- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Obiekty na ścieżce - jak?
Obiekty na ścieżce - jak?
- Belstar
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
5 lata 9 miesiąc temu #2055
przez Belstar
Obiekty na ścieżce - jak? was created by Belstar
Witam wszystkich.
Mój problem polega na tym że muszę rozmieścić w równych odstępach obiekty na ścieżce.
Mam narysowanych około 50 okręgów (fi 5mm) i kształt mojego firmowego logo ale dla uproszczenia niech będzie kształt gwiazdy pięcioramiennej. teraz chcę te okręgi umieścić na ścieżce tej gwiazdy w równych odstępach żeby można było z tego stworzyć szablon do programu CAM i wysłać do frezarki CNC. Wiem jak umieścić teks na ścieżce, ale jeśli chodzi o obiekty jestem cienki. W drugim problemie jest prawie tak samo z tą różnicą że okręgi mają być umieszczone w środku tej przykładowej gwiazdy też w równych odstępach.
Czy jest to możliwe a jeśli tak, to jak to zrobić?
Pozdrawiam.
Mój problem polega na tym że muszę rozmieścić w równych odstępach obiekty na ścieżce.
Mam narysowanych około 50 okręgów (fi 5mm) i kształt mojego firmowego logo ale dla uproszczenia niech będzie kształt gwiazdy pięcioramiennej. teraz chcę te okręgi umieścić na ścieżce tej gwiazdy w równych odstępach żeby można było z tego stworzyć szablon do programu CAM i wysłać do frezarki CNC. Wiem jak umieścić teks na ścieżce, ale jeśli chodzi o obiekty jestem cienki. W drugim problemie jest prawie tak samo z tą różnicą że okręgi mają być umieszczone w środku tej przykładowej gwiazdy też w równych odstępach.
Czy jest to możliwe a jeśli tak, to jak to zrobić?
Pozdrawiam.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
5 lata 9 miesiąc temu - 5 lata 9 miesiąc temu #2056
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Obiekty na ścieżce - jak?
Tak, trzeba zaznaczyć obiekt (czyli jeden okrąg) i ścieżkę, a następnie użyć: Efekty -> Wygeneruj ze ścieżki -> Rozpraszanie. Ważne, aby obiekt znajdował się powyżej ścieżki (musi ją przesłaniać, kiedy go na nią przeciągasz). Niestety, nie ma możliwości określenia liczby okręgów, które mają być ułożone wzdłuż ścieżki. Możesz to uzyskać ustawiając odpowiednią wielkość odstępów. Filtr sam powiela zaznaczony okrąg tyle razy, aby wypełnić całą ścieżkę zachowując wybrane odstępy
Gdybyś natomiast chciał ułożyć na ścieżce różne obiekty, np. okręgi różnej wielkości/koloru, wtedy będziesz musiał postąpić nieco inaczej, ale to opiszę, jeśli dasz znać że faktycznie takiej opcji potrzebujesz.
Gdybyś natomiast chciał ułożyć na ścieżce różne obiekty, np. okręgi różnej wielkości/koloru, wtedy będziesz musiał postąpić nieco inaczej, ale to opiszę, jeśli dasz znać że faktycznie takiej opcji potrzebujesz.
Ostatnia5 lata 9 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
- Belstar
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
5 lata 9 miesiąc temu #2057
przez Belstar
Replied by Belstar on topic Obiekty na ścieżce - jak?
Dziękuję, bardzo mi pomogłeś, co prawda okręgi nie są ułożone dokładnie jakbym chciał ale to już mogę poprawić ręcznie.
Pozostała druga kwestia, rozmieszczenie okręgów wewnątrz drugiego obiektu (w przykładzie z mojego postu w środku gwiazdy).
Jeszcze raz dzięki
Pozostała druga kwestia, rozmieszczenie okręgów wewnątrz drugiego obiektu (w przykładzie z mojego postu w środku gwiazdy).
Jeszcze raz dzięki
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
5 lata 9 miesiąc temu - 5 lata 9 miesiąc temu #2058
przez Dorkass
Ostatnia5 lata 9 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
- Belstar
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
5 lata 9 miesiąc temu #2059
przez Belstar
Replied by Belstar on topic Obiekty na ścieżce - jak?
No to chyba jestem w domu:)
Co prawda chodziło mi o wypełnienie całego kształtu okręgami w równo rozmieszczonymi, ale mogę przed użyciem filtra odsunąć ścieżkę do wewnątrz i tak do wypełnienia całości.
No chyba że jest jakiś prostszy sposób.
Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam
Co prawda chodziło mi o wypełnienie całego kształtu okręgami w równo rozmieszczonymi, ale mogę przed użyciem filtra odsunąć ścieżkę do wewnątrz i tak do wypełnienia całości.
No chyba że jest jakiś prostszy sposób.
Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
5 lata 9 miesiąc temu #2060
przez Dorkass
Nie jestem pewna jak dokładnie ma wyglądać docelowy efekt. Możesz jeszcze poczytać i obejrzeć tutoriale o układach klonów.Belstar napisał: No chyba że jest jakiś prostszy sposób.
Czas generowania strony: 0.240 s.