Problem z polskimi znakami

9 lata 7 miesiąc temu #667 przez Zsuigres
Problem z polskimi znakami was created by Zsuigres
Witam wszystkich na forum.

Niedawno przesiadłem się z Windowsa na MacBooka i potrzebowałem darmowej alternatywy dla CorelDraw. Inkscape to strzał w dziesiątkę, ale mam problem z polskimi znakami. Program je odczytuje poprawnie, kiedy na przykład wkleję tekst zawierający "ą", "ę" itp., ale nie mogę w żaden sposób wprowadzić polskiego znaku z klawiatury. Proszę więc o pomoc!!! Z góry dziękuję.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

9 lata 7 miesiąc temu #668 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Problem z polskimi znakami
Cześć,

problem w tym, że nie posiadam Maca więc nie ma środowiska, żeby potestować, czy u mnie problem również występuje. Obstawiam natomiast że problem niekoniecznie jest po stronie Inkscape. Może w czasie działania Inkscape jakiś inny program przechwytuje skróty klawiszowe? Opcji jest bardzo wiele, ale skoro wyświetlają się dobrze to program obsługuje je poprawnie. Pytanie, czemu źle interpretuje skróty odpowiedzialne za polskie znaki.

9 lata 6 miesiąc temu #669 przez Zsuigres
Replied by Zsuigres on topic Problem z polskimi znakami
Właśnie nie wiem co to może być, bo kiedy na przykład wciskam alt + "a", to rozwija się menu warstwy. Może powinienem zmienić skróty klawiszowe (o ile się da)?

9 lata 6 miesiąc temu #670 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Problem z polskimi znakami
Zobacz: Edycja -> Preferencje -> Interfejs -> Skróty klawiszowe

9 lata 6 miesiąc temu #671 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Problem z polskimi znakami
A jesteś pewien, że tak właśnie wyglądają skróty na polskie litery w Macu? Spróbuj Alt+Cmnd+A.

9 lata 6 miesiąc temu #672 przez Zsuigres
Replied by Zsuigres on topic Problem z polskimi znakami
Kurcze. W skrótach klawiaturowych nie ma opcji alt+a. Polskie znaki na Macu wprowadza się jak na reszcie komputerów za pomocą modyfikatora alt. Najwyżej będę kopiował tekst z edytora tekstowego.

Czas generowania strony: 0.124 s.