Jak osiągnąć efekt

8 lata 8 miesiąc temu #1104 przez shestiger
Jak osiągnąć efekt was created by shestiger
Dopiero poznaje ten program, wcześniej pracowałam w gimpie ale potrzebuje go do grafik wektorowych...jak uzyskać efekt tego maźnięcia pędzlem? będę wdzięczna za pomoc / tutka. p.s. nie potrafię też tymi ścieżkami zrobić koła bo mi jakieś wygibasy wychodzą :/
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

8 lata 8 miesiąc temu - 8 lata 8 miesiąc temu #1105 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Jak osiągnąć efekt
Cześć.

Sprawa zasadniczo nie jest jakoś bardzo skomplikowana, pod warunkiem, że masz jakiś obrazek z takim prostym pędzlem, albo też potrafisz go sobie zrobić np. gimpie. Oczywiście w Inkscape też się da to zrobić, nawet "z reki", ale wymaga to lepszej znajomości posługiwania się krzywymi. A jeśli nie potrafisz zrobić kółka (które wbrew pozorom nie jest wcale takie łatwe, ale nie jest też bardzo trudne), to będzie Ci tym trudniej osiągnąć efekt pędzla.

Tak przy okazji, polecam zestaw ćwiczeń pomagających opanować krzywe - [KLIK]

Do rzeczy.

Na początek potrzebujesz pędzel w wersji wektorowej. Wiele dostępnych jest w necie, nierzadko bezpłatnie. Jeśli jednak z jakichś powodów nie posiadasz takiego pliku, to sprawa również nie należy do problematycznych.

Przypuśćmy zatem, że masz obrazek taki jak np. ten:

Umieszczasz go w Inkscape i klikasz, żeby był zaznaczony. Jeśli tak jest, to z menu "Ścieżka" wybierz narzędzie "Wektoryzuj Bitmapę...".
W zakładce "Tryb" zaznaczasz opcję "Rozdzielanie jasności". Jeśli obrazek jest czarno-biały, tak jak ten, który wkleiłem, to to co jest pwoinno już dobrze zadziałać. Ewentualnie możesz także wejść do zakładki "Opcje" i poodznaczać opcje. Poeksperymentuj, które lepiej wyjdzie, ale moje doświadczenia mówią, że przy takim rysunku lepiej odznaczyć wszystkie. Inkscape nie będzie upiększał, tylko zrektoryzuje co dostał/. I zrobi to dobrze.

Być może brzmi skomplikowanie, ale to raptem kilka kliknięć - wrzucasz obrazek, klikasz w menu, odznaczasz opcje i klikasz OK. banał :)

A jak już masz wektorowy pędzel, to już z górki, Aby to zrobić:
- zaznaczasz nasz wektorowy pędzel
- kopiujesz do schowka (Ctrl+C, lub prawy przycisk myszy - Kopiuj)
- wybierasz narzędzie "pióro" (Uwaga! nie sugeruj się obrazkami, ale patrz na opisy ikonek. Ta ze stalówką, to wcale nie pióro ;) to kaligrafia. Pióro jest piętro wyżej)
- U góry pojawiły się nowe opcje. Wybierasz zatem to co nazywa się "krzywe Spiro". O taka ikonka:

- Z rozwijanej listy zaraz obok wybierz "ze schowka"

I teraz jak będziesz rysować piórem, to będziesz już rysować właśnie ten nasz kształt z początku. Dzięki efektowi Spiro ładnie Ci się to zaokrąglić.

Na koniec jedna rada. Jak będziesz po prostu klikać stawiając kolejne punkty, to przytrzymuj lewy przycisk myszy odrobinę dłużej - przeciągaj. Dzięki temu punkty nie będą ostre, tylko ładnie zaokrąglone. Przy odrobinie treningu powinnaś z łatwością zrobić rulonik :)

Mam nadzieję, że pomogłem.

8 lata 8 miesiąc temu #1106 przez shestiger
Replied by shestiger on topic Jak osiągnąć efekt
Ojej dziękuje że poświęciłeś uwagę na tak dokładną odpowiedź! Jutro wszystko przetrenuje i mam nadzieję że wyjdzie w razie czego będę pisać. Jestem Tobie ogromnie wdzieczna.

8 lata 8 miesiąc temu #1107 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Jak osiągnąć efekt
Nie ma sprawy! :) Niecierpliwie czekam aż wkleisz swoje efekty. Jak nie wyjdzie to też wklej. Zobaczy,y co się udało i poprawimy co nie wychodzi. :)

8 lata 8 miesiąc temu #1108 przez Owca
Replied by Owca on topic Jak osiągnąć efekt
To ja jeszcze dodam, że przykład użycia krzywej spiro możesz zobaczyć tutaj:

inkscape-tutorial.pl/2016-02-07-16-49-10...talt-na-krzywej.html

8 lata 8 miesiąc temu - 8 lata 8 miesiąc temu #1109 przez shestiger
Replied by shestiger on topic Jak osiągnąć efekt
Pierwsze dzisiaj robiłam wizytówkę, ale żeby to ogarnać to już oglądałam kilka tutoriali xD Myślę, że da się go opanować tylko trzeba zapamiętać co , gdzie i do czego :D a widziałam że fajne rzeczy można w tym programie robić. :D

edit. Musiałam spróbować i tak..wszystko robię po kolei do kopiowania, potem pędzel i wyboru niestety nie mam..ale jest plus namalowam półokrąg :D co ja robie źle... :(
Załączniki:

Czas generowania strony: 0.257 s.