Tutorial na chmury

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #191 przez Dorkass
Tutorial na chmury was created by Dorkass
Czy jest jakiś dobry tutorial na chmury? Chodzi mi o takie delikatne, pojedyncze obłoczki. Kombinowałam już na różne sposoby (także z filtrami) ale albo wychodziły zbyt pierzaste i puchate albo zbyt "tłuste" i masywne. Wolałabym bez użycia filtrów, bo bardzo obciążają pamięć.
Wyszło mi coś takiego: dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/chmurki.png i nie jestem z tego zadowolona. Chciałabym, aby były takie trochę bardziej postrzępione i porozrywane, coś jak na obrazku poniżej:

Za tę wiadomość podziękował(a): Talibcen

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

11 lata 2 miesiąc temu #192 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Tutorial na chmury
István Kalmár ma na swoim blogu ma ten oraz dużo innych ciekawych tutków. Polecam lekturę.
Jakiś czas temu po udostępnieniu tego materiału na fb dodał zrzut ekranowy z fajnym podpisem . :)

mPuQ
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass, Talibcen

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #193 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Tutorial na chmury
Dziękuję za odpowiedź. Link do bloga na pewno się przyda :) A tutorial właściwie już widziałam, kiedy próbowałam sama coś znaleźć ale to niestety nie jest efekt o jaki mi chodziło. Te chmurki są nieco zbyt masywne. W międzyczasie cały czas próbowałam sama coś wykombinować i w końcu mi się udało. Niestety za pomocą filtrów. Byłam zmuszona zrobić chmury w osobnym projekcie i teraz nie mogę ich dodać do reszty bo wciąż wywala błędy :( Dlatego ostatecznie musiałam zapisać cały projekt jako bitmapę i dopiero do niej dodać zrobione osobno chmury. Gdyby więc był jakiś tutek na taki efekt jaki uzyskałam ale bez użycia filtrów, to będę wdzięczna. Poniżej link do chmurek, które zrobiłam samodzielnie:
dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/clouds.png

PS
Bardzo mnie martwi, że program tak strasznie sypie błędami i się tnie przy większym obciążeniu. Mój lapek nie jest może jakiś super ale też nie jest znów taki najgorszy. Próbowałam czyszczenia definicji, przy mniejszej ilości obiektów działało ale przy większej Inkscape sypie błędami i się wyłącza po kliknięciu w tę opcję :(

11 lata 2 miesiąc temu #194 przez mPuQ
Przed chwila kolega István przysłał wiadomość na fb z drugim linkiem .
Pierwsze chmurki miały przyjemny kreskówkowy styl a drugie no to już inna klasa!!! Bardzo fajne. :)
Znalazłem jeszcze takiego tutka na VectorTuts+ , zrobione w Illustratorze przy użyciu funkcji Gradient Mesh Tool. Niestety nie mamy możliwości sprawdzenia jak działa ta funkcja w Inku. Podobno ma się znaleźć w nowej wersji programu. Pozostaje czekać.

Co do stabilności programu podczas pracy w obciążeniu to jest tak słabo. Na koniec zeszłego roku została wydana wersja 0.48.4 i ona w porównaniu do poprzednich wniosła dużą poprawę. Teraz przynajmniej jak się wysypie to zdąży zapisać awaryjnie plik bo kiedyś było z tym różnie.
To jest link do wersji deweloperskiej dla Windows z 2013-08-22, można zauważyć kilka nowych funkcji. Może też dodano coś z obiecanego wsparcia dla wielowątkowości... :cheer:
Link do PPA dla Linuksa (prawie codzienne aktualizacje), w tym systemie jeszcze nigdy mi się Ink nie wysypał!!!

mPuQ

11 lata 2 miesiąc temu #195 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Tutorial na chmury
Dziękuję :) Rzeczywiście chmurki z tego nowego tutka na fb są bardzo fajne, chociaż też z użyciem filtra. Narzędzie Gradient Mesh bardzo ciekawe, z pewnością przydałoby się w Inku. Chociaż w zasadzie dopiero poznaję ten program i na pewno jeszcze nie odkryłam wszystkich jego możliwości. Niewiele do dej pory w nim robiłam. Oprócz przerobienia dwóch tutoriali i zrobienia 3 prostych pracek, to ta z chmurami jest pierwszym bardziej skomplikowanym projektem.
Moja wersja Inkscape, to właśnie 0.48.4 i niestety pracuję na Windows. Konkretnie Windows 7 64bit. Z Linuksem nigdy nie miałam do czynienia. Podany link do wersji deweloperskiej u mnie nie działa, wyskakuje błąd wczytywania strony.

Parametry laptopa:
Procesor: Intel(R) Core(TM) i3 CPU, M 330 @ 2.13GHz
Pamięć fizyczna: 4GB RAM
Grafika: ATI Mobility Radeon HD 5145, wersja=8.712.2.1000
Czy to naprawdę aż tak słabo, że ciężko zrobić bardziej skomplikowaną pracę?

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #196 przez mPuQ
Linkowałem bezpośrednio do pliku, teraz link do całego katalogu ,
to jest plik dla W7: inkscape_r12483-201308221257.7z (przedostatni)
Skaranie jest z tym SkyDrive! :angry:
Jakby to też nie działało to: LINK

Co do konfiguracji to jest ok ale masz mało RAMu!!! Windows7 sam z siebie pewnie zabiera z połowę. To jest 64bit więc można mu dołożyć tyle kości ile pociągnie płyta główna. Zwłaszcza, że są tanie.
Ja mam coś takiego:
Procesor: Intel(R) Core(TM) i7-2630QM CPU @ 2.00GHz czyli to się rozpędza do 8x 2.6GHz
Grafika: NVIDIA GeForce GT 540M 1024MB
Pamięć fizyczna: 16GB RAM - uważam, że lepiej mieć dużo średniej szybkości ale stabilnego ramu
niż mało superszybkiego, Ink ma gdzie buforować i stabilniej pracuje.

Z tutka o chmurach zrobił się nam kącik z poradami sprzętowymi. :evil:

mPuQ

Czas generowania strony: 0.348 s.