Konwersja PDF na DXF- znikajace wymiary (duży problem)

6 lata 4 miesiąc temu #1910 przez krystianzop
Hej,

od niedawna regularnie korzystam w INKSCAPE z funkcji zapisu (eksportu) plików PDF w formacie (do formatu) DXF. Wspomniane pliki PDF to rysunki techniczne zawierające poza rysunkiem budynków również liczne wymiary i opisy. Niestety czasem po konwersji rysunków w wyjściowym pliku DXF brakuje wymiarów i opisów. Podejrzewam, że błąd wynika ze sposobu działania autora źródłowych plików DWG i następnie PDF. Nie mam wiedzy na ten temat, tylko domyślam się, że być może autor w jakiś nietypowy sposób tworzy wymiary/zapisuje ja jako osobne obiekty?/warstwy?/ być może pracuje na bardzo starym AutoCADzie?? Dodam, że zdarza się, że dostaję komplet rysunków od innego autora i bez problemu otrzymuję wierną kopię w DXF (wraz z wymiarami, opisami, po prostu komplet). Mimo wszystko jednak częściej wymiary znikają (w 75% przypadków), niż udaje mi się je utrzymać...

P.S. Dodam, że jak zrobiłem próbę eksportu wspomnianego felernego PDFa do PNG to ukazał mi się rysunek na czarnym tle - natomiast "znikające" wymiary miały tło białe. Później przy konwersji najwidoczniej te wymiary traktowane są jako białe tło...stąd ich nie widać. Nie wiem sam, teraz już naprawdę głośno myślę...

Jeżeli ktokolwiek ma wiedzę, jak można rozwiązać mój problem to będę wdzięczny za wskazówki!

Pozdrawiam serdecznie,
Krystian

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

6 lata 4 miesiąc temu - 6 lata 4 miesiąc temu #1911 przez DominusX
Cześć,

na pewno wszystko zależy od tego co autor zrobił i w jaki sposób. Obstawiam, że np. wymiary są obrazkami dodanymi do wektorowych obiektów. Wtedy te obrazki do DXF się nie przeniosą. Ma to pewnie swoje uzasadnienie, bo jak chcesz to wycinać, to tniesz tylko po wektorach i nie musisz niczego czyścić. Tak zgaduję.

Zaimportuj plik do Inkscape, zaznaczy wszystko. Rozdziel grupę wiele razy tak, żeby na pewno pozostały tylko równorzędne elementy. Jak to zrobisz to kliknij na napis i zobacz co jest na dole. Na dole, na pasu masz informację czym jest obiekt - to ścieżka, grupa, grafika itp.

Jeśli jest tak jak piszę, to chyba byś musiał ręcznie dorobić wektory tam gdzie są grafiki, żeby się przeniosło.

Możesz też np. napisać do autora, czy może to inaczej zapisać, tj. wszystko wektorowo.

To na początek. Napisz jak sprawdzisz. Bardzo jestem ciekaw z czego to wynika.
Za tę wiadomość podziękował(a): krystianzop

6 lata 4 miesiąc temu #1912 przez krystianzop
Dziękuję za pomoc. Problem został rozwiązany! :)

Po rozbiciu rysunku wszystkie wymiary były określone jako "Tekst (Arial ...)". Wybierając opcję "zaznacz identyczne->rodzaj obiektu", następnie "ścieżka->obiekt w ścieżkę", spowodowało zmianę wymiarów z tekstu na "Grupa 5 obiektów". Po całym zabiegu zapisując plik w DXF otrzymuję plik z wymiarami - co prawda wszystkie są w ramkach, ale są widoczne i bardzo ułatwiają dalszą pracę :)

Raz jeszcze dziękuję. Pozdrawiam!

6 lata 4 miesiąc temu #1913 przez DominusX
A, czyli format nie przenosi fontów.

Nie przypuszczałem, że to może być przyczyna.

Dzięki za info i cieszę się, że pomogłem. 

Czas generowania strony: 0.077 s.