Działania na ścieżkach

3 lata 10 miesiąc temu #2442 przez Kasia_123
Działania na ścieżkach was created by Kasia_123
Witajcie, 

zaczynam moją przygodę z Inkscapem i napotykam pewien problem.
Chciałabym połączyć ze sobą dwie ikony, a w miejscach, w których się nakłądają - podzielić i te fragmenty pokolorować na inny kolor (tak aby powstał efekt nakłądania się na siebie dwóch przezroczystych obrazów)
Niestety, nie potrafię w zaden sposób tych ikon pociąć. nie działa w ogóle funkcja podziel, a pozostałe dają inny efekt od tego który chcę osiągnąc.Przeglądnęłam masę tutoriali ale wszystkie pokazują działania na obiektach rysowanych z kształtów, co faktycznie działa. Natomiast jak chcę te same czynności powtórzyć na moich ikonach to klapa :(
Załączam obrazek, oraz dwie ikony svg.

Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 lata 10 miesiąc temu #2443 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Działania na ścieżkach
Cześć,

to w sumie bardzo proste, tylko trzeba do tego podejść nieco inaczej. Tzn zakładam, że te obiekty to wektory, a nie obrazki.

Ja w tej sytuacji zrobiłbym rzecz następującą:
1. Zaznaczasz oba obiekty,
2. Duplikujesz je (PPM > Powiel)
Jeśli nic nie klikniesz, powinnaś mieć teraz zaznaczone tylko te nowo skopiowane obiekty. Jeśli tak jest, to...
3. Ścieżka > Część wspólna
W tej sytuacji miejsca, gdzie obiekty nachodzą na siebie stają się nowym obiektem. Wystarczy teraz tylko...
4. Zmienić jej kolor.

3 lata 10 miesiąc temu - 3 lata 10 miesiąc temu #2444 przez DominusX
Podejrzałem sobie pliki. To są grupy obiektów, a nie obiekty - dlatego nie działały Ci efekty, które działy w poradnikach. To delikatnie komplikuje sprawę, ale nie drastycznie. Spowoduje jednak, że powyższe rozwiązanie nie zadziała, póki z grup nie zrobisz obiektów.

Dlatego postanowiłem nagrać i pokazać Ci co trzeba z tym zrobić. Mam nadzieję, że jest jasne to co tam robię, ale gdyby nie, to daj znać.

3 lata 10 miesiąc temu #2446 przez Kasia_123
Replied by Kasia_123 on topic Działania na ścieżkach
Bardzo ci dziękuję, bez filmiku chyba bym nie doszla do rozwiązania :) Wszystko teraz pięknie śmiga, a ja mam jeszcze ok 20 ikonek do przerobienia. Dzięki!

3 lata 10 miesiąc temu #2447 przez DominusX
Super. Fajnie, że działa. Inkscape to fajne narzędzie, tylko trzeba poznać pewne jego cechy, żeby móc w pełni komfortowo pracować.

Czas generowania strony: 0.266 s.