- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Deseń wzdłuż ścieżki: problematyczna spirala
Deseń wzdłuż ścieżki: problematyczna spirala
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
9 lata 2 miesiąc temu - 9 lata 2 miesiąc temu #824
przez Dorkass
Deseń wzdłuż ścieżki: problematyczna spirala was created by Dorkass
Utworzyłam sobie spiralę i zamieniłam na ścieżkę. Następnie narysowałam trójkąt, zaznaczyłam obydwa obiekty (trójkąt na wierzchu) i użyłam opcji: Deseń wzdłuż ścieżki. Niestety efekt jest zupełnie inny od zamierzonego:
Co ciekawe, kiedy próbuję rozciągnąć inny kształt wzdłuż spirali, to efekt jest zbliżony do prawidłowego.
Sprawdzałam na wersji 0.48.5 portable i najnowszej, czyli 0.91, wszędzie efekt ten sam. Czy ja robię coś nie tak?
Co ciekawe, kiedy próbuję rozciągnąć inny kształt wzdłuż spirali, to efekt jest zbliżony do prawidłowego.
Sprawdzałam na wersji 0.48.5 portable i najnowszej, czyli 0.91, wszędzie efekt ten sam. Czy ja robię coś nie tak?
Ostatnia9 lata 2 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
9 lata 2 miesiąc temu #826
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Deseń wzdłuż ścieżki: problematyczna spirala
mPuQ
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
9 lata 2 miesiąc temu #827
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Deseń wzdłuż ścieżki: problematyczna spirala
Faktycznie, tym drugim sposobem działa:
Tylko w tym przypadku trzeba skopiować i wkleić deseń, a powstała ścieżka składa się tylko z konturu, więc trzeba ją jeszcze wypełnić i wyłączyć kontur. To kilka kroków więcej, ale przynajmniej działa.
Czyli z tym filtrem z zakładki Efekty jest coś nie tak? Wydaje mi się, że używałam go prawidłowo. Obydwa obiekty były ścieżką, obydwa zaznaczone i deseń na wierzchu...
Tylko w tym przypadku trzeba skopiować i wkleić deseń, a powstała ścieżka składa się tylko z konturu, więc trzeba ją jeszcze wypełnić i wyłączyć kontur. To kilka kroków więcej, ale przynajmniej działa.
Czyli z tym filtrem z zakładki Efekty jest coś nie tak? Wydaje mi się, że używałam go prawidłowo. Obydwa obiekty były ścieżką, obydwa zaznaczone i deseń na wierzchu...
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
9 lata 2 miesiąc temu #828
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Deseń wzdłuż ścieżki: problematyczna spirala
Nie mam pojęcia dlaczego ta funkcja jest zdublowana?! Może to są dwie różne z różnym zastosowaniem ale taki przypadek mają identyczną nazwę? Kto to wie.
Ważne, że działa!
Ważne, że działa!
mPuQ
Czas generowania strony: 0.085 s.