Zamiana alfy w kolor

6 lata 6 miesiąc temu #1887 przez Danyeru
Zamiana alfy w kolor was created by Danyeru
Cześć.

Pracując na białej kanwie zapomniałem się i tworzyłem gradienty na przezroczystość.

Czy jest jakiś sposób zamiany przezroczystości (w grupie) na kolor, czy każdy gradient na każdym obiekcie muszę osobno edytować?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

6 lata 5 miesiąc temu #1889 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Zamiana alfy w kolor
Sposobów jest kilka. Bardziej lub mniej łopatologiczne.

Pierwszy jest taki, ze zamiast na obiektach, możesz nakładać gradienty z listy. Dzięki temu masz jeden i ten sam gradient. Jego zmiana spowoduje, że wszystkie obiekty, które go posiadają zmienią wygląd. W swojej pracy zawsze dążę do minimalnej ilości gradientów. To pozwala zapanować na tym, ale albo trzeba przeklikać, albo pamiętać na etapie pracy. U Ciebie jednak jak się domyślam masz setkę obiektów i każdy z innym gradientem.

Drugi jest taki, że - być może nie masz świadomości - możesz nadać ten sam gradient wielu obiektom. W efekcie. Zamiast mozolnej pracy zaznaczasz kilka obiektów i przeciągasz na nich jeden gradient. Inkscape robi to całkiem sprytnie.

Trzeci dość niewdzięczny, ale ja bym szczerze rozważył. Otworzyłbym plik w Notepadzie ++ i wyedytował wartości obiektów. Wszędzie tam gdzie jest 00 na ostatnim miejscu (kolor zapisywany jest chyba jako RGBA) zmieniłbym automatem na FF i po krzyku.

Czwarty to eksport do Scribusa. Tam można zmieniać lub zastępować kolory w lepszy do zarządzania sposób, ale to odradzam. To tylko jeśli pozostałe zawiodą.

A przy okazji. Nie wiem, czy wiesz, ale nowy Inkscape pozwala już zamiast białego tła ustawić "kratkę niewidzialności" w ustawieniach arkusza.

6 lata 5 miesiąc temu #1891 przez Danyeru
Replied by Danyeru on topic Zamiana alfy w kolor
W inku pracuję raz na ruski rok, to po prostu zapomniałem sobie przełączyć.

Charakter pracy taki, że kilkadziesiąt różnych gradientów.
Dzięki za odpowiedź, spodoby spędzające sen z powiek, więc na chwilę obecną odrysowałem to co mogłem, dałem białe wypełnienie i na spód. WIP przeszedł to teraz na spokojnie sobie przeedytuję te gradienty, albo i nie, zobaczymy.

Pozdrawiam. :)

6 lata 5 miesiąc temu #1892 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Zamiana alfy w kolor
No spoko. Jakby co, to pytaj.

Czas generowania strony: 0.078 s.