Nieprawidłowe exportowanie do pliku .pdf

6 lata 6 miesiąc temu #1873 przez Karzor
Cześć wszystkim

Od niedawna zacząłem tworzyć w inkscape projekty do exsportu do pliku .pdf i pojawiają się wielkie problemy z tym procesem. Otóż po exporcie, w pliku .pdf nie wyświetlają się niektóre elementy lub ścieżki, jakby w ogóle nie zostały wyeksportowane. Problem ten pojawiał się na niektórych anglojęzycznych forach i artykułach i głównie było wspominane o zbyt cienkim konturze obiektu lub o zgrupowanych/rozgrupowanych obiektach. NIestety, w moim przypadku zgrupowanie obiektów nie ma żadnego znaczenia, a niektóre obiekty mają owszem, kontur o grubości 0,012 mm, ale exsportowałem również pliki do cięcia laserem, gdzie grubość konturu wynosiła 0,001 mm i nie było najmniejszego problemu. Co więcej, poniżej jest ciekawy przykład jednego z elementów, z którym był problem przy eksporcie, gdzie każda litera jest osobnym obiektem (ścieżką) o grubości konturu 0,012 mm i niektóre literki są poprawnie wyeksportowane, a niektóre nie. Kompletnie nie wiem od czego to może zależeć.

Dodam jeszcze, że skopiowanie tego elementu i ponowne wklejenie lub wprowadzenie niewielkich poprawek czasami naprawia ten problem, ale załóżmy że na jednej kartce mam 100 takich elementów i po exporcie muszę się przyglądać każdemu z osobna żeby sprawdzić, czy inkscape przypadkiem go nie zepsuł, a jak znajdę, to muszę marnować czas na poprawianie tego elementu i exsportować ponownie, zamiast kliknąć raz "export" i spać spokojnie. Czy jest jakieś prostsze rozwiązanie, jakiś addon albo coś? Bo ten problem strasznie utrudnia mi normalną pracę.

Pozdrawiam
Adrian

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

6 lata 6 miesiąc temu #1874 przez Karzor
Replied by Karzor on topic Nieprawidłowe exportowanie do pliku .pdf
Na forum był już problem ze znikającymi obiektami po exporcie do pdf i rozwiązaniem była suma (ctrl +), lecz u mnie to nie pomaga a wręcz jest jeszcze gorzej i w napisie "Professional tools" zostają tylko 2 literki "T" i "L".

6 lata 6 miesiąc temu #1875 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Nieprawidłowe exportowanie do pliku .pdf
Cześć, na początek spróbuj innej wersji Inkscape.

6 lata 6 miesiąc temu #1876 przez Karzor
Spróbowałem na wersji 0.91 z 2015 roku i efekt identyczne, ALE zauważyłem, że pod koniec marca tego roku, została wprowadzona nowa wersja programu 0.92.3 (dotychczasowo pracowałem w 0.92.2) w której wprowadzono usprawnienia systemu zapisywania plików do formatu PDF i LaTeX i przy zapisie do pdf wydaje się, jakby wszystkie problemu zostały rozwiązane. Tzn, wszystko, co wcześniej nie było exsportowane, teraz jest wyexportowane poprawnie. Jeszcze będę eksperymentował, ale wydaje się że problem jest już rozwiązany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass

6 lata 6 miesiąc temu #1877 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Nieprawidłowe exportowanie do pliku .pdf
Ok, dzięki za info zwrotne w takim razie.

Tak dla informacji. Kiedy piszę "innej wersji" mam na myśli najlepszą i najbardziej stabilną wersję Inkscape, czyli 0.48.5 (następna wersja, czyli 0.49 została przemianowana na 0.91). Niestety późniejsze wersje zawierają kilka nowych elementów (część nieprzemyślanych) oraz bardzo dużo uciążliwych, często wręcz absurdalnych, nienaprawionych błędów. Od kilku lat w obozie Inkscape źle się dzieje i widać to w działaniu programu.

6 lata 6 miesiąc temu #1878 przez Karzor
Wersja z 2014 roku ma się lepiej niż wersja z 2017, no nieźle. Chyba zostanę przy wersji aktualnej, zwłaszcza jak zapis do .pdf został naprawiony, poza tym nic innego mi nie przeszkadza, a więcej narzędzi zawsze się przyda. No może oprócz problemów z rozmyciem, gdzie obszar, mimo lekkiego powiększenia, dalej jest za mały i obcina rozmycie tworząc ostre krawędzie i zamienienie konturu na ścieżkę nie zawsze pomaga. Jak tylko naprawią ten problem to będę szczęśliwy.

Czas generowania strony: 0.316 s.