- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Gradient i kontury
Gradient i kontury
- Arvea
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
3 tygodni 1 dzień temu #3204
przez Arvea
Gradient i kontury was created by Arvea
Witam. Od czasu do czasu bawię się w Inkscape do własnych celów i ostatnio postanowiłam "zaszaleć" - chciałam zrobić coś w stylu wizytówki. Do tej pory tego typu zabawy robiłam w PS, tym razem jednak chciałam spróbować zrobić taki projekt wektorowo. Kilka lat temu zrobiłam sobie "logo" w Inkscape (kilka krzywych, wrzucony gradient, bez konturów). Prosty projekt, banalny wręcz. Zrobiłam więc kopię projektu, zmodyfikowałam kolory w gradiencie - tylko tyle. Utworzyłam nowy dokument o wielkości wizytówki (...) zapisuję - jest piękne. Proste logo + napis, pierwotnie na przezroczystości, żeby można było wydrukować na każdym odcieniu papieru. Eksportuję do pdf, ostatni rzut okiem na projekt przed wydrukiem - a tu zonk. Na projekcie jest jakaś kreska. Myślę sobie - pewnie coś gdzieś zepsułam po drodze, kliknęłam na narzędzie, cokolwiek.. Raz jeszcze edycja projektu - no ale tam nic nie ma.. Dodałam obiekt jako tło (pracowałam na przezroczystości), powiększam - nie ma. Zapisuję raz jeszcze - jest.. I to akurat w tą stronę, co biegnie kierunek gradientu.. Wróciłam do projektu, zaznaczyłam logo z gradientem, zaznaczam "kontur" (było bez) - no i niewidzialna linia pokryła się konturem..
Jestem niemal pewna, że ta linia to nic innego, jak linia gradientu - ale przecież samo przez się nie powinno być wykrywane jako obiekt.. (chyba.. ?)
Korzystam z Inkscape 1.0
Przyznam szczerze, że zgłupiałam i nie mam pojęcia, co zrobić.. Jak przesunę linię gradientu, wiadomo - kolor się zmieni, a nie o to mi chodzi.. Szukałam pomocy na forach, ale albo przeoczyłam, albo nikt o tym nie pisał.. Będę wdzięczna za pomoc.
Jestem niemal pewna, że ta linia to nic innego, jak linia gradientu - ale przecież samo przez się nie powinno być wykrywane jako obiekt.. (chyba.. ?)
Korzystam z Inkscape 1.0
Przyznam szczerze, że zgłupiałam i nie mam pojęcia, co zrobić.. Jak przesunę linię gradientu, wiadomo - kolor się zmieni, a nie o to mi chodzi.. Szukałam pomocy na forach, ale albo przeoczyłam, albo nikt o tym nie pisał.. Będę wdzięczna za pomoc.
Temat został zablokowany.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
3 tygodni 1 dzień temu #3205
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Gradient i kontury
Cześć,
na szybko przychodzą mi do głowy dwie rzeczy:
1. Błąd renderingu - czyli właśnie podczas zapisywania jako png lub pdf coś zapisuje się niewłaściwie. Kiedyś Inkscape miał z tym problemy, teraz ich właściwie nie spotykam, ale skoro to wersja 1.0 to może?
2. Kiedyś był problem polegający na tym, że jak się dodało pole tekstowe, a potem nic się nie w nim nie umieszczało, to pole nie było widoczne, ale istniało i powodowało błędy. Popatrz sobie na liście obiektów czy nie masz tam gdzieś jakiegoś nieproszonego gościa tekstowego.
P.S.: polecam przejść na nowszą wersję. Na przykład 1.3.2 lub nawet 1.4
na szybko przychodzą mi do głowy dwie rzeczy:
1. Błąd renderingu - czyli właśnie podczas zapisywania jako png lub pdf coś zapisuje się niewłaściwie. Kiedyś Inkscape miał z tym problemy, teraz ich właściwie nie spotykam, ale skoro to wersja 1.0 to może?
2. Kiedyś był problem polegający na tym, że jak się dodało pole tekstowe, a potem nic się nie w nim nie umieszczało, to pole nie było widoczne, ale istniało i powodowało błędy. Popatrz sobie na liście obiektów czy nie masz tam gdzieś jakiegoś nieproszonego gościa tekstowego.
