Jak obliczyć długość konturu znaku?

9 lata 3 tygodni temu #922 przez dsun84
Cześć, nie znam inkscape w ogóle, ale to narzędzie mi chyba pomoże, i Wy mam nadzieję też - chciałbym wiedzieć, jaka jest całkowita długość konturów znaków (tak jak n.p. duże "I" ma 2x wysokość i 2x szerokość). Chciałbym wygiąć z drutu litery, składające się w napis a'la neon i potrzebuję wiedzieć, jak wielkie mogą być litery, gdy mam do dyspozycji 5m tego neono-drutu. Z góry dziękuję za wskazówki!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

9 lata 3 tygodni temu #923 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Jak obliczyć długość konturu znaku?
Efekty -> Wizualizacja ścieżki -> Zmierz ścieżkę

9 lata 3 tygodni temu #926 przez dsun84
Replied by dsun84 on topic Jak obliczyć długość konturu znaku?
Nie jestem pewien, czy robię to dobrze - nigdzie nie widzę wyniku pomiaru.

9 lata 3 tygodni temu - 9 lata 3 tygodni temu #927 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Jak obliczyć długość konturu znaku?
A Twój obiekt na pewno jest ścieżką? Sprawdzałam i u mnie działa. Może nie zmieniłeś tekstu na krzywe?
Widzę również (opis na pasku stanu), że to co masz zaznaczone jest grupą, nie ścieżką. Podczas zamiany tekstu na krzywe ścieżki ulegają zgrupowaniu. Aby je rozgrupować wybierasz: Obiekt -> Rozdziel grupę. Kiedy po zaznaczeniu obiektu na pasku stanu będzie napisane: ścieżka, wtedy możesz zastosować efekt.

9 lata 2 tygodni temu #951 przez dsun84
Replied by dsun84 on topic Jak obliczyć długość konturu znaku?
Dziękuję pięknie, po wprowadzeniu znaku zaznaczyłem go, rozgrupowałem (Shift+Ctrl+G), skonwertowałem do ścieżki (Shift+Ctrl+C) i zastosowałem rozszerzenie Visualize Path -> Measure Path, otrzymałem wartość, której potrzebowałem.

Czas generowania strony: 0.225 s.