Znikajace obiekty przy zapisie do PDF

7 lata 7 miesiąc temu #1779 przez PawełM
Znikajace obiekty przy zapisie do PDF was created by PawełM
Na początku chciałbym wszystkich przywitać, gdyż jestem nowym użytkownikiem forum i to mój pierwszy post.
Postanowiłem zaprojektować klisze (awers i rewers) do wykonania elementów fototrawionych. Napotkałem jednak problem przy próbie zapisu do formatu .pdf, Zaznaczone na załączonym screen'ie obiekty, widoczne zarówno w inkscape jak i po wyeksportowaniu do .png znikają po zapisaniu dokumentu w formacie .pdf.
Co może być tego przyczyną?

Z góry dziękuję za pomoc
Paweł
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

7 lata 7 miesiąc temu #1780 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Znikajace obiekty przy zapisie do PDF
Załącz gdzieś plik. Bez źródła nic Ci nie powiem.

7 lata 7 miesiąc temu #1781 przez PawełM

7 lata 7 miesiąc temu #1782 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Znikajace obiekty przy zapisie do PDF
Już wiem o co chodzi. Podchodzisz do tematu trochę nie od tej strony. Utworzyłeś bardzo wiele obiektów i grup i nic dziwnego, że eksporter się pogubił.

Jeśli chcesz, żeby to zostało zrobione dobrze, to najpierw zsumuj (Ścieżka > Suma) w jeden obiekt wszystko co jest na wierzchu (czarne obiekty na wierzchu), potem zsumuj obiekty które są pod spodem (te białe), a potem zaznacz to co na wierzchu i odejmij od tego co jest pod spodem (Ścieżka > Różnica).

Pamiętaj przy tym, że operacje logiczne (suma, różnica) nie działają w Inkscape na Grupach. Innymi słowy, obiekty muszą zostać w pełni rozgrupowanie, żeby to co napisałem zadziałało.
Za tę wiadomość podziękował(a): PawełM

7 lata 7 miesiąc temu #1783 przez PawełM
Replied by PawełM on topic Znikajace obiekty przy zapisie do PDF
Dziękuje, pomogło.
Fakt, że sporo kombinowałem rysując te elementy bo był to mój pierwszy kontakt z inkscape.
Właśnie zastanawiałem się czemu program nie chce sumować obiektów, nie wiedziałem, że nie mogą być zgrupowane. ;)

Czas generowania strony: 0.110 s.