- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Rysowanie kształtem: błąd w Inkscape 0.91?
Rysowanie kształtem: błąd w Inkscape 0.91?
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
9 lata 4 miesiąc temu #773
przez Dorkass
Rysowanie kształtem: błąd w Inkscape 0.91? was created by Dorkass
Bez względu na to, czy wybiorę "trójkąt w" czy "trójkąt przeciw", kiedy rysuję wybranym kształtem, trójkąt jest zawsze tylko w jedną stronę. Da się z tym coś zrobić? W poprzednich wersjach tak nie było.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
9 lata 4 miesiąc temu #775
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Rysowanie kształtem: błąd w Inkscape 0.91?
Sprawdziłem i faktycznie, ale z drugiej strony - tak zaawansowany użytkownik jak Ty powinien wiedzieć, że 0.91 nie powinien w ogóle wyjść bo ma masę błędów. Lepiej wybrać jakąś alternatywną kompilację. Ale tak serio to używam 0.48, jeśli tylko mam taką możliwość.
Już lepiej rób sobie trójkąciki i korzystaj z opcji "ze schowka" bo ogólnie jest znacznie lepsza.
Już lepiej rób sobie trójkąciki i korzystaj z opcji "ze schowka" bo ogólnie jest znacznie lepsza.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
9 lata 4 miesiąc temu #776
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Rysowanie kształtem: błąd w Inkscape 0.91?
Tak jak mówisz Prezes, ekipa skupiona wokół strony Inkscape.org triumfalnie ogłosiła w lutym stabilne wydanie 0.91! Ludzie odpowiedzialni za aktualizowanie profilu na SourceForge.net zatrzymali się na wydaniu 0.91pre4. Jak widać twórcy sami są podzieleni i wiedzą, że pod presją wypuśclili gniota!
P.S: Mój kolega Fabian Pie3k , który robi w Inku m.in. ilustracje do książek twierdzi, że dla niego program się skończył na wersji między 0.45 a 0.47! W późniejszych wydaniach nie udało mu się nigdy ustawić kreski mimo, że niby wszystko jest tak samo. Niby robi ogromną różnicę.
P.S: Mój kolega Fabian Pie3k , który robi w Inku m.in. ilustracje do książek twierdzi, że dla niego program się skończył na wersji między 0.45 a 0.47! W późniejszych wydaniach nie udało mu się nigdy ustawić kreski mimo, że niby wszystko jest tak samo. Niby robi ogromną różnicę.
mPuQ
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
9 lata 4 miesiąc temu - 9 lata 4 miesiąc temu #778
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Rysowanie kształtem: błąd w Inkscape 0.91?
Rozumiem. Wydawało mi się, że to może być jakiś drobiazg, który łatwo naprawić....
Co do rysowania kształtem ze schowka, to wtedy nie ma tych uchwytów do regulacji grubości trójkąta, co przy rysowaniu trójkątem jest bardzo wygodne, a regulacja grubości za pomocą edycji kształtu, gdy ma się takich obiektów dużo, jest nieco uciążliwa. Pozostaje rezygnacja z rysowania kształtem i użycie Power stroke, ale to też nie to samo... Chyba najlepszym wyjściem jest po prostu odwrócenie kierunku ścieżki, jednak przy wielu obiektach, to też trochę dodatkowego klikania.
A wiadomo cokolwiek, kiedy pojawi się nowa, poprawiona wersja Inkscape?
Co do rysowania kształtem ze schowka, to wtedy nie ma tych uchwytów do regulacji grubości trójkąta, co przy rysowaniu trójkątem jest bardzo wygodne, a regulacja grubości za pomocą edycji kształtu, gdy ma się takich obiektów dużo, jest nieco uciążliwa. Pozostaje rezygnacja z rysowania kształtem i użycie Power stroke, ale to też nie to samo... Chyba najlepszym wyjściem jest po prostu odwrócenie kierunku ścieżki, jednak przy wielu obiektach, to też trochę dodatkowego klikania.
A wiadomo cokolwiek, kiedy pojawi się nowa, poprawiona wersja Inkscape?
Ostatnia9 lata 4 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
9 lata 4 miesiąc temu - 9 lata 4 miesiąc temu #779
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Rysowanie kształtem: błąd w Inkscape 0.91?
Ostatnia9 lata 4 miesiąc temu edycja: DominusX od.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
9 lata 4 miesiąc temu #780
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Rysowanie kształtem: błąd w Inkscape 0.91?
Na Inkscape.org są do pobrania m.in. pliki EXE oraz MSI i one się różnią wersją 0.91-1 oraz 0.91. Może warto sprawdzić czy coś naprawili (zepsuli)?
Dorkass my tu z Prezesem czekamy na program od ekipy sK1 Project bo na czekanie na nowego Inka to szkoda życia i nerwów!
Dorkass my tu z Prezesem czekamy na program od ekipy sK1 Project bo na czekanie na nowego Inka to szkoda życia i nerwów!
mPuQ
Czas generowania strony: 0.119 s.