- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Problem z ciasnymi liniami
Problem z ciasnymi liniami
- chemar
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
7 lata 9 miesiąc temu #1424
przez chemar
Problem z ciasnymi liniami was created by chemar
Witam
Mam problem w Inkscape 0.92.0. Uzywajac narzedzia Text i piszac jakis tekst naciskajac enter druga linia praktycznie nachodzi gora znakow na pierwsza linie. Dlaczego tak sie dzieje. W poprzedniej wersji inkscape tego nie mialem. Czy ktos sie z tym spotkal i jak mozna to rozwiazac. Nie interesuje mnie dwukrotny enter.
Mam problem w Inkscape 0.92.0. Uzywajac narzedzia Text i piszac jakis tekst naciskajac enter druga linia praktycznie nachodzi gora znakow na pierwsza linie. Dlaczego tak sie dzieje. W poprzedniej wersji inkscape tego nie mialem. Czy ktos sie z tym spotkal i jak mozna to rozwiazac. Nie interesuje mnie dwukrotny enter.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
7 lata 9 miesiąc temu #1425
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Problem z ciasnymi liniami
Czynników jest kilka. Wiele zależy od samego fontu. Może tez jakieś ustawienie się popsuło, albo jest to niedoróbka 0.92.
Możesz to ogarnąć na kilka sposobów. Wypróbuj je. Zaznacz tekst i:
Sposób 1. z menu wybierz Tekst > usuń ręczne podcięcie
Sposób 2. wybierz narzędzie tekstowe z belki po lewej stronie. Następnie na belce u góry, gdzieś po środku znajdź takie narzędzie z dwiema literami A jedna pod drugą. Tu zmieniasz odstęp pomiędzy linijkami. Zmień co na przykład na 20. Zauważyłem, że zaraz obok pojawia się taki znak zapytania. jeśli go odznaczysz, zmienisz sposób określania różnicy między wierszami i to pomaga. Niestety nie udaje się tego zmienić na stałe > wygląda jednak jak niedoróbka
Sposób 3. Najmniej polecany: zaznaczasz dolną linijkę, a następnie trzymając Alt wciskasz strzałkę do góry lub w dół.
Możesz to ogarnąć na kilka sposobów. Wypróbuj je. Zaznacz tekst i:
Sposób 1. z menu wybierz Tekst > usuń ręczne podcięcie
Sposób 2. wybierz narzędzie tekstowe z belki po lewej stronie. Następnie na belce u góry, gdzieś po środku znajdź takie narzędzie z dwiema literami A jedna pod drugą. Tu zmieniasz odstęp pomiędzy linijkami. Zmień co na przykład na 20. Zauważyłem, że zaraz obok pojawia się taki znak zapytania. jeśli go odznaczysz, zmienisz sposób określania różnicy między wierszami i to pomaga. Niestety nie udaje się tego zmienić na stałe > wygląda jednak jak niedoróbka
Sposób 3. Najmniej polecany: zaznaczasz dolną linijkę, a następnie trzymając Alt wciskasz strzałkę do góry lub w dół.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
Mniej
Więcej
7 lata 9 miesiąc temu #1427
przez DominusX
Właśnie sprawdziłem i wiem co można z tym zrobić.
Edycja > Ustawienia > Narzędzia > Tekst
"Styl nowych obiektów" przestawiasz na "Ostatnio użyty styl". Jeśli teraz raz ustawisz tekst na właściwy, to taki już zostanie.
Edycja > Ustawienia > Narzędzia > Tekst
"Styl nowych obiektów" przestawiasz na "Ostatnio użyty styl". Jeśli teraz raz ustawisz tekst na właściwy, to taki już zostanie.
Za tę wiadomość podziękował(a): chemar
- chemar
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
Mniej
Więcej
7 lata 9 miesiąc temu #1430
przez chemar
Replied by chemar on topic Problem z ciasnymi liniami
Niby pomoglo, ale jak juz pisalem w innym poscie. Teraz mimo ustawienia wypelnienia i konturu figury i tekst mam bez konturow i wypelnienia czyli nie widac ich. Dlaczego?
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
Mniej
Więcej
7 lata 9 miesiąc temu #1431
przez DominusX
Może kolor masz ustawiony na przezroczysty?
- chemar
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
Mniej
Więcej
7 lata 9 miesiąc temu #1434
przez chemar
Replied by chemar on topic Problem z ciasnymi liniami
Sprawa do zamknięcia. Nie szukałem rozwiązania ponieważ potrzebowałem pracować. Skasowałem plik preferences.xml i ustawienia wróciły do normy.
Czas generowania strony: 0.089 s.