- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Import obiektów wektorowych do OpenOffice?
Import obiektów wektorowych do OpenOffice?
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
9 lata 4 tygodni temu #915
przez Dorkass
Import obiektów wektorowych do OpenOffice? was created by Dorkass
W jakim formacie zapisać projekt, aby można go było wstawić do dokumentu OpenOffice zachowując format wektorowy z możliwością edycji? Czy jest to w ogóle możliwe?
Kiedy zwyczajnie kopiuję taki obiekt bezpośrednio z Inka i wklejam do dokumentu OpenOffice Writer, to niby format wektorowy zostaje zachowany, ale nie mogę edytować koloru wypełnienia, a obiekty wypełnione gradientem zmieniają wypełnienie na zwykły, pojedynczy kolor.
Kiedy zwyczajnie kopiuję taki obiekt bezpośrednio z Inka i wklejam do dokumentu OpenOffice Writer, to niby format wektorowy zostaje zachowany, ale nie mogę edytować koloru wypełnienia, a obiekty wypełnione gradientem zmieniają wypełnienie na zwykły, pojedynczy kolor.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
9 lata 4 tygodni temu #916
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Re:Import obiektów wektorowych do OpenOffice?
Z tego co pamiętam to OpenOffice/LibreOffice przyjmuje pliki SVG. Nie wiem tylko jaka jest jakość importu. Poza tym masz EMF, WMF, to są formaty wektorowe.
Wklejasz przez schowek?
Spróbuj zrobić import bo w trakcie wklejania może obiekt być blokowany i jest w trybie odczytu. Poza tym pakiety LO, OO to takie średnie edytory grafiki. Nie łatwiej by było zrobić tekst i zapisać go do PDF i importować do Inka? Tam przynajmniej będzie kontrola nad wektorami.
Co Ty Dorkass znowu kombinujesz?
---
Wklejasz przez schowek?
Spróbuj zrobić import bo w trakcie wklejania może obiekt być blokowany i jest w trybie odczytu. Poza tym pakiety LO, OO to takie średnie edytory grafiki. Nie łatwiej by było zrobić tekst i zapisać go do PDF i importować do Inka? Tam przynajmniej będzie kontrola nad wektorami.
Co Ty Dorkass znowu kombinujesz?
---
mPuQ
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
9 lata 4 tygodni temu - 9 lata 4 tygodni temu #917
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Import obiektów wektorowych do OpenOffice?
To nie moja wina. Ktoś sobie zażyczył papier firmowy do użytku w formie elektronicznej i chce go używać w LibreOffice, a ja na programach biurowych się zbytnio nie znam, bo ich prawie nie używam, więc nie wiem, jak to tam działa.
W każdym razie dziękuję za info, spróbuję z tymi formatami.
@Edit:
Faktycznie, SVG po zaimportowaniu wygląda tak samo jak w Inku, gradienty są zachowane, czego nie można powiedzieć o dwóch pozostałych formatach. Niestety nie znajduję możliwości edycji czy choćby rozdzielenia grupy obiektów. Być może to mój brak znajomości OpenOffice. W każdym razie tyle chyba i tak mi wystarczy
W każdym razie dziękuję za info, spróbuję z tymi formatami.
@Edit:
Faktycznie, SVG po zaimportowaniu wygląda tak samo jak w Inku, gradienty są zachowane, czego nie można powiedzieć o dwóch pozostałych formatach. Niestety nie znajduję możliwości edycji czy choćby rozdzielenia grupy obiektów. Być może to mój brak znajomości OpenOffice. W każdym razie tyle chyba i tak mi wystarczy
Ostatnia9 lata 4 tygodni temu edycja: Dorkass od.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
9 lata 4 tygodni temu #918
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Import obiektów wektorowych do OpenOffice?
Pliki z rozszerzeniem EMF i WMF były przez lata domyślnymi formatami ClipArtów dla Microsoft Office, może OO/LO też sobie z tym poradzi.
Spróbuj ustawić wszystko w Inku żeby nie musieć rzeźbić w OO bo to raczej do przyjemności nie należy. Z gradientami może być problem ale EMF/WMF powinny przenosić taką informację. Wiem, że przenoszą ale z oprogramowaniem opensource zawsze są cyrki.
Jeśli ktoś chce mieć papier firmowy to szablon pliku może mieć zakotwiczone pliki rastrowe, przecież na A3 nikt nie drukuje pism tylko w A4 i nie trzeba tego skalować. To tak w przypadku jakby sie nie dało ogarnąc tych przejść tonalnych.
Spróbuj ustawić wszystko w Inku żeby nie musieć rzeźbić w OO bo to raczej do przyjemności nie należy. Z gradientami może być problem ale EMF/WMF powinny przenosić taką informację. Wiem, że przenoszą ale z oprogramowaniem opensource zawsze są cyrki.
Jeśli ktoś chce mieć papier firmowy to szablon pliku może mieć zakotwiczone pliki rastrowe, przecież na A3 nikt nie drukuje pism tylko w A4 i nie trzeba tego skalować. To tak w przypadku jakby sie nie dało ogarnąc tych przejść tonalnych.
mPuQ
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
9 lata 4 tygodni temu #919
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Import obiektów wektorowych do OpenOffice?
Gradienty są zachowane tylko w SVG. W tych dwóch pozostałych formatach już nie. Opcje grupowania są nieaktywne bez względu na zaimportowany format. Chciałam, żeby miał możliwość edycji, np. coś tam lekko przesunąć czy zmienić odcień, ale jak się nie da, to trudno. Ważne, że wszystko wygląda dobrze po zaimportowaniu SVG
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
9 lata 4 tygodni temu #920
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Import obiektów wektorowych do OpenOffice?
Jeszcze jest taki myk, import SVG do LibreOffice Draw a w nim jest trochę inne menu PPM
Obiekt można zamienić na krzywe lub wielokąty a wtedy pojawi się w menu inna opcja Rozgrupuj
Można by podłubać w tym wektorze i zapisać go jako domyślny format ODG i otworzyć we Writerze. Co ciekawe tego formatu nie można wstawić przez opcję importu w menu Wstaw > Obraz.
Jeśli robisz to komuś za kasę to w twoim interesie jest żeby klient nie miał możliwości edycji i poprawiania!
Obiekt można zamienić na krzywe lub wielokąty a wtedy pojawi się w menu inna opcja Rozgrupuj
Można by podłubać w tym wektorze i zapisać go jako domyślny format ODG i otworzyć we Writerze. Co ciekawe tego formatu nie można wstawić przez opcję importu w menu Wstaw > Obraz.
Jeśli robisz to komuś za kasę to w twoim interesie jest żeby klient nie miał możliwości edycji i poprawiania!
mPuQ
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
Czas generowania strony: 0.127 s.