- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Schodki na ciemnych gradientach
Schodki na ciemnych gradientach
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #122
przez Dorkass
Schodki na ciemnych gradientach was created by Dorkass
Ostatnia11 lata 5 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
11 lata 5 miesiąc temu #123
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Schodki na ciemnych gradientach
Widzę ciemność, ciemność widzę! Poprosimy o lepszy zrzut.
Schodki mogą być związane z tym, że karta graficzna jest ustawiona na mniej bitów.
Zawsze tak było czy od jakiegoś czasu?
Schodki mogą być związane z tym, że karta graficzna jest ustawiona na mniej bitów.
Zawsze tak było czy od jakiegoś czasu?
mPuQ
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #124
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Schodki na ciemnych gradientach
To nie jest zrzut tylko obraz wykonany w Inkscape i eksportowany do PNG. Dokładnie taki sam widok mam w Inku przed zapisem. Widzisz ciemność bo to jest gradient ciemnoszary na czarny. Schodki są na nim widoczne (pokazywałam ten obraz na innym forum). Takie schodki w GIMP-ie widzą wszyscy (a przynajmniej wiele osób) niezależnie od monitora czy karty graficznej i z tego co się dowiedziałam na innym forum, to w Inku jest to samo. Szkoda, bo zainstalowałam go mając nadzieję na lepszą jakość obrazów
No chyba, że na jakimś super wypasionym sprzęcie jednak nie będzie tych schodków?
Ustawienia mam takie:
No chyba, że na jakimś super wypasionym sprzęcie jednak nie będzie tych schodków?
Ustawienia mam takie:
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
11 lata 5 miesiąc temu #125
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Schodki na ciemnych gradientach
mPuQ
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #126
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Schodki na ciemnych gradientach
Na Twoim obrazie nie widać bo przejście od jednego koloru do drugiego jest, że tak powiem bardziej strome. Spróbuj zrobić taki łagodny i ciemny gradient jak na moim przykładzie: od całkiem czarnego do #0D0D0D czy #0F0F0F, przy czym gradient musi się rozciągać na nieco większym obszarze, tak jak u mnie od krawędzi do krawędzi obrazu a nie od środka jak na Twoim obrazku. Wszystko zależy od odcienia i rozpiętości tonalnej. Najbardziej przeszkadza to, gdy robi się np. czarne czy bardzo ciemne tło a na nim bardzo łagodną i dość rozległą, jaśniejszą poświatę.
- tjindy
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 3
11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #127
przez tjindy
Replied by tjindy on topic Schodki na ciemnych gradientach
Nie ma sensu się rozpisywać - jest to tak zwany Color banding - znany BUG i w przyszłości ma być poprawiony.
Gradient robi się blokowy dla bliskich wartości skrajnych. Można próbować go niwelować na kilka sposobów (w GIMP - blurr, smudge, dithering). Ktoś kiedyś napisał małego utilka który tworzył dithering dla gradientów - jakaś metoda to jest. Inną metodą jest rozbicie obszaru na kilka obiektów i odpowiednie ich wypełnienie.
Pozostaje nam czekać za poprawkami i .. nieużywaniem tego typu przejść dla dużych obszarów
PS. Jeszcze jest utilek "Batik rasterizer" - nie testowałem - podobno działa przy zamianie SVG na PNG czy PDF bez efektu bandingu.
Gradient robi się blokowy dla bliskich wartości skrajnych. Można próbować go niwelować na kilka sposobów (w GIMP - blurr, smudge, dithering). Ktoś kiedyś napisał małego utilka który tworzył dithering dla gradientów - jakaś metoda to jest. Inną metodą jest rozbicie obszaru na kilka obiektów i odpowiednie ich wypełnienie.
Pozostaje nam czekać za poprawkami i .. nieużywaniem tego typu przejść dla dużych obszarów
PS. Jeszcze jest utilek "Batik rasterizer" - nie testowałem - podobno działa przy zamianie SVG na PNG czy PDF bez efektu bandingu.
Ostatnia11 lata 5 miesiąc temu edycja: tjindy od. Powód: Dopisany utilek
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
Czas generowania strony: 0.111 s.