- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Inkscape nie widzi czcionki
Inkscape nie widzi czcionki
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
7 lata 9 miesiąc temu #1721
przez Dorkass
Inkscape nie widzi czcionki was created by Dorkass
fontlibrary.org/en/font/sean-sans - chodzi o tę czcionkę. Nie znalazłam jej nigdzie indziej. Wszystkie programy ją widzą (ZonerPhotoStudio, Paint, Notatnik, OpenOffice), tylko nie GIMP i Inkscape. Tzn. widzi tylko 1 czy 2 style.
Nawet osadziłam sobie wszystkie style w pliku PDF i otworzyłam w Inku, ale podmienił mi na inną. Przekonwertowałam sobie online z OTF do TTF, też nie pomogło. Próbowałam w v.0.91, w v.0.92 i w 0.48 portable. We wszystkich wersjach to samo. Nie mam już pomysłu.
Nawet osadziłam sobie wszystkie style w pliku PDF i otworzyłam w Inku, ale podmienił mi na inną. Przekonwertowałam sobie online z OTF do TTF, też nie pomogło. Próbowałam w v.0.91, w v.0.92 i w 0.48 portable. We wszystkich wersjach to samo. Nie mam już pomysłu.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
7 lata 9 miesiąc temu #1722
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Inkscape nie widzi czcionki
Chyba nie potrafię Ci pomóc niestety. Sam w takich sytuacjach szukałem po prostu kolejnej. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to pyknąć gdzieś indziej... może w sK1? Albo jeszcze bardziej Scribus? A potem na wektor i wczytać do Inka. Straszna robota, ale to jedyne obejście jakie znalazłem w krytycznej sytuacji.
Przeszukałem jeszcze fora, ale niczego sensownego nie znalazłem. I'm sorry.
Przeszukałem jeszcze fora, ale niczego sensownego nie znalazłem. I'm sorry.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
7 lata 9 miesiąc temu - 7 lata 9 miesiąc temu #1723
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Inkscape nie widzi czcionki
Właśnie się dowiedziałam, że GIMP i Inkscape po prostu mają problemy z niektórymi czcionkami pod Windows
Niestety, znalezienie odpowiedniej i darmowej czasami graniczy z cudem. Ja akurat potrzebowałam bezszeryfowej, która ma wersję bardzo szeroką i normalną. Przeszukałam Dafonta, FontSquirrel, 1001fonts, GoogleFonts i nic takiego tam nie znalazłam. Jest sporo czcionek, które mają po kilkanaście stylów, ale zazwyczaj są to po prostu różne grubości, nie szerokości, oraz wersje italic. Ew. jest condensed czy narrow i normalna szerokość, a expand lub wide to rzadkość, przynajmniej w takich zwyczajnych, czytelnych fontach.
Do tego Inkscape nadal zapamiętuje mi wszystkie czcionki, jakich kiedykolwiek używałam. Pisałam już kiedyś o tym problemie i nic się nie zmieniło, a miałam nadzieję, że może w v.0.92 to naprawią. Teraz mam kilometrową listę czcionek i naprawdę nie mogę wyczaić, gdzie one się zapisują :/ Znajoma na Linuksie tak nie ma.
Niestety, znalezienie odpowiedniej i darmowej czasami graniczy z cudem. Ja akurat potrzebowałam bezszeryfowej, która ma wersję bardzo szeroką i normalną. Przeszukałam Dafonta, FontSquirrel, 1001fonts, GoogleFonts i nic takiego tam nie znalazłam. Jest sporo czcionek, które mają po kilkanaście stylów, ale zazwyczaj są to po prostu różne grubości, nie szerokości, oraz wersje italic. Ew. jest condensed czy narrow i normalna szerokość, a expand lub wide to rzadkość, przynajmniej w takich zwyczajnych, czytelnych fontach.
Do tego Inkscape nadal zapamiętuje mi wszystkie czcionki, jakich kiedykolwiek używałam. Pisałam już kiedyś o tym problemie i nic się nie zmieniło, a miałam nadzieję, że może w v.0.92 to naprawią. Teraz mam kilometrową listę czcionek i naprawdę nie mogę wyczaić, gdzie one się zapisują :/ Znajoma na Linuksie tak nie ma.
Ostatnia7 lata 9 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
7 lata 9 miesiąc temu #1725
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Inkscape nie widzi czcionki
Deweloperzy zrobili istną burzę mózgów i w DWA lata uradzili: było dobrze ale nie jest i trzeba to naprawić! W następnym Inku 0.93 to poprawią czyli za dwa lata albo dalej. hehehehehe
Dobra przejdźmy do rzeczy, przekopiuj sobie Inka 0.48.5 do osobnego katalogu, przykładowo nazwijmy go Ink_fonts. Próbowałem to zrobić z 0.92 ale sie wysypywał i widział tylko jeden styl.
