- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Jak z kolorowego obrazka wyciąć elementy do wycięcia na ploterze.
- Forum
- Potrzebuję pomocy
Jak z kolorowego obrazka wyciąć elementy do wycięcia na ploterze.
- marsosno
- Autor
- Wylogowany
- New Member
- uczę się
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
5 lata 11 miesiąc temu #2035
przez marsosno
Pozdrawiam
Marek
Jak z kolorowego obrazka wyciąć elementy do wycięcia na ploterze. was created by marsosno
Witam ponownie.
Wiem jak z obrazka wyciąć element . Wektoryzuje bitmapę i zaznaczam odpowiednio operację. Wychodzi czarno biały obraz który mogę poprawić. Potem pobieram w programie plotera i jest ok.
Niestety chciałem zrobić to ale w kolorze bo wtedy mam warstwy. W programie plotera mogę wyciąć po kolei z rożnych folii i na końcu wgrzać na bluzce.
Nie wychodzi mi to bo tworzy się dużo warstw o różnych odcieniach . próbowałem wycinać, zalewać pobranym kolorem ale jest tego dużo. Jest może sposób żeby uzyskać np cztery kolory czarny jako obrys, potem biały zielony i czerwony jako wypełnienia...
Wiem jak z obrazka wyciąć element . Wektoryzuje bitmapę i zaznaczam odpowiednio operację. Wychodzi czarno biały obraz który mogę poprawić. Potem pobieram w programie plotera i jest ok.
Niestety chciałem zrobić to ale w kolorze bo wtedy mam warstwy. W programie plotera mogę wyciąć po kolei z rożnych folii i na końcu wgrzać na bluzce.
Nie wychodzi mi to bo tworzy się dużo warstw o różnych odcieniach . próbowałem wycinać, zalewać pobranym kolorem ale jest tego dużo. Jest może sposób żeby uzyskać np cztery kolory czarny jako obrys, potem biały zielony i czerwony jako wypełnienia...
Pozdrawiam
Marek
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
5 lata 11 miesiąc temu #2036
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Jak z kolorowego obrazka wyciąć elementy do wycięcia na ploterze.
Przede wszystkim obraz do wektoryzacji musi być w możliwie najlepszej jakości i dużej rozdzielczości. Grafika w załączniku jest niestety dość mała i do tego widać na niej kompresję JPG (chyba, że to nie jest oryginał). Trzeba by ją trochę poprawić w programie rastrowym, zwiększając kontrast pomiędzy poszczególnymi kolorami. Później już musisz sobie dobrać odpowiednie ustawienia wektoryzacji.
Zaraz sprawdzę co się da z tym zrobić i dopiszę, jak przetestuję ustawienia
Zaraz sprawdzę co się da z tym zrobić i dopiszę, jak przetestuję ustawienia
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
5 lata 11 miesiąc temu #2037
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Jak z kolorowego obrazka wyciąć elementy do wycięcia na ploterze.
i.imgur.com/1fwTar2.png - tutaj masz optymalne ustawienia dla takiego obrazka (jego jakość poprawiłam najpierw w GIMP-ie). Najważniejsze, to wybrać odpowiednią liczbę przebiegów (w tym przypadku 5) aby obszar w jednym kolorze nie został podzielony na kilka zbliżonych odcieni i odznaczyć "Stack scans" aby kolory nie nakładały się na siebie. U mnie zielony został podzielony na kilka ścieżek, ale w takim przypadku wystarczy je po prostu zsumować. Prawdopodobnie te obszary minimalnie różniły się odcieniem i program potraktował je jako osobne kolory - wynika to ze słabej jakości obrazka. Z tego też powodu jest 5 przebiegów zamiast 3: zielony + czerwony + czarny
- marsosno
- Autor
- Wylogowany
- New Member
- uczę się
Mniej
Więcej
5 lata 11 miesiąc temu #2039
przez marsosno
Pozdrawiam
Marek
Replied by marsosno on topic Jak z kolorowego obrazka wyciąć elementy do wycięcia na ploterze.
Dziękuje za wyjaśnienia.
Jak opisywałem w temacie " jak zwektorować tekst" uczę się od nowa gimpa i inskcapa. Kiedyś programy były łatwiejsze w obsłudze.
Kupiłem ploter cricut głównie do domu ale czasami coś do firmy wytnę. Niestety jest to produkt z USA sprzedają w Polsce ale nie można nic dokupić z projektów w Europie Dlatego muszę sam robić no i nie jestem grafikiem.
Wybierałem kolor przy wektorowaniu bitmapy...
