Jak wyciąć element z grafiki ?

7 lata 6 miesiąc temu #1784 przez damian1323
Jak wyciąć element z grafiki ? was created by damian1323
Witam
Mam daną grafikę np. jakąś kartkę z życzeniami i teraz chce wyciąć pewien element z grafiki i przenieść na inny obszar roboczy., Co musze zrobić jakiego narzędzia urzyć ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

7 lata 6 miesiąc temu #1785 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Jak wyciąć element z grafiki ?
Czy to jest grafika wektorowa? W jakim formacie była ta kartka przed otwarciem w Inkscape?

7 lata 6 miesiąc temu - 7 lata 6 miesiąc temu #1786 przez damian1323
Replied by damian1323 on topic Jak wyciąć element z grafiki ?
A jakie to ma znaczenie ? Była w formacie pdf
Proszę o pomoc którym narzędziem mogę wyciac fragment grafiki i np. przenieść go do drugiego pliku ?

7 lata 6 miesiąc temu - 7 lata 6 miesiąc temu #1787 przez Dorkass
Właśnie to ma fundamentalne znaczenie. Niestety akurat w formacie PDF równie dobrze mogła zostać zapisana grafika rastrowa jak i wektorowa. Inkscape służy do edycji i tworzenia grafiki wektorowej. Jeśli Twoja kartka jest rastrem, to nie ma sensu wycinać z niej czegoś w Inkscape. Jeśli jest wektorem, to prawdopodobnie wystarczy rozgrupować i każdy element będzie osobnym obiektem, więc wycinanie będzie zbędne. Zresztą samo wycinanie, to termin używany raczej w grafice rastrowej.
Podsumowując, musisz najpierw sprawdzić, czy ta grafika to raster czy wektor. Wystarczy bardzo mocno powiększyć, np. do 900%. Jeśli jakość obrazu ulegnie pogorszeniu, będą widoczne piksele, to znaczy, że grafika nie jest wektorem i nie ma sensu edytować jej w Inkscape.

7 lata 6 miesiąc temu #1788 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Jak wyciąć element z grafiki ?
W sumie ma to znaczenie, ale nie przesadzałbym, że fundamentalne. Obrazek musi być jednym obiektem - rastrowym, albo grupą wektorów. Na taki obiekt nakładasz sobie maskę i tą maską wycinasz obiekt. Później zamieniasz to na obrazek i możesz użyć gdziekolwiek.

7 lata 6 miesiąc temu - 7 lata 6 miesiąc temu #1789 przez Dorkass
Na forum Gimpa okazało się, że ten obrazek, to skan świadectwa (a przynajmniej tak wynikało z podanego odnośnika), a do wycięcia jest pieczątka, która w dodatku nakłada się na tekst. Także nie wiem, jakby to miało w Inkscape wyglądać, ale ja bym się nie podjęła :P
No chyba, że ten skan, to był tylko obrazek poglądowy, a oryginał faktycznie jest w wektorze, bo w sumie nie zostało to do końca wyjaśnione. W każdym razie większość obrazów rastrowych jednak lepiej wycinać w programach do tego przeznaczonych ;)

Czas generowania strony: 0.092 s.