Teraz w podkatalogu /etc/fonts/conf.d znajduje się plik 51-local.conf i w nim należy zmienić ścieżkę do katalogu z czcionkami na inną, ja użyłem istniejącego katalogu wewnątrz Inka czyli /share/fonts, Tutaj będą kopiowane czcionki które mają być widoczne w programie.
Poziom wyżej czyli /etc/fonts/ leży plik fonts.conf w nim też trzeba zmienić ścieżkę na /share/fonts/.
Ścieżka do plików z czcionkami może być dowolna.
Załącznik fonty.png nie został znaleziony
Dobra przejdźmy do rzeczy, przekopiuj sobie Inka 0.48.5 do osobnego katalogu, przykładowo nazwijmy go Ink_fonts. Próbowałem to zrobić z 0.92 ale sie wysypywał i widział tylko jeden styl.
Teraz w podkatalogu /etc/fonts/conf.d znajduje się plik 51-local.conf i w nim należy zmienić ścieżkę do katalogu z czcionkami na inną, ja użyłem istniejącego katalogu wewnątrz Inka czyli /share/fonts, Tutaj będą kopiowane czcionki które mają być widoczne w programie.
Załącznik 51_local_conf.png nie został znaleziony
Poziom wyżej czyli /etc/fonts/ leży plik fonts.conf w nim też trzeba zmienić ścieżkę na /share/fonts/.
Załącznik fonts_conf.png nie został znaleziony
Ścieżka do plików z czcionkami może być dowolna.
mPuQ
Załączniki:
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
7 lata 9 miesiąc temu - 7 lata 9 miesiąc temu #1726
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Inkscape nie widzi czcionki
i.imgur.com/1kta9qh.png - Działa! Pięknie dziękuję :D
@Edycja:
Zastosowałam najpierw na Inkscape 0.48.5 portable i teraz wszystkie style tej problematycznej czcionki są wyświetlane i mogę jej używać, jednak czcionki, które znajdowały się wcześniej na liście nadal tam pokutują.
Postanowiłam sprawdzić ten sposób także na v.0.92 i tam efekt jest zgoła odmienny. A mianowicie ta cała kilometrowa lista czcionek wreszcie zanikła i widoczne są tylko czcionki z wybranego katalogu, ale czcionka Sean Sans nadal jest niewidoczna.
Jakby nie było, to spory postęp, bo teraz przynajmniej w v.0.48 mogę tej czcionki użyć, a w v.0.92 nareszcie pozbyłam się zbędnych fontów z listy
Ciekawe, dlaczego różne wersje Inkscape tak odmiennie zareagowały na ten zabieg
@Edycja:
Zastosowałam najpierw na Inkscape 0.48.5 portable i teraz wszystkie style tej problematycznej czcionki są wyświetlane i mogę jej używać, jednak czcionki, które znajdowały się wcześniej na liście nadal tam pokutują.
Postanowiłam sprawdzić ten sposób także na v.0.92 i tam efekt jest zgoła odmienny. A mianowicie ta cała kilometrowa lista czcionek wreszcie zanikła i widoczne są tylko czcionki z wybranego katalogu, ale czcionka Sean Sans nadal jest niewidoczna.
Jakby nie było, to spory postęp, bo teraz przynajmniej w v.0.48 mogę tej czcionki użyć, a w v.0.92 nareszcie pozbyłam się zbędnych fontów z listy
Ciekawe, dlaczego różne wersje Inkscape tak odmiennie zareagowały na ten zabieg
Ostatnia7 lata 9 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
7 lata 9 miesiąc temu #1727
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Inkscape nie widzi czcionki
Ink 0.4X i 0.9X to niby ten sam program ale napisany od nowa, kiedyś o tym czytałem. Dlatego zachowują się inaczej z tego stary jest lepszy pod wieloma względami.
Wracając do zapamiętanych czcionek to w katalogu:
Windows 10 C:\Windows\ServiceProfiles\LocalService\AppData\Local\FontCache\
Należy skasować wszystkie pliki które zaczynają się od ~FontCache- i zresetować kompa.
Windows 7 C:\Windows\System32\ należy skasować plik FNTCACHE.DAT i zresetować kompa.
Wracając do zapamiętanych czcionek to w katalogu:
Windows 10 C:\Windows\ServiceProfiles\LocalService\AppData\Local\FontCache\
Należy skasować wszystkie pliki które zaczynają się od ~FontCache- i zresetować kompa.
Windows 7 C:\Windows\System32\ należy skasować plik FNTCACHE.DAT i zresetować kompa.
mPuQ
Czas generowania strony: 0.290 s.