Zamiana tekstu w krzywe

8 lata 3 miesiąc temu #1287 przez x3nz0x
Zamiana tekstu w krzywe was created by x3nz0x
Witam, wszystkich bardzo serdecznie. Na wstępie chciałem dodać, że nie mam zbytnio pojęcia jeśli chodzi o programy graficzne ale szybko się uczę.

Próbuje wystartować z małą firmą kamieniarską w związku z czym zakupiłem ploter tnący do takiej naklejanej folii.
Sprzedawca zapewnił mnie, że dołącza do tego plotera niezbędne oprogramowanie - ale niestety miał olbrzymie problemy z obsługą polskich znaków. Przez co jestem zmuszony szukać alternatywy.

Sprzedawca stwierdził, że wystarczy jakikolwiek program do grafiki wektorowej aby dało się wycinać dowolne napisy (Chodzi mi tylko o napisy).
Doradził mi, żebym do wpisanego tekstu usunął wypełnienie i ustawił obrys "włosowy" na 0.28mm a później przekształcił napis w krzywe.
O ile udało mi się wykonać pierwszą część nie mam pojęcia (sprzedawca również) jak przekształcić w krzywe w Inkscapie.
Próbowałem to jakoś przeskoczyć, nawet udało mi się jakoś zrobić, że pojawiły się "węzły" ale ploter (zainstalowany poprawnie ze sprzedawcą) nie chciał wycinać tych liter tylko jeździł po dziwnych liniach.
Sprzedawca dodał, że na wcześniejszych wersjach na pewno się da. Ja używam 0.91 x64 win10. Teraz nie wiem czy ja robie wszystko źle czy jakoś faktycznie ta wersja ma wpływ na efekt końcowy.

Podsumowując, bardzo proszę o wyjaśnienie jak przekształcić tekst w krzywe lub podesłać materiał jak to zrobić. Moje wyniki wyszukiwania skupiały się na ustawieniu tekstu na krzywej przez co dałem za wygraną.

Z góry dziękuje za pomoc, Pozdrawiam.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

8 lata 3 miesiąc temu #1288 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Zamiana tekstu w krzywe
Zaznaczasz tekst, wybierasz z menu: Ścieżka -> Obiekt w ścieżkę. Następnie: Obiekt -> Rozdziel grupę (można też skrótem: SHIFT + CTRL + G) i na koniec łączysz napis w jedną ścieżkę klikając w Ścieżka -> Suma (SHIFT + CTRL + +).
Do wycinania ploterem musisz też zapisać plik w odpowiednim formacie, np. PLT (nie wiem jakiego formatu wymaga ten konkretny).

8 lata 3 miesiąc temu #1290 przez x3nz0x
Replied by x3nz0x on topic Zamiana tekstu w krzywe
Dzięki za odpowiedź. Sprawdzę jak to wyjdzie. Co do plotera, w tym poprzednim programie wystarczyło kliknąć "Plot" i normalnie szło jakbyś drukował jakiś .doc drukarką. W Inkscapie wykrywa ten ploter jako drukarkę.

Czas generowania strony: 0.089 s.