Zaznaczanie według koloru

6 lata 7 miesiąc temu #1869 przez Lul3k
Zaznaczanie według koloru was created by Lul3k
Witam wszystkich użytkowników forum.

Mam nadzieję, że jest to w miarę żywe forum, i odpowiedzi też potrzebuję dosyć szybko.

A więc jestem wpisany do projektu naukowego(grupa z Uniwerku Łódzkiego na festiwal nauki i techniki), więc poradniki odnośnie kwadracików, kółeczek, szlaczków i krzaczków mi się nie przydają. Moją bolączką od kilku dni jest po prostu edycja mapy w wektorach - stąd sięgnąłem po inkscape. No i wiadomo, niektórych elementów z tej mapy trzeba się pozbyć. Niestety coś mnie aż zalewa, jak każdy węzeł/obiekt mam usuwać pojedynczo. W photoshopie, czy innym programie z grafiką stratną problemów nie ma, bo jest tam wygodne narzędzie "zaznaczanie według zakresu koloru" i po prostu zbędnych rzeczy się człowiek pozbywa(dlatego same podstawowe funkcję dosyć szybko sam ogarnąłem). Natomiast w Inkscape takiej opcji nie widzę. Mapa - jak to przystało tych węzłów ma dosyć sporo około 11 000. Dlatego jest jest jakaś opcja, która zaznaczy mi kilka tysięcy węzłów posiadających ten sam kolor, to będę zadowolony i wdzięczny za pomoc.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

6 lata 7 miesiąc temu - 6 lata 7 miesiąc temu #1870 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Zaznaczanie według koloru
Jeśli mapa jest w wektorach, to jak najbardziej można zaznaczyć obiekty w tym samym kolorze. Wystarczy zaznaczyć jeden obiekt i wybrać: Edycja -> Select same i dalej np. kolor wypełnienia. Natomiast nie ma co porównywać Inkscape do PS-a, bo pierwszy jest programem do grafiki wektorowej, a drugi rastrowej. Jak już, to możesz porównać do AI albo Corel Draw ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): DominusX, Lul3k

6 lata 7 miesiąc temu #1871 przez Lul3k
Replied by Lul3k on topic Zaznaczanie według koloru
Ok Dorkass dzięki. O to mi chodziło ;) Ja po prostu zostałem zmuszony do szybkiej przesiadki na grafikę wektorową. Dlatego teraz po prostu wyszukuję potrzebnych funkcji "na szybko", a profesjonalne "zgłębianie" zostawiam sobie na później, bo przy grafice ogólnie lubię siedzieć i sprawia mi to frajdę(na samym PS-ie siedzę już chyba z 6 lat.), ale teraz na takie pojedyncze dokopywanie się i powolną naukę nie mam czasu, bo festiwal lada moment w kwietniu. Z tego samego powodu na szybko musiałem ogarnąć GIS-a. A wektory i tak będą mi potrzebne w przyszłym zawodzie(Archeolog) podczas robienia map i zaznaczania stanowisk :P

Jeszcze raz dzięki. Jak forum żyje to na pewno będę często zaglądał :)
Pozdrawiam

6 lata 7 miesiąc temu #1872 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Zaznaczanie według koloru
Niewiele się tu dzieje, ale trzymamy rękę na pulsie i zawsze chętnie pomagamy. Tutaj, na fejsbuku, na skrzynce mailowej. Zawsze znajdzie się ktoś chętny do odpowiedzi.

Czas generowania strony: 0.085 s.