- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Jak osiągnąć efekt
Jak osiągnąć efekt
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
8 lata 8 miesiąc temu #1110
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Jak osiągnąć efekt
Cześć. Przepraszam za zwłokę, ale system mnie nie powiadomił, że była odpowiedź w wątku.
Po pierwsze nie wiem co robisz, więc nie powiem Ci co robisz nie tak jak trzeba ale nie ma się co łamać. na prawdę zrobienie kółka to nie lada wyczyn. Na szczęście można tutaj co nieco oszukać, albo raczej - pójść na łatwiznę. Nie pisałem Ci tego, bo sposób choć prosty, pierwsze wrażenie może robić skomplikowane.
Otóż: wcale nie musisz umieć robić koła. Możesz wykorzystać koło z narzędzi
I tu jeszcze jedna mała wstawka zanim przejdę do sedna - plik z pędzlami wstawiłem kilkoma, ale albo wektoryzujesz wszystkie, a potem zostawiasz tylko ten który Cię interesuje, albo wrzucasz do Inkscape w ogóle tylko jeden pędzel.
Ale do rzeczy.
Możesz użyć kółka, ale wtedy nie zadziała już sposób z wybieraniem kształtu ze schowka. Trzeba to zrobić przy użyciu narzędzia, którym robiło się to zanim przyszedł efekt ze schowkiem - mowa tu o "Edytorze efektów ścieżki".
No to po kolei:
1. załatwiasz sobie wektorową wersję jakiegoś pędzla, tak jak wcześniej pisałem
2. Zaznaczasz pędzel i kopiujesz do schowka (Ctrl+C, lub prawy przycisk myszy - Kopiuj)
3. Stawiasz sobie kółko narzędziem "Okrąg" (tym od kółek )
4. Zaznaczasz kółko i wybierasz Ścieżka > Edytor efektów ścieżki (3 opcja od dołu)
Po prawej otwiera Ci się specjalne okienko
5. Z listy po prawej wybierasz efekt o nazwie "Deseń wzdłuż ścieżki, a następnie klikasz "Dodaj"
6. Wybierasz opcję "Wklej ścieżkę"
W efekcie Twój pędzel wklei się ładnie do kółka.
Info dodatkowe:
- pędzel powinien być ustawiony poziomo, ponieważ Inkscape czyta kształty od lewej do prawej i tak nakłada go na krzywą
- nie trzeba zamieniać kółka na krzywe, żeby zadziałało
- jeśli wskazane kroki zostaną wykonane, ale nie zadziałają, to najpewniej z jakiegoś powodu kształt pędzla nie trafił do schowka. Skopiuj jeszcze raz i spróbuj wkleić do kształtu.
No to... baw się dobrze
Po pierwsze nie wiem co robisz, więc nie powiem Ci co robisz nie tak jak trzeba ale nie ma się co łamać. na prawdę zrobienie kółka to nie lada wyczyn. Na szczęście można tutaj co nieco oszukać, albo raczej - pójść na łatwiznę. Nie pisałem Ci tego, bo sposób choć prosty, pierwsze wrażenie może robić skomplikowane.
Otóż: wcale nie musisz umieć robić koła. Możesz wykorzystać koło z narzędzi
I tu jeszcze jedna mała wstawka zanim przejdę do sedna - plik z pędzlami wstawiłem kilkoma, ale albo wektoryzujesz wszystkie, a potem zostawiasz tylko ten który Cię interesuje, albo wrzucasz do Inkscape w ogóle tylko jeden pędzel.
Ale do rzeczy.
Możesz użyć kółka, ale wtedy nie zadziała już sposób z wybieraniem kształtu ze schowka. Trzeba to zrobić przy użyciu narzędzia, którym robiło się to zanim przyszedł efekt ze schowkiem - mowa tu o "Edytorze efektów ścieżki".
No to po kolei:
1. załatwiasz sobie wektorową wersję jakiegoś pędzla, tak jak wcześniej pisałem
2. Zaznaczasz pędzel i kopiujesz do schowka (Ctrl+C, lub prawy przycisk myszy - Kopiuj)
3. Stawiasz sobie kółko narzędziem "Okrąg" (tym od kółek )
4. Zaznaczasz kółko i wybierasz Ścieżka > Edytor efektów ścieżki (3 opcja od dołu)
Po prawej otwiera Ci się specjalne okienko
5. Z listy po prawej wybierasz efekt o nazwie "Deseń wzdłuż ścieżki, a następnie klikasz "Dodaj"
6. Wybierasz opcję "Wklej ścieżkę"
W efekcie Twój pędzel wklei się ładnie do kółka.
Info dodatkowe:
- pędzel powinien być ustawiony poziomo, ponieważ Inkscape czyta kształty od lewej do prawej i tak nakłada go na krzywą
- nie trzeba zamieniać kółka na krzywe, żeby zadziałało
- jeśli wskazane kroki zostaną wykonane, ale nie zadziałają, to najpewniej z jakiegoś powodu kształt pędzla nie trafił do schowka. Skopiuj jeszcze raz i spróbuj wkleić do kształtu.
No to... baw się dobrze
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Czas generowania strony: 0.079 s.