Skrót do obracania gradientu o 90°?

9 lata 2 miesiąc temu - 9 lata 2 miesiąc temu #831 przez Dorkass
Skrót do obracania gradientu o 90°? was created by Dorkass
Czy jest jakiś skrót klawiaturowy, który obraca gradient o 900, tak, żeby zamiast poziomego był pionowy? Na pasku jest tylko ikona do odbijania gradientu. Domyślnie gradient zawsze ustawia się w poziomie, a ja akurat częściej potrzebuję pionowy (np. do wypełnienia napisu).

PS:
Szukając rozwiązania tego problemu (niestety bezskutecznie) natknęłam się na bardzo ciekawą i przydatną informację: www.linuxformat.com/wiki/index.php/Inkscape_-_master_gradients w pkt.6. Okazuje się, że gradient eliptyczny posiada ukryty punkt "ostrości", który można wyciągnąć z centralnego punktu przytrzymując SHIFT. Nie miałam wcześniej o tym pojęcia, a tymczasem nie raz by mi się przydało. Dziwne, że do tej pory nigdzie nie spotkałam tej informacji. Takie rzeczy chyba trzeba rozpowszechniać, a nie trzymać w sekrecie...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

9 lata 2 miesiąc temu #832 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Skrót do obracania gradientu o 90°?
Na InkscapeForum jest taki wątek ale skróty w nim pokazane u mnie nie działają. Używam Inka 0.48.5-1, może nowszy to obsługuje?

1. Narysuj obiekt
2. g - przełącza do narzędzia gradient),
3. Ctrl-A - zaznacza wszystkie węzły/uchwyty gradientu
4. [ lub ] - obrót w prawo lub lewo

mPuQ

9 lata 2 miesiąc temu #833 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Skrót do obracania gradientu o 90°?

Dorkass napisał: Dziwne, że do tej pory nigdzie nie spotkałam tej informacji. Takie rzeczy chyba trzeba rozpowszechniać, a nie trzymać w sekrecie...

Jestem przekonany, że w którymś z materiałów widać jak używam tego tricku a już na pewno nie było tajemnicy ;) Sądziłem już nawet, że w podstawach podstaw pokazywałem tę możliwość. Na tę okazję nawet specjalnie przejrzałem materiał, ale jednak nie. Tak czy inaczej jestem niemal przekonany, że gdzieś używałem tej opcji.

9 lata 2 miesiąc temu - 9 lata 2 miesiąc temu #835 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Skrót do obracania gradientu o 90°?
U mnie niestety wciskanie [ lub ] nie obraca gradientu o 900. Próbowałam też z SHIFT-em, ale nadal nic :(
Natomiast strzałkami (po zaznaczeniu punktu końcowego lub początkowego) faktycznie gradient jest obracany, ale stopniowo, tzn. jedno kliknięcie = 10, co jest mało przydatne. Z SHIFTEM + strzałka jest obracany o jakieś 100 czy 150. Jednak to nadal nie to, czego potrzebuję.

DominusX napisał: Jestem przekonany, że w którymś z materiałów widać jak używam tego tricku a już na pewno nie było tajemnicy ;) Sądziłem już nawet, że w podstawach podstaw pokazywałem tę możliwość. Na tę okazję nawet specjalnie przejrzałem materiał, ale jednak nie. Tak czy inaczej jestem niemal przekonany, że gdzieś używałem tej opcji.

No właśnie z videotutorialami jest ten problem, że ciężko znaleźć tę jedną, konkretną informację, jeśli w każdym filmiku jest kilka lub więcej porad. Dlatego bardziej pomocne są jednak tutoriale w formie tekstowej, bo przecież nie wszystko się zapamięta, co w którym filmiku było, a tak można szybko zerknąć i łatwo znaleźć wybrany fragment.

Czas generowania strony: 0.125 s.