Logo na stronę internetową

9 lata 1 miesiąc temu #904 przez Dominika1979
Logo na stronę internetową was created by Dominika1979
Witam,

Utworzyłam w Inkscape logo w grafice wektorowej, które będę chciała wykorzystać w sklepie internetowym, który planuję otworzyć. Logo zapisałam jako SVG. Chciałam zrobić wstępny projekt strony w programie do tworzenia stron internetowych Nvu, utworzyłam tabelkę strony następnie chciałam dodać w nagłówku właśnie to logo, jednak po dodaniu obrazu, pokazuje się znaczek, który świadczy o tym, że nie rozpoznaje formatu. W jaki sposób dodaje się taki obraz, który nawet przez programy do odtwarzania obrazów nie rozpoznaje tego pliku jako obrazu?
Pierwszy raz robię coś z grafiki wektorowej, zwykle działałam na grafice rastowej. Będę wdzięczna za pomoc, bo nie wiem kompletnie jak sobie z tym poradzić.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

9 lata 1 miesiąc temu #905 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Logo na stronę internetową
To pewnie ten program do stron nie obsługuje SVG. Najlepiej sprawdź, jakie formaty może otwierać.
W Inku można wyeksportować logo do PNG z przezroczystym tłem, ale to już nie będzie format wektorowy. Natomiast z wektorowych można zapisać np. jako PDF lub EPS czy co tam ten Twój program przyjmuje.

9 lata 1 miesiąc temu #906 przez Owca
Replied by Owca on topic Logo na stronę internetową
Cześć.

Jak pisała Dorkass pewnie program nie obsługuje formatu svg. Jednak biorąc pod uwagę, że tworzysz prototyp strony to spokojnie możesz użyć logo w formacie png wyeksportowanym z Inkscape. Dopiero na etapie kiedy będziesz składać szablon sklepu (lub osoba której to zlecisz) będziesz potrzebować loga w formacie svg. Osadzenie takiego pliku w kodzie html to nie jest żadna filozofia ;)

Jeszcze ważna uwaga: Jeżeli w Twoim logo masz napis wykonany za pomocą narzędzia tekst, to musisz ten tekst zmienić na krzywe. Ponieważ na każdym komputerze tekst będzie wyglądał inaczej. Związane jest to z rodzajem fonta użytym do jego wykonania (nie każdy musi go posiadać na swoim komputerze).

Pozdrawiam.

9 lata 1 miesiąc temu #907 przez Dominika1979
Replied by Dominika1979 on topic Logo na stronę internetową
Faktycznie w moim logo jest napis, ale po utworzeniu całości zaznaczyłam wszystkie elementy loga łącznie z tekstem i wzięłam "grupuj". Czy to nie spowodowało, że napis już nie jest tekstem a razem z logiem tworzą cały obraz, czyli niezależnie od fontów napis loga będzie zawsze taki sam? Bo gdy to logo otwieram ponownie w inkscape, żebym mogła je edytować najpierw muszę zaznaczyć rozgrupuj i dopiero wtedy mogę wprowadzać poprawki na poszczególnych elementach, m.in. w tekście.
A co do prototypu strony, problem już rozwiązany. Głównie chodziło mi o dobór kolorystyczny, wszystko zrobiłam w zwykłym Wordzie po prostu wklejając logo skopiowane z inkscape.

9 lata 1 miesiąc temu #908 przez Owca
Replied by Owca on topic Logo na stronę internetową
Zgrupowanie obiektów nie załatwia sprawy. Musisz zmienić tekst w krzywe. Czyli menu: ścieżka > Obiekt w ścieżkę. Jest to ostateczny krok którego się już nie da odwrócić więc wykonaj go jak już będziesz pewna, że masz finalną wersję :)

Czas generowania strony: 0.089 s.