisał: Zrobiłem szybki test i okazuje się że przy zachowaniu kilku podstawowych zasad daje się całkiem elastycznie używać brył 3D, które kiedyś uważałem za potwornie nieporęczne... może to jest temat na materiał, aczkolwiek mszę to jeszcze poćwiczyć do momentu kiedy uznam że kompletnie panuję nad materią.

I jak, będzie ten tutorial?

10 lata 2 miesiąc temu #460 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Rysowanie w perspektywie: siatka?

Dorkass napisał: I jak, będzie ten tutorial?

W sumie... mogę Ci zrobić :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass

10 lata 2 miesiąc temu - 10 lata 2 miesiąc temu #463 przez Dorkass
Myślę, że nie tylko mi by się przydał. Czasem używam tych obiektów, ale nadal wydaje mi się, że za ich pomocą nie wszystko da się narysować. Kombinowałam trochę, ale nie znalazłam sposobu, aby utworzyć obiekt widziany całkiem od frontu i trochę z góry lub z dołu. Kiedy próbuję utworzyć obiekt po środku, to po prostu symetria wariuje i robi się jakieś dziwne "X" zamiast np. sześcianu. Chodzi mi dokładnie o taką perspektywę: dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/3/Bez%20tytu%C5%82u.png . Nawet jeśli w ten sposób się nie da, to przydałyby się chociaż objaśnienia odnośnie przełączania tych kątów zbiegu, bo z tego też jakoś niewiele rozumiem.

10 lata 2 miesiąc temu #464 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Rysowanie w perspektywie: siatka?

Dorkass napisał: Chodzi mi dokładnie o taką perspektywę: dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/3/Bez%20tytu%C5%82u.png .

Powinno się dać bez problemu. Do tematu usiądę w niedzielę i wtedy postaram się zrobić materiał.

Czas generowania strony: 0.136 s.