P.S.: polecam przejść na nowszą wersję. Na przykład 1.3.2 lub nawet 1.4
Za tę wiadomość podziękował(a): Arvea
- Arvea
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
3 tygodni 1 dzień temu - 3 tygodni 1 dzień temu #3206
przez Arvea
Replied by Arvea on topic Gradient i kontury
Dziękuję za szybką odpowiedź <3
Więc.. Na liście obiektów mam właściwie tylko obiekt z gradientem (logo) i linijkę tekstu, który dodałam (+ obiekt na biało pokolorowany, żeby widzieć niewidoczną linię, jakby się pojawić chciała)
Spróbuję zaktualizować program i zapisać raz jeszcze.. Nie wiem tylko, czy to pomoże - w samym projekcie jak zaznaczam "kontur", obrysowuje mi się logo i pojawia niewidoczna do tej pory linia (która pokrywa się z kierunkiem i umiejscowieniem gradientu w logo..
Na pewno dam znać, jeśli po aktualizacji Inkscape problem się rozwiąże
Pozdrawiam
[EDIT]
Zaktualizowałam program <ogólnie WOW, muszę się go na nowo nauczyć > - ale (jak w bajce o serze) problem pozostał W projekcie linia kierunku gradientu jest wyczuwana jako obiekt
Więc.. Na liście obiektów mam właściwie tylko obiekt z gradientem (logo) i linijkę tekstu, który dodałam (+ obiekt na biało pokolorowany, żeby widzieć niewidoczną linię, jakby się pojawić chciała)
Spróbuję zaktualizować program i zapisać raz jeszcze.. Nie wiem tylko, czy to pomoże - w samym projekcie jak zaznaczam "kontur", obrysowuje mi się logo i pojawia niewidoczna do tej pory linia (która pokrywa się z kierunkiem i umiejscowieniem gradientu w logo..
Na pewno dam znać, jeśli po aktualizacji Inkscape problem się rozwiąże
Pozdrawiam
[EDIT]
Zaktualizowałam program <ogólnie WOW, muszę się go na nowo nauczyć > - ale (jak w bajce o serze) problem pozostał W projekcie linia kierunku gradientu jest wyczuwana jako obiekt
Ostatnia3 tygodni 1 dzień temu edycja: Arvea od. Powód: Aktualizacja statusu problemu
- Arvea
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
3 tygodni 1 dzień temu #3208
przez Arvea
Replied by Arvea on topic Gradient i kontury
Ok, problem został rozwiązany! Pięknie dziękuję za pomoc, DominusX <3 Nakierowałeś mnie na trop złoczyńcy informacją o pustych obiektach. Winowajcą nie był pusty obiekt, a coś tak małego, jak piksel.. Mianowicie - pusty i z niczym nie związany węzeł w logo! Odkryłam go zupełnie przypadkiem: chcąc potwierdzić lub wykluczyć powiązanie z gradientem, zduplikowałam warstwę logo (pierwszą ukryłam) i zmieniłam kolor. Po zapisie do pdf linia miała kolor nowego gradientu - i dalej zaczęłam drążyć już na oryginalnej warstwie logo.
Jak się tam znalazł? Nie mam pojęcia, przypuszczam jednak iż mogłam kiedyś kliknąć gdzieś przypadkiem, coś zrobiłam, gdzieś indziej usunęłam węzeł z nim związany i wyszło coś, co dopiero teraz się ujawniło. Przepraszam za kłopot i jeszcze raz dziękuję za pomoc <3 sama bym pewnie nie wpadła na to (a już na pewno nie w sensownym czasie )
Można zamknąć temat
Pozdrawiam
Jak się tam znalazł? Nie mam pojęcia, przypuszczam jednak iż mogłam kiedyś kliknąć gdzieś przypadkiem, coś zrobiłam, gdzieś indziej usunęłam węzeł z nim związany i wyszło coś, co dopiero teraz się ujawniło. Przepraszam za kłopot i jeszcze raz dziękuję za pomoc <3 sama bym pewnie nie wpadła na to (a już na pewno nie w sensownym czasie )
Można zamknąć temat
Pozdrawiam
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
3 tygodni 1 dzień temu #3209
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Gradient i kontury
Super! Bardzo się cieszę, że szybko znalazłaś rozwiązanie. Pomimo dużego i szerokiego opisu (dzięki bo to zawsze ułatwia pomoc) trudno było szacować co się dzieje. Szczególnie, że nie spotkałem się z takim zachowaniem programu.
A co do 1.4, to tak i nie. Faktycznie jest sporo nowych funkcji, ale filozofia programu jest cały czas taka sama. A i interfejsu też nikt nie przebudował.
A co do 1.4, to tak i nie. Faktycznie jest sporo nowych funkcji, ale filozofia programu jest cały czas taka sama. A i interfejsu też nikt nie przebudował.
Czas generowania strony: 0.757 s.