Edycja eksportowanego pliku w png.

8 lata 11 miesiąc temu #1023 przez IzumiYuki93
Edycja eksportowanego pliku w png. was created by IzumiYuki93
Witam.
Mam do zrobienia w pracy baner. Mój baner składa się z elementów eksportowanych jako pliki png. Muszę go edytować, a dokładniej dodać perspektywę tak jakby się patrzyło na ten obiekt z boku. W GIMPie to się nazywa perspektywa, ale tutaj nic nie mogę zrobić z tym eksportowanym plikiem oprócz rozciągania, "kopania" w bok i przekręcania.
Proszę pomóżcie. Święta tuż tuż, a ja muszę zrobić w tym tygodniu ten baner.

Zaznaczę jeszcze, że na Inkscape pracuję dopiero od dwóch tygodni, więc proszę mi wybaczyć jeśli takie pytanie już było.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

8 lata 11 miesiąc temu #1024 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Edycja eksportowanego pliku w png.
W Inkscape również jest perspektywa, znajdziesz ją w menu: Efekty -> Modyfikuj ścieżkę -> Perspektywa.
Jednak można ją zastosować tylko do ścieżek. Obraz PNG jest obrazem rastrowym, nie wektorowym, więc edytowanie go w programie wektorowym nie ma większego sensu. Chyba, że zamierzasz go zwektoryzować.

8 lata 11 miesiąc temu #1025 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Edycja eksportowanego pliku w png.

W tym filmie od około 14 minuty jest pokazane jak zrobić perspektywę. Działa tak samo dla bitmap. A to co Dorkass napisała o efekcie perspektywy jest łopatologicznie pokazane tu:
goinkscape.com/how-to-draw-a-rubiks-cube-in-inkscape/

mPuQ

8 lata 11 miesiąc temu - 8 lata 11 miesiąc temu #1026 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Edycja eksportowanego pliku w png.
Nie wiedziałam, że to działa także dla bitmap. Kiedyś próbowałam zastosować na grupie obiektów i nie chciało działać. Zresztą już samo umiejscowienie filtra w menu: "Modyfikuj ścieżkę" sugeruje, że działa dla ścieżek.

8 lata 11 miesiąc temu #1027 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Edycja eksportowanego pliku w png.
Dobra sam już zwątpiłem z tymi bitmapami! Ustawiałem kiedyś na zdjęciu obiekty które były ustawione w perspektywie. To było tak dawno, że nie pamiętam czy nie były to wektory. :blush:
Wracając do początku, bitmapy ustawiłbym w perspektywie w GIMPie lub w Krita.

mPuQ

8 lata 11 miesiąc temu #1028 przez IzumiYuki93
Replied by IzumiYuki93 on topic Edycja eksportowanego pliku w png.
Ok. dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Co prawda już baner zrobiłam jakoś na inne sposoby, ale na pewno się przyda wszystko w przyszłości.

Czas generowania strony: 0.137 s.