Problem z zapisywaniem do dxf

9 lata 2 miesiąc temu #813 przez pasikonik
Problem z zapisywaniem do dxf was created by pasikonik
Cześć wszystkim. Potrzebuję pomocy raczej technicznej - inkscape nie chce mi zapisywać plików .dxf. Poradziłem sobie już z problemem zapisywania do .plt - zgodnie z instrukcją znalezioną w sieci zainstalowałem pythona i podmieniłem go w folderze inkscape'a, zainstalowałem uniconverter. Zapisywanie .plt zdaje się działać dobrze. Myślałem, że dxf też będzie działał, ale przy próbie zapisu dostałem komunikat:

"The fantastic lxml wrapper for libxml2 is required by inkex.py and therefore this extension. Please download and install the latest version from cheeseshop.python.org/pypi/lxml/, or install it through your package manager by a command like: sudo apt-get install python-lxml"

Zainstalowałem jeszcze raz "pythona27", doinstalowałem "lxml-3.4.4.win-amd64-py2.7", skopiowałem do folderu inkscape'a. Teraz komunikat brzmi:

"The fantastic lxml wrapper for libxml2 is required by inkex.py and therefore this extension. Please download and install the latest version from cheeseshop.python.org/pypi/lxml/, or install it through your package manager by a command like: sudo apt-get install python-lxml
Technical details:
DLL load failed: %1 nie jest prawid�ow� aplikacj� systemu Win32."

Szukałem rozwiązania w sieci, ale daremnie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

9 lata 2 miesiąc temu #814 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Re:Problem z zapisywaniem do dxf
Jaki to Ink?
Z tego co pamiętam na 0.48.4 nie było problemów z zapisem do DXF. Jak używasz 0.91 to może być różnie ponieważ to jest bubel! Po drugie przy instalacji pythona ważne jest aby dobrać odpowiednią wersję. Różnicę robi nawet 32bit - 64bit bo są inne ścieżki. Przy starym Inku nie było takich szopek.

mPuQ

mPuQ

9 lata 2 miesiąc temu #815 przez mPuQ
Kiedyś na forum opisywałem jak ogarnąć pliki PLT w Inku:
inkscape-tutorial.pl/forum/potrzebuje-po...pisać-pliku-plt.html
Podobno działało! :)

mPuQ

mPuQ

9 lata 2 miesiąc temu #816 przez pasikonik
Replied by pasikonik on topic Re:Problem z zapisywaniem do dxf
Bardzo dobry opis, to dzięki niemu działa mi zapis do plt :D
Mam system 64bit, Inka i Pythona zainstalowałem jak należy. Doinstalowałem wczoraj tego lxml wrapper'a w wersji 32bitowej. Teraz dostaję komunikat

Nie udało się zaimportować modułu „numpty” lub „numpy.linalg”. Moduły te są konieczne do pracy tego rozszerzenia. Zainstaluj je i spróbuj ponownie.

Dołożyłem ścieżkę
C:\Program Files\Inkscape\python\Lib\site-packages\numpy-1.9.2
i wrzuciłem tam odpowiednie pliki, ale nic to nie dało.
Może doinstalować sobie starszego inka, w nowym rysować, a w starszym zapisywać z svg do dxf?

9 lata 2 miesiąc temu #817 przez pasikonik
Replied by pasikonik on topic Problem z zapisywaniem do dxf
Zainstalowałem Inka 0.48, zapisuje pliki do dxf, ale taki plik po otwarciu w DratfSighcie jest pusty, więc dalej stoję w miejscu :/

9 lata 2 miesiąc temu #818 przez mPuQ
Czy plik DXF wypluty z Inka a otwarty w jakimś edytorze tekstu (Notatnik) też jest pusty? Ja tego formatu używałem między Inkiem a Blenderem. Nie było z tym problemów.
Jeśli plik nie jest pusty a w DraftSight nie widać niczego to ja bym spróbował zrobić import do Blendera i od razu eksport do jakiegoś formatu który łyka DraftSight (OBJ, 3DS...). Tak to już jest z tymi programami opensource. Inkscape zapisuje do dwóch formatów SVG, swojego i uniwersalnego a Adobe Illustrator też do swojego! Niby nie powinno być różnic ale pliki SVG z Inka importowane do Blendera często mają błędy. Pomaga import do Illustratora i zapis do jego SVG. Taka zabawa!

mPuQ

mPuQ

Czas generowania strony: 0.165 s.