- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Jak zwektorować tekst?
Jak zwektorować tekst?
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
6 lata 4 dni temu - 6 lata 4 dni temu #2015
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Jak zwektorować tekst?
Bardzo niezrozumiale to wszystko opisujesz i wciąż nie wiem, co właściwie chcesz zrobić Tej strony z czcionkami akurat nie znam, ale tak właściwie, to nie wiem po co ją podałeś i co to ma wspólnego z moim pytaniem.
Czcionki pobiera się w plikach czcionek, czyli np. TTF lub OTF.
Może łatwiej będzie się dogadać przez Skype lub TeamViewer?
@Edycja:
Ogólnie tekst który wpisujesz w programie graficznym, np. inkscape, jest wektorem, tylko trzeba go jeszcze zamienić na krzywe (Ścieżka -> Obiekt w ścieżkę) jeśli ma być wycinany ploterem czy laserem.
Jeśli natomiast masz obrazek rastrowy (PNG, JPG) z napisem, to trzeba go zwektoryzować, ale w przypadku napisu automatyczna wektoryzacja (Ścieżka -> Wektoryzuj bitmapę) rzadko da zadowalający efekt.
Czcionki pobiera się w plikach czcionek, czyli np. TTF lub OTF.
Może łatwiej będzie się dogadać przez Skype lub TeamViewer?
@Edycja:
Ogólnie tekst który wpisujesz w programie graficznym, np. inkscape, jest wektorem, tylko trzeba go jeszcze zamienić na krzywe (Ścieżka -> Obiekt w ścieżkę) jeśli ma być wycinany ploterem czy laserem.
Jeśli natomiast masz obrazek rastrowy (PNG, JPG) z napisem, to trzeba go zwektoryzować, ale w przypadku napisu automatyczna wektoryzacja (Ścieżka -> Wektoryzuj bitmapę) rzadko da zadowalający efekt.
Ostatnia6 lata 4 dni temu edycja: Dorkass od.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- marsosno
- Autor
- Wylogowany
- New Member
- uczę się
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
6 lata 2 dni temu - 6 lata 2 dni temu #2016
przez marsosno
Pozdrawiam
Marek
Replied by marsosno on topic Jak zwektorować tekst?
Nie mam czasu odpisać dokładnie... Spróbuje zrobić przykład i dopiero wtedy przedstawię jaki mam problem
Rysunek nauczyłem się wektorować, po czasie znalazłem też opis na gimpie. Niestety nie umiem wpisanego tekstu zwektorować i przez to po przerzuceniu to programu plotera go nie widzi. Niby mógłbym dopisać w Cricut ale nie ma tam polskich znaków.
Trochę namieszałem ale za dużo niewiadomych. Naciągnął mnie sprzedawca lub za dużo sobie wyobrażałem.
Rysunek nauczyłem się wektorować, po czasie znalazłem też opis na gimpie. Niestety nie umiem wpisanego tekstu zwektorować i przez to po przerzuceniu to programu plotera go nie widzi. Niby mógłbym dopisać w Cricut ale nie ma tam polskich znaków.
Trochę namieszałem ale za dużo niewiadomych. Naciągnął mnie sprzedawca lub za dużo sobie wyobrażałem.
Pozdrawiam
Marek
Ostatnia6 lata 2 dni temu edycja: marsosno od.
- marsosno
- Autor
- Wylogowany
- New Member
- uczę się
Mniej
Więcej
6 lata 2 dni temu #2017
przez marsosno
Pozdrawiam
Marek
Fajna jest zabawa z ploterem. Wycinasz co chcesz na folii samoprzylepnej, papierach kolorowych czy folii do wgrzewania na ubraniach. Tylko niestety trzeba znać sięna robieniu grafiki bo sam program Cricuta to za mało.
Pozdrawiam
Marek
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
6 lata 2 dni temu - 6 lata 2 dni temu #2018
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Jak zwektorować tekst?
Zaznaczasz tekst i wybierasz z menu: Ścieżka -> Obiekt w ścieżkę. Czasami trzeba ją jeszcze rozgrupować: Obiekt -> Rozdziel grupęmarsosno napisał: Niestety nie umiem wpisanego tekstu zwektorować i przez to po przerzuceniu to programu plotera go nie widzi...
Ano, gdyby było inaczej, to graficy poszliby z torbami Ludzie uczą się grafiki latami. Nie ma tak, że program zrobi wszystko za Ciebiemarsosno napisał: Tylko niestety trzeba znać się na robieniu grafiki bo sam program Cricuta to za mało.
Ostatnia6 lata 2 dni temu edycja: Dorkass od.
- marsosno
- Autor
- Wylogowany
- New Member
- uczę się
Mniej
Więcej
5 lata 11 miesiąc temu #2034
przez marsosno
Pozdrawiam
Marek
Dziękuje za podpowiedzi. W końcu udało mi się. Niby prosta rzecz ale trzeba trochę poćwiczyć.
Pozdrawiam
Marek
Czas generowania strony: 0.115 s.