Stopniowe zwiększanie odległości między obiektami

11 lata 3 miesiąc temu #160 przez Dorkass
Powiedzmy, że w jednym wierszu mam kilkanaście jednakowych, pionowych prostokątów i chciałabym aby odległość pomiędzy każdym kolejnym prostokątem stopniowo się powiększała o taką samą wartość, np. jeśli między 1 a 2 prostokątem jest odległość 2px, to między 2 a 3: 3px, między 3 a 4: 4px itd. Czy da się to w jakiś prosty sposób osiągnąć? Wiem że mogę zaznaczyć wszystkie z wyjątkiem jednego i zwiększyć odległość o 1px, następnie zaznaczyć wszystkie bez dwóch prostokątów i znów zwiększyć odległość o 1px itd. ale to dość uciążliwe przy dużej liczbie obiektów.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #161 przez mPuQ
Można odpalić w notatniku plik SVG i edytować współrzędne X, Y obiektów. Tak czy siak to jest rzeźba, trzeba do wymiaru obiektu dodać wielkość o którą chcemy przesunąć obiekt i do tego znać nazwy obiektów (ID).

P.S.: Zaznaczamy obiekt i trzymając wciśnięty Lewy Alt przesuwamy obiekt o 1,010 px w żądanym kierunku. Nie wiem dlaczego to jest 1,010 a nie 1,000 px! :unsure: Na chwilę obecną nie znalazłem miejsca gdzie to można edytować.
Shift + strzałka przesuwa obiekt o 20 px.

mPuQ

11 lata 3 miesiąc temu #162 przez Dorkass
O przesuwaniu strzałkami wiem (domyślnie ustawiłam sobie o 1px, bo nie wiem po co mi 2). Co do edycji w notatniku, to nie bardzo rozumiem co by to mogło mi ułatwić. Prawdopodobnie zajęłoby jeszcze więcej czasu niż zaznaczanie i przesuwanie czy zwiększanie odległości w wierszu.
Szkoda, że nie ma na to prostszego sposobu :(

Czas generowania strony: 0.123 s.