Jeszcze mam kilka pytań:
- Które polecenie wycina obrazek z tła? Bo raz jest ok, a innym razem niby widać obrazek ale po przejęciu go w programie plotera mam białą kartkę.
- Na YouTube widziałem jak się poprawia obrazek. Chciałem też u siebie powycinać cześć niepotrzebnych fragmentów np te różne kolory ale jak w końcu udało mi się podzielić to nie mogę się dostać do kolejnych warstw. W programie plotera ładnie mi to dzieli i mogę powyłączać te nie potrzebne a tu jakoś nie wychodzi...
Kiedyś były te programy łatwiejsze. Nie pamiętam w jakim ale wskazywałem obszar do wycięcia , potem gumka zrobiła resztę na końcu pozalewałem ubytki i obrazek był gotowy. Fakt , że to była bitmapa i robiłem to 15 lat temu do pracy dyplomowej Teraz to masakra jak się nie zna co gdzie jest ...
Jak opisywałem w temacie " jak zwektorować tekst" uczę się od nowa gimpa i inskcapa. Kiedyś programy były łatwiejsze w obsłudze.
Kupiłem ploter cricut głównie do domu ale czasami coś do firmy wytnę. Niestety jest to produkt z USA sprzedają w Polsce ale nie można nic dokupić z projektów w Europie Dlatego muszę sam robić no i nie jestem grafikiem.
Wybierałem kolor przy wektorowaniu bitmapy...
Jeszcze mam kilka pytań:
- Które polecenie wycina obrazek z tła? Bo raz jest ok, a innym razem niby widać obrazek ale po przejęciu go w programie plotera mam białą kartkę.
- Na YouTube widziałem jak się poprawia obrazek. Chciałem też u siebie powycinać cześć niepotrzebnych fragmentów np te różne kolory ale jak w końcu udało mi się podzielić to nie mogę się dostać do kolejnych warstw. W programie plotera ładnie mi to dzieli i mogę powyłączać te nie potrzebne a tu jakoś nie wychodzi...
Kiedyś były te programy łatwiejsze. Nie pamiętam w jakim ale wskazywałem obszar do wycięcia , potem gumka zrobiła resztę na końcu pozalewałem ubytki i obrazek był gotowy. Fakt , że to była bitmapa i robiłem to 15 lat temu do pracy dyplomowej Teraz to masakra jak się nie zna co gdzie jest ...
Pozdrawiam
Marek
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
5 lata 11 miesiąc temu - 5 lata 11 miesiąc temu #2040
przez Dorkass
To jest forum programu Inkscape. O wycinanie obrazka w GIMP-ie musisz zapytać na forum programu GIMP:
gimpuj.info
.
Postaraj się też jasno opisywać swój problem i tylko 1 naraz. Nie zaciemniaj pytania opisywaniem jakichś zbędnych historii, bo wtedy bardzo trudno zrozumieć, o co tak naprawdę Ci chodzi.
Moim zdaniem najlepszy byłby kontakt przez Skype lub TeamViewer ze współdzieleniem ekranu. Wtedy o wiele łatwiej wyjaśnić wszelkie problemy i można po prostu pokazać, jak prawidłowo wykonać w programie różne czynności.
Postaraj się też jasno opisywać swój problem i tylko 1 naraz. Nie zaciemniaj pytania opisywaniem jakichś zbędnych historii, bo wtedy bardzo trudno zrozumieć, o co tak naprawdę Ci chodzi.
- nie chodzi tylko o wybranie koloru, ale też liczbę przebiegów i inne ustawienia, które pokazałam na zrzucie w moim poprzednim poście.marsosno napisał: Wybierałem kolor przy wektorowaniu bitmapy...
Moim zdaniem najlepszy byłby kontakt przez Skype lub TeamViewer ze współdzieleniem ekranu. Wtedy o wiele łatwiej wyjaśnić wszelkie problemy i można po prostu pokazać, jak prawidłowo wykonać w programie różne czynności.
Ostatnia5 lata 11 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
- marsosno
- Autor
- Wylogowany
- New Member
- uczę się
Mniej
Więcej
5 lata 11 miesiąc temu #2041
przez marsosno
Pozdrawiam
Marek
Replied by marsosno on topic Jak z kolorowego obrazka wyciąć elementy do wycięcia na ploterze.
Nie chcę lać wody ale trudno jest coś opisać jak się nie wie co jak
Pozdrawiam
Marek
- Forum
- Potrzebuję pomocy
Czas generowania strony: 0.135 s.