Problem z wycięciem, nałożeniem

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #657 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Problem z wycięciem, nałożeniem
Masz po prostu zablokowane wszystkie warstwy i dlatego nie możesz nic usunąć. Otwórz sobie okno warstw: Warstwa -> Warstwy (na samym dole listy). Zobaczysz wtedy przy każdej warstwie ikonę zamkniętej kłódki. Obrazek, który chcesz usunąć znajduje się na warstwie "loga". Kliknij w kłódkę obok nazwy warstwy, aby ją odblokować. Kiedy kłódka zmieni się na otwartą, możesz kliknąć na obrazek i zwyczajnie go usunąć klikając DELETE.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

9 lata 7 miesiąc temu #658 przez takisobiepan
Replied by takisobiepan on topic Problem z wycięciem, nałożeniem
tak tak, to wiem, może źle to ująłem, chodzi mi o ten mniejszy na prawo od ostatniego loga w samym rogu :)

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #659 przez Dorkass
dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/2/corner.png - tak wygląda prawy, górny narożnik po otwarciu SVG. Oprócz kwadratowego logo, które można z łatwością zaznaczyć i usunąć po odblokowaniu warstwy, nic więcej tam nie widzę. Masz w ogóle otwarte to okno warstw?

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #660 przez takisobiepan
na Twoim png w ogóle nie widać tła, więc coś zepsułem, przepraszam za zamieszanie w takim razie, teraz powinno być dobrze.

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #661 przez Dorkass
Warstwa o nazwie tło jest. Znajduje się na niej rastrowy obrazek: zdjęcie łąki i faktycznie w prawym, górnym narożniku zdjęcia (a nie całego tła) jest jakiś różowawy znaczek. W sumie najprościej byłoby go usunąć w programie rastrowym, natomiast w Inkscape można go zakryć obiektem (zwykłym prostokątem) wypełnionym gradientem w kolorach tego nieba. Kolory można pobrać próbnikiem ze zdjęcia, aby były identyczne. Dla lepszego wtopienia warto też rozmyć nieco ten obiekt. Tylko najpierw trzeba zmienić krycie warstwy na 100%, a po dodaniu obiektu ponownie zmniejszyć tak, jak było.
SVG: dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/2/Rysunek-1.svg

9 lata 7 miesiąc temu #662 przez takisobiepan
dzięki wielki, o to mi właśnie chodziło ;)

a właśnie, mam jeszcze jedno pytanko, chciałbym to wydrukować w formacie A1 (w takim też formacie robiłem poster w programie), jednak gdy eksportuję go jako bitmapę są trochę inne wymiary (70x100cm zamiast 59x84cm), zmienić je ręcznie podczas zapisu czy zostawić tak jak jest? dodam, że jak drukowałem w A3 to nie rozciągnął mi się on na całej kartce tylko została biała, kilku centymetrowa ramka, mimo że opcja rozciągnięcia na całym papierze w opcjach drukowania była zaznaczona.

Czas generowania strony: 0.126 s.