- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Problem z uzyskaniem dokładnych wymiarów
Problem z uzyskaniem dokładnych wymiarów
- Rhotax
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
9 lata 11 miesiąc temu #550
przez Rhotax
Inkscape 0.48.4 r9939 na WinXP.
Replied by Rhotax on topic Ten program chyba wogóle gubi się przy przeliczan.
Jestem w zakładce "Przesunięcie", ustawiam 1 tylko dla kolumn.
Przechodzę do zakładki "Obrót" ustawiam parametry wg instrukcji, daję "Utwórz" i wciąż to nie jest to.
Ciekawostka Będąc w zakładce Obrót, klikam przywróć domyślne. Wracam do zakładki Przesunięcie a tu znowu 1 ... w dwóch miejscach (kolumny i wiersze) Czyli wydaje się, że jednak resetuje we wszystkich zakładkach (mam wersję 0.49.4 r9939)
A może jakieś ustawienia w ustawieniach głównych programu, zakładka Klony, dla pierwszego mam zaznaczone przy "Pozostają nieprzemieszczone" ?
Przechodzę do zakładki "Obrót" ustawiam parametry wg instrukcji, daję "Utwórz" i wciąż to nie jest to.
Ciekawostka Będąc w zakładce Obrót, klikam przywróć domyślne. Wracam do zakładki Przesunięcie a tu znowu 1 ... w dwóch miejscach (kolumny i wiersze) Czyli wydaje się, że jednak resetuje we wszystkich zakładkach (mam wersję 0.49.4 r9939)
A może jakieś ustawienia w ustawieniach głównych programu, zakładka Klony, dla pierwszego mam zaznaczone przy "Pozostają nieprzemieszczone" ?
Inkscape 0.48.4 r9939 na WinXP.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
9 lata 10 miesiąc temu #552
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Ten program chyba wogóle gubi się przy przeliczan.
Ciężko stwierdzić. Czasem ciężko do końca przewidzieć działanie tego mechanizmu, innym razem parametr na którejś zakładce o tym decyduje. Popróbuj jeszcze z innymi parametrami. Chyba bardziej nie jestem w stanie pomóc. Możesz ewentualnie odinstalować Inlscape, po czym przy nowej instalacji totalnie wyczyścić ustawienia. Powinno wyjść.
- Enzoo17
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
3 lata 10 miesiąc temu #2471
przez Enzoo17
Replied by Enzoo17 on topic Problem z uzyskaniem dokładnych wymiarów
Rozwiązaniem problemu jest ustawienie obwiedni geometrycznej.
Wchodzimy w: Ustawienia (Shift+Ctrl+P) / Narzędzia / Obwiednia do użycia i zaznaczamy "Obwiednia geometryczna".
Od tego momentu możemy dowolnie zmieniać szerokość konturu, a wymiar obiektu pozostanie bez zmian.
Wchodzimy w: Ustawienia (Shift+Ctrl+P) / Narzędzia / Obwiednia do użycia i zaznaczamy "Obwiednia geometryczna".
Od tego momentu możemy dowolnie zmieniać szerokość konturu, a wymiar obiektu pozostanie bez zmian.
Czas generowania strony: 0.082 s.