- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Problem z wycięciem, nałożeniem
Problem z wycięciem, nałożeniem
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
9 lata 7 miesiąc temu #663
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Problem z wycięciem, nałożeniem
To prawdopodobnie zależy od ustawionej rozdzielczości. Domyślna rozdzielczość w Inkscape, to 90 dpi, a do druku najbardziej odpowiednia to 300, w przypadku plakatu wystarczające może być 200, czy nawet 150 dpi.
Nie wiem też, do jakiego formatu eksportujesz. Jak do druku, to najlepiej wybrać PDF.
Biała ramka, to już chyba kwestia drukarki. Musiałbyś sprawdzić, jaki jest maksymalny obszar zadruku w Twojej drukarce.
Nie wiem też, do jakiego formatu eksportujesz. Jak do druku, to najlepiej wybrać PDF.
Biała ramka, to już chyba kwestia drukarki. Musiałbyś sprawdzić, jaki jest maksymalny obszar zadruku w Twojej drukarce.
Za tę wiadomość podziękował(a): DominusX, takisobiepan
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- takisobiepan
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
9 lata 7 miesiąc temu #664
przez takisobiepan
Replied by takisobiepan on topic Problem z wycięciem, nałożeniem
wszystko się teraz zgadza, dzięki wielki jeszcze raz!
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #665
przez DominusX
No dziewczyno! Widzę, że nauka nie poszła w las
Co do samej białej ramki tylko dopowiem - nie masz możliwości aby się jej pozbyć. Profesjonalne maszyny które drukują np. gazety również zostawiają biały obszar wokół. W czasopismach, czy książkach wszystko dotyka ramek ponieważ jest docinane przez specjalne maszyny. Do tego celu w wydruku używa się określenia "spady". To taki obszar w którym możesz przyciąć kartkę, aby nie stracić treści na niej zawartej.
Replied by DominusX on topic Problem z wycięciem, nałożeniem
Dorkass napisał: To prawdopodobnie zależy od ustawionej rozdzielczości. Domyślna rozdzielczość w Inkscape, to 90 dpi, a do druku najbardziej odpowiednia to 300, w przypadku plakatu wystarczające może być 200, czy nawet 150 dpi.
No dziewczyno! Widzę, że nauka nie poszła w las
Co do samej białej ramki tylko dopowiem - nie masz możliwości aby się jej pozbyć. Profesjonalne maszyny które drukują np. gazety również zostawiają biały obszar wokół. W czasopismach, czy książkach wszystko dotyka ramek ponieważ jest docinane przez specjalne maszyny. Do tego celu w wydruku używa się określenia "spady". To taki obszar w którym możesz przyciąć kartkę, aby nie stracić treści na niej zawartej.
Ostatnia9 lata 7 miesiąc temu edycja: DominusX od.
- takisobiepan
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
9 lata 7 miesiąc temu #666
przez takisobiepan
Replied by takisobiepan on topic Problem z wycięciem, nