Edytowanie obrazów Freepik

8 lata 4 miesiąc temu #1274 przez pitrek29
Edytowanie obrazów Freepik was created by pitrek29
Witajcie!

Jako megapoczątkujący Inkscape'owiec mam (dla Was zapewne banalny) problem. Mam pobrane grafiki .svg, konkretnie flagi państw. Próbuję wyciąć i skopiować do innego pliku flagę Chorwacji. Zaznaczając edycję węzłów muszę oddzielnie zaznaczyć wszystkie drobne elementy flagi (szachownica), zgrupować i wtedy dopiero skopiować. Czy istnieje jakiś prostszy sposób na zaznaczenie tego co mnie interesuje? Wyobraźcie sobie zaznaczenie i skopiowanie flagi USA - 51 gwiazdek + reszta elementów... Z góry dziękuję za pomoc :)
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

8 lata 4 miesiąc temu - 8 lata 4 miesiąc temu #1275 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Edytowanie obrazów Freepik
Nie musisz po kolei klikać w każdy element z osobna. Można po prostu przeciągnąć zaznaczeniem, tak samo, jak np. zaznaczasz pliki na pulpicie w Windows. Jeśli mniejsze obiekty znajdują się na obszarze większego, którego nie chcesz zaznaczyć, to zaznaczasz 1 mały obiekt, a następnie klikasz z wciśniętym SHIFT-em i przeciągasz zaznaczenie na pozostałe obiekty, ale tak, aby nie objąć nim całego większego obiektu, bo wtedy i on zostanie dodany do zaznaczenia. I co ma do tego edycja węzłów? Narzędziem do edycji węzłów zaznacza się węzły, nie całe obiekty. Do zaznaczenia obiektów używasz narzędzia: wskaźnik. Można także zaznaczyć 1 obiekt i skorzystać z opcji: Edycja -> Select same aby zaznaczyć wszystkie pozostałe obiekty, które mają np. ten sam kolor wypełnienia. Bardzo przydatna opcja i często z niej korzystam.

7 lata 7 miesiąc temu #1755 przez emullinka
Replied by emullinka on topic Edytowanie obrazów Freepik
witam dopiero odpalilam ten program.i mam bardzo banalny problem..nie moge zrobic zaznaczenia lapie kursorem cos i przeciagam wiadomo po czym mi znika zaznaczenie .jak zrobic zaznaczenie i wyciac poprostu jedna rzecz z gotowego obrzka np freepika .(chce jedna ramke zazanaczyc wyciac i ja edytowac w srodku swoj napis) a pozniej z calosci zrobic znak wodny :blink: B)
Załączniki:

7 lata 7 miesiąc temu - 7 lata 7 miesiąc temu #1756 przez Dorkass
Ale Ty próbujesz edytować obrazek JPG czy plik wektorowy? Na freepik rzadko można pobrać wektory w formacie SVG, najczęściej AI i EPS, których Inkscape nie obsługuje, chociaż można tam coś pokombinować, żeby otwierał EPS-y albo, w przypadku mniej skomplikowanych grafik, przekonwertować sobie online.
W każdym razie plik, który załączyłaś, to zwykły obrazek rastrowy, a Inkscape służy do edycji i tworzenia grafiki wektorowej. W formacie wektorowym (SVG, AI, EPS, PDF, CDR) każdy element jest odrębnym obiektem, który można skalować, zmieniać kolor itp. Nie ma potrzeby niczego wycinać.

7 lata 7 miesiąc temu #1757 przez emullinka
Replied by emullinka on topic Edytowanie obrazów Freepik
Dzieki juz znalazłam rozwiązanie wystarczy wyconvertowac jpg do pdf i można edytować.

7 lata 7 miesiąc temu - 7 lata 7 miesiąc temu #1758 przez Dorkass
Wypisujesz jakieś totalne bzdury. Obraz JPG po zmianie formatu do PDF nadal będzie obrazem rastrowym, a nie wektorem. Chyba, że został poddany trasowaniu i wtedy zapisany do PDF. Te pliki są do pobrania z freepika w formacie wektorowym, więc nie ma sensu pobierać JPG i trasować (wektoryzować). JPG nie jest wektorem i nie można go edytować w taki sposób, w jaki edytuje się wektory. Można go edytować jak każdy zwykły obrazek rastrowy w programach do edycji takich obrazów, np. w darmowym GIMP.
Mam wrażenie, że nie potrafisz pobrać właściwych plików z freepika i pobrałaś tylko podgląd.

Czas generowania strony: 0.129 s.