Rysowania lustrzane

7 lata 10 miesiąc temu #1404 przez Milord
Rysowania lustrzane was created by Milord
Cześć,

Można jakoś rysować w odbiciu lustrzanym?
Wiem jak zrobić odbicie lustrzane już narysowanej kreski, ale czy da się w czasie rzeczywistym to robić?

Mamy przedzielony na pół ekran i rysując po jednej stronie, na drugiej rysuje się automatycznie to samo, tylko w odbiciu lustrzanym.
Nie powiem, że taka rzecz ułatwiłaby rysowanie symetryczne bardziej skomplikowanych rysunków.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

7 lata 10 miesiąc temu - 7 lata 10 miesiąc temu #1405 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Rysowania lustrzane
Ja zawsze używam do tego celu klonowania, tzn rysuję sobie jedną ścieżkę, klonuję, odbijam w poziomie, przesuwam, a później już tylko modyfikuję oryginał. Można ew. dorysowywać szczegóły i sumować z pierwszą ścieżką, a wtedy pojawią się po drugiej stronie. No ale nie do końca jest to rysowanie. W ten sposób na pewno łatwo utworzyć proste, symetryczne obiekty, jak np. serce czy motyla.
- tutaj można zobaczyć jak to wygląda w praktyce.
Natomiast takie pełnoprawne rysowanie symetryczne (można ustawić wiele osi symetrii) znajdziesz w darmowej Kricie. Nie jest to program wektorowy, ale rysowane linie można poprawiać i wyginać jak w wektorach. Posiada warstwy wektorowe jak w PS.

7 lata 10 miesiąc temu #1406 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Rysowania lustrzane
w Inkscape 0.92 dodano Symetrię Lustaną:

mPuQ
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass

7 lata 10 miesiąc temu - 7 lata 10 miesiąc temu #1407 przez Dorkass
Ale to nie wygląda na rysowanie symetryczne, tylko modyfikację gotowego obiektu, czyli właściwie na to samo wychodzi co z tym klonowaniem. Symetria jest dodawana do już utworzonej ścieżki...

7 lata 10 miesiąc temu #1409 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Rysowania lustrzane
Szczerze mówiąc w ogóle nie kojarzę takiej opcji. Ink chyba nie ma takiego ficzera.

7 lata 10 miesiąc temu #1410 przez Dorkass
Ja niestety też nie kojarzę, dlatego napisałam o Kricie. W AI na pewno taka opcja jest, ale to już płatny program

Czas generowania strony: 0.103 s.