Instalacja Inkscape na Macu

8 lata 3 miesiąc temu - 8 lata 3 miesiąc temu #1276 przez Dudziu23
Instalacja Inkscape na Macu was created by Dudziu23
Witam
pytanie tak jak w temacie jak zainstalować program na Macu? Na początku myślałem ze instalacja jest tradycyjna ściągnałem spróbowałem odpalić i nic. Potem znalazłem to inkscape.org/en/download/mac-os/ Więc doinstalowałem pakiet XQuartz także bez efektu. Potem usunąłem i pakiet i Inkscape i najpierw zainstalowałem pakiet potem restart i spróbowałem uruchomić Inkscape także to nie wypaliło. Czy poprzednie nieudane instalacje mogć mieć teraz wpływ ze program się nie odpala?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

8 lata 3 miesiąc temu #1277 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Instalacja Inkscape na Macu
Witaj!
Ciężko powiedzieć ale to nie jest tak przypadkiem, że dana wersja Inka wymaga danej wersji XQuartz?
Autorzy programów opensource mają tendencję do tego, że tworzą dobry program ale ze względu na słaby opis on nie ma szans na sukces. Trzeba sobie go samemu kompilować albo szukać plików po całym necie.
Spróbuj wersji dev lub starej dobrej 0.48.5 .
Generalnie Ink 0.91 jest tak porażkowy, że raczej odradzamy jego używanie.

mPuQ

8 lata 3 miesiąc temu #1278 przez Dudziu23
Replied by Dudziu23 on topic Instalacja Inkscape na Macu
Rozumiem ze ta starsza wersja powinna sie odpalic normalnie tzn nie wymaga żadnego pakietu itd? Instalacja w stylu gimpa? a jak zainstalowac ta wersje dev? Pobrac te 3 pliczki i co dalej?. Sorry za pytanie ale na codzien malo pracuje na macu a akurat na niego potrzebny mi jest pilnie Inkscape

8 lata 3 miesiąc temu #1279 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Instalacja Inkscape na Macu
0.48.5 wymaga tak samo XQuartz ale patrząc jak jest zrobiona wersja 0.91 na Windows to może i tak samo zrobiono na odpiernicz wersję na Maka.
Pliki txt i diff są przy tej instalacji zbędne, to są jakieś opisy co zostało w danej paczce zrobione/dodane/zmienione, interesuje nas tylko plik *.DMG.
Sorry ale nie mam możliwości wytestowania tego o czym piszę. :(

mPuQ

8 lata 3 miesiąc temu #1280 przez Dudziu23
Replied by Dudziu23 on topic Instalacja Inkscape na Macu
Ok dziękuję udało się odpalić program widocznie poprzednia wersja była lipna. Wersja dev zadziałała. Temat uważam za zakończony. No może mam jeszcze jedno pytanie : jak sie wymiaruje w Inkscape tzn jak narysować strzałkę pokazującą ile dany "rzut" ma np długości?

8 lata 3 miesiąc temu #1281 przez Owca
Replied by Owca on topic Instalacja Inkscape na Macu
Dodawanie wymiarów w Inku od około 9:20

inkscape-tutorial.pl/2016-02-07-16-49-10...anie-precyzyjne.html

Pozdro

Czas generowania strony: 0.325 s.