- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Po eksportowaniu do PNG irfan view otwiera tylko połowę rysunku
- Forum
- Potrzebuję pomocy
Po eksportowaniu do PNG irfan view otwiera tylko połowę rysunku
- megaboro
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
3 lata 1 miesiąc temu #2692
przez megaboro
Po eksportowaniu do PNG irfan view otwiera tylko połowę rysunku was created by megaboro
Cześć. Mam problem, którego nie potrafię rozwiązać i nie wiem czy coś źle robię w inkscape czy to problem irfan view.Po ściągnięciu obrazka z netu, zrobiłem węzły, żeby zrobić kopię wektorową. Połączyłem oba obrazki w grupę, zapisałem i wyeksportowalem do PNG. W systemowym programie do zdjęć otwiera się normalnie, ale w irfan view ucina w połowie. Ktoś ma jakiś pomysł co jest nie tak?
Załączniki:
Temat został zablokowany.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
3 lata 1 miesiąc temu #2693
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Po eksportowaniu do PNG irfan view otwiera tylko połowę rysunku
Wydaje mi się, że tam gdzie jest "obcięte" po prostu nie ma tła i wygląda jakby nic nie było.
Co się stanie jeśli przed eksportem zmienisz kolor wektora na czerwony i otworzysz w Irfanie?
Co się stanie jeśli przed eksportem zmienisz kolor wektora na czerwony i otworzysz w Irfanie?
- megaboro
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
3 lata 1 miesiąc temu #2694
przez megaboro
Replied by megaboro on topic Po eksportowaniu do PNG irfan view otwiera tylko połowę rysunku
Załączniki:
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
Mniej
Więcej
3 lata 1 miesiąc temu #2695
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Po eksportowaniu do PNG irfan view otwiera tylko połowę rysunku
Czyli mam rację.
Masz dwie grafiki - jedna rastrowa, druga wektorowa. Ta rastrowa - obrazek - ma białe tło, ta wektorowa nie ma - więc irfan pokazuje tam czarny kolor.
Dlatego jak Irfan Ci wyświetla grafikę, to czarne na czarnym tle jest niewidoczne.
Jeśli chcesz, żeby było widoczne, to dodaj do rysunku tło. Np. białe, bo teraz, wbrew pozorom, jest przezroczyste.
Najlepiej zrobić to w ten sposób:
Masz dwie grafiki - jedna rastrowa, druga wektorowa. Ta rastrowa - obrazek - ma białe tło, ta wektorowa nie ma - więc irfan pokazuje tam czarny kolor.
Dlatego jak Irfan Ci wyświetla grafikę, to czarne na czarnym tle jest niewidoczne.
Jeśli chcesz, żeby było widoczne, to dodaj do rysunku tło. Np. białe, bo teraz, wbrew pozorom, jest przezroczyste.
Najlepiej zrobić to w ten sposób:
Załączniki:
- megaboro
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
3 lata 1 miesiąc temu #2697
przez megaboro
Replied by megaboro on topic Po eksportowaniu do PNG irfan view otwiera tylko połowę rysunku
Zadziałało. Dziękuję za pomoc
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
Mniej
Więcej
3 lata 1 miesiąc temu #2698
przez DominusX
Cieszę się, że pomogło i polecam się na przyszłość.
- Forum
- Potrzebuję pomocy
Czas generowania strony: 0.164 s.