- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Dodanie siatki gradientów do v.0.91
Dodanie siatki gradientów do v.0.91
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #650
przez Dorkass
Dodanie siatki gradientów do v.0.91 was created by Dorkass
Znalazłam taki poradnik:
www.desainew.com/2015/02/mencoba-gradient-mesh-di-inkscape.html
, ale nie jestem pewna jak dodać ten kod do dokumentu default.xml. Czy mam wkleić całą zawartość tej ramki czy tylko to co jest na niebiesko (przypuszczam, że tylko to na niebiesko) i przede wszystkim, w którym dokładnie miejscu. Czy bezpośrednio po "<!-- Tools -->" czy może na końcu, przed "<!-- Zoom -->"?
Poradnik tłumaczyłam sobie translatorem i nawet nie jestem pewna, czy to będzie działać na Windows
@Edit:
Jednak wkleiłam tylko to niebieskie na końcu przed "<!-- Tools -->" i działa
Poradnik tłumaczyłam sobie translatorem i nawet nie jestem pewna, czy to będzie działać na Windows
@Edit:
Jednak wkleiłam tylko to niebieskie na końcu przed "<!-- Tools -->" i działa
Ostatnia9 lata 7 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Owca
- Wylogowany
- Administrator
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 16
9 lata 7 miesiąc temu #651
przez Owca
Replied by Owca on topic Dodanie siatki gradientów do v.0.91
To źe działa to bardzo dobrze jednak zastanawiam mnie czy stabilnie dziala? Jakaś spostrzeżenia?
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
9 lata 7 miesiąc temu #652
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Dodanie siatki gradientów do v.0.91
W sumie nic konkretnego nie robiłam po dodaniu tej siatki. Pobawiłam się tylko samą siatką na jednym obiekcie. Jak poużytkuję dłużej, to dam znać
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
9 lata 6 miesiąc temu #676
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Dodanie siatki gradientów do v.0.91
Według opisu z
InkscapeForum.com
kod należy dodać do pliku default.xml w sekcji <!-- Tools -->, najlepiej na końcu ale dla programu to nie ma pewnie znaczenia. Ze względu na to, ze plik inkscape.xml ma identyczną zawartość, postanowiłem ten sam kod dodać również do niego. Tak dla wzmocnienia efektu!
Nowością dla mnie jest trzecia linijka <bind action="MeshPrefs" />, nie spotkałem się z tym wcześniej.
Należy dodać jeszcze, że mesh działa na Windows tylko w Inku 64bit.
Nowością dla mnie jest trzecia linijka <bind action="MeshPrefs" />, nie spotkałem się z tym wcześniej.
Należy dodać jeszcze, że mesh działa na Windows tylko w Inku 64bit.
mPuQ
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
9 lata 6 miesiąc temu #684
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Dodanie siatki gradientów do v.0.91
Przeglądając internety znalazłem Ponyscape, autorską kompilację Inkscape stworzoną na potrzeby artystów tworzących kucyki w serwisie
DeviantArt
!
Osoba która jest odpowiedzialna za ten projekt oprócz zmiany nazwy programu dodała kilka funkcji których nie mamy w Inkscape.
- dodano przycisk Gradient Mesh na pasku narzędzi;
- import/dodawanie palet kolorów, tworzenie podkatalogów z paletami które są widoczne w menu wyboru;
Wersja którą pobrałem to 0.4, wersja późniejsza (Patched) nie posiada przycisku Mesh.
Próbowałem podejżeć czy istnieje jakaś różnica w zapisie plików konfiguracyjnych, żeby w Inku dodać przycisk Mesh ale niestety! To raczej jest dodane na poziomie kompilacji programu ze źródeł. Wg informacji na DeviantArt projekt został wstrzymany a prace przeniesione na inny program.
Szkoda bo już miałem wizję zaklepania domeny Ponyscape-Tutorial.pl !!!
Kucyk wieńczący ten post!
Osoba która jest odpowiedzialna za ten projekt oprócz zmiany nazwy programu dodała kilka funkcji których nie mamy w Inkscape.
- dodano przycisk Gradient Mesh na pasku narzędzi;
- import/dodawanie palet kolorów, tworzenie podkatalogów z paletami które są widoczne w menu wyboru;
Wersja którą pobrałem to 0.4, wersja późniejsza (Patched) nie posiada przycisku Mesh.
Próbowałem podejżeć czy istnieje jakaś różnica w zapisie plików konfiguracyjnych, żeby w Inku dodać przycisk Mesh ale niestety! To raczej jest dodane na poziomie kompilacji programu ze źródeł. Wg informacji na DeviantArt projekt został wstrzymany a prace przeniesione na inny program.
Szkoda bo już miałem wizję zaklepania domeny Ponyscape-Tutorial.pl !!!
Kucyk wieńczący ten post!
mPuQ
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
9 lata 5 miesiąc temu #730
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Dodanie siatki gradientów do v.0.91
Trochę poużywałam Inka z tą siatką i jedyne co zauważyłam, to że czasem wywala mi się podczas używania linijki, ale nie wiem, czy jest to wina dodania tej siatki, czy już tak było bez niej. W każdym razie program przestaje wtedy odpowiadać i nawet nie można zapisać pracy. Automatycznie też nie zapisuje. Jedyne co można zrobić, to zabić proces, bo inaczej wisi w nieskończoność i nic się nie da zrobić :/
Czas generowania strony: 0.186 s.