Układ klonów zmiana koloru

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #163 przez Dorkass
Układ klonów zmiana koloru was created by Dorkass
Chciałam zrobić coś w rodzaju equalizera. Utworzyłam sobie układ klonów ustawiając w zakładce Kolor zmianę barwy. Mam teraz 20 jednakowych obiektów i jak klikam na każdy po kolei, to pokazuje mi się w zakładce Wypełnienie i kontur, że każdy ma inny kolor jednak w rzeczywistości wszystkie są w jednym kolorze i zupełnie nie rozumiem o co w tym chodzi. Dlaczego kolor wypełnienia jaki widać w zakładce czy lewym dolnym rogu okna jest inny niż w rzeczywistości? Odłączenie klonów sprawia, że nadal wszystkie mają jednakowy kolor, tylko w zakładce pokazuje się ten sam, który widać na obiektach.

dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/zrzut01517.png

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #165 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Układ klonów zmiana koloru
Widzę, że nikt tu nie zagląda. W końcu udało mi się samej znaleźć rozwiązanie: wiki.inkscape.org/wiki/index.php/Frequen...fuse_to_change_color.
Jakby ktoś potrzebował, to trzeba zaznaczyć oryginalny obiekt i w zakładce Wypełnienie i kontur wybrać znak zapytania. W zakładce Kolor ta podpowiedź była tak daremna, że cały czas myślałam iż chodzi o brak wypełnienia i konturu czyli wybranie ikony ze znaczkiem x.

BTW - dlaczego nie ma takiej strony po polsku? Czy ktoś nie mógłby tego przetłumaczyć? A może jest, tylko mi się nie udało znaleźć?

11 lata 3 miesiąc temu #166 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Układ klonów zmiana koloru
Nie, że nikt tu nie zagląda ale pewnie niedobitki bo reszta ma wakacje!
Nigdy nie używałem układu klonów do zmiany koloru. Znalazłem taki filmik na YT .
Co do FAQ po polsku to rzeczywiście słabo z tym jest! :(
Na sieci można znaleźć przetłumaczony Manual do Inkscape 0.46 , zapewne jakaś część tematów jest już nie aktualna. Zawsze to coś.

mPuQ
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #167 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Układ klonów zmiana koloru
Filmik też po angielsku ale ja już sobie poradziłam i podałam wyjaśnienie. Na filmie jest to samo.
Chodzi właśnie o to, że jak ktoś ma szukać po angielsku, to po co w ogóle miałby tutaj pytać? Ludzie biegle znający angielski pewnie nie potrzebują tu zaglądać bo wiadomo, że znacznie więcej informacji znajdą na forach anglojęzycznych. Skoro już istnieje forum Inkscape po polsku, to uważam że takie tłumaczenie powinno się na nim znaleźć. W końcu jak się szuka konkretnej odpowiedzi na konkretny problem, to łatwiej i szybciej ogarnąć jakiś tekst niż szukać w filmikach. Ruch tu jest niewielki więc tym bardziej takie FAQ by się przydało.

Manual pewnie się przyda, dzięki :)

Czas generowania strony: 0.128 s.