Jak osiągnąć efekt

8 lata 8 miesiąc temu #1110 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Jak osiągnąć efekt
Cześć. Przepraszam za zwłokę, ale system mnie nie powiadomił, że była odpowiedź w wątku.

Po pierwsze nie wiem co robisz, więc nie powiem Ci co robisz nie tak jak trzeba ;) ale nie ma się co łamać. na prawdę zrobienie kółka to nie lada wyczyn. Na szczęście można tutaj co nieco oszukać, albo raczej - pójść na łatwiznę. Nie pisałem Ci tego, bo sposób choć prosty, pierwsze wrażenie może robić skomplikowane.

Otóż: wcale nie musisz umieć robić koła. Możesz wykorzystać koło z narzędzi :evil:

I tu jeszcze jedna mała wstawka zanim przejdę do sedna - plik z pędzlami wstawiłem kilkoma, ale albo wektoryzujesz wszystkie, a potem zostawiasz tylko ten który Cię interesuje, albo wrzucasz do Inkscape w ogóle tylko jeden pędzel.

Ale do rzeczy.

Możesz użyć kółka, ale wtedy nie zadziała już sposób z wybieraniem kształtu ze schowka. Trzeba to zrobić przy użyciu narzędzia, którym robiło się to zanim przyszedł efekt ze schowkiem - mowa tu o "Edytorze efektów ścieżki".

No to po kolei:
1. załatwiasz sobie wektorową wersję jakiegoś pędzla, tak jak wcześniej pisałem
2. Zaznaczasz pędzel i kopiujesz do schowka (Ctrl+C, lub prawy przycisk myszy - Kopiuj)
3. Stawiasz sobie kółko narzędziem "Okrąg" (tym od kółek ;) )
4. Zaznaczasz kółko i wybierasz Ścieżka > Edytor efektów ścieżki (3 opcja od dołu)
Po prawej otwiera Ci się specjalne okienko
5. Z listy po prawej wybierasz efekt o nazwie "Deseń wzdłuż ścieżki, a następnie klikasz "Dodaj"
6. Wybierasz opcję "Wklej ścieżkę"

W efekcie Twój pędzel wklei się ładnie do kółka.

Info dodatkowe:
- pędzel powinien być ustawiony poziomo, ponieważ Inkscape czyta kształty od lewej do prawej i tak nakłada go na krzywą
- nie trzeba zamieniać kółka na krzywe, żeby zadziałało
- jeśli wskazane kroki zostaną wykonane, ale nie zadziałają, to najpewniej z jakiegoś powodu kształt pędzla nie trafił do schowka. Skopiuj jeszcze raz i spróbuj wkleić do kształtu.

No to... baw się dobrze :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.079 s.