dziwne śmieci

9 lata 2 miesiąc temu #931 przez sp69
dziwne śmieci was created by sp69
Mint 17.2, Inkscape 0.91r
Zauważyłem powstawanie dziwnych artefaktów podczas tworzenia gwiazd. Pojawiają się strzałki, patrz załącznik. Czy to "normalne" zjawisko w Inkscape?

Dział nazywa się "Sugestie, uwagi i zgłoszenia błędów", ale pewnie chodzi o forum, stronę i tutoriale? Jeżeli tak to proszę to przenieść.
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

9 lata 2 miesiąc temu #933 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic dziwne śmieci
Artefakty u mnie występują najczęściej podczas przemieszczania napisów, ale znikają gdy przybliżę lub oddalę obraz. U Ciebie zostają na stałe? Może spróbuj skopiować obiekt do nowego dokumentu... Mógłbyś zapodać SVG z tą felerną gwiazdą?

9 lata 2 miesiąc temu #938 przez sp69
Replied by sp69 on topic dziwne śmieci
Tamtego przykładu już nie mam, ale widzę ten błąd coraz częściej. W załączniku przykład. Błąd występuje po scaleniu w chwili dodawania konturu.
Kopiowanie do nowego dokumentu, skalowanie, przemieszczanie nie pomaga.
Kółkami zaznaczyłem błąd.

Plik załącznika:

Nazwa pliku: drawing_BL....tar.bz2
Wielkość pliku:7 KB
Załączniki:

9 lata 2 miesiąc temu - 9 lata 2 miesiąc temu #940 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic dziwne śmieci
Po połączeniu ścieżek, w problematycznych narożnikach powstało kilka nadliczbowych węzłów i to one powodują, że kontur przybiera taki dziwny kształt:
(Twój narożnik w dużym przybliżeniu)

W sumie też mam problem z tymi niechcianymi, nadliczbowymi węzłami, które pojawiają się po łączeniu ścieżek. Uproszczenie ścieżki niestety nie jest pomocne w tym przypadku, gdyż zniekształca ścieżkę. Wyjściem wg mnie jest połączenie ścieżek poprzez edycję węzłów i odcinków zamiast za pomocą operacji logicznej, albo po zastosowaniu operacji logicznej, trzeba usunąć nadliczbowe węzły w tych narożnikach bądź połączyć je w jeden. Innych pomysłów nie mam, ale może jeszcze ktoś coś wymyśli, bo też bym chciała wiedzieć, czy istnieje lepsze rozwiązanie. Też mnie to irytuje ;)

Czas generowania strony: 0.389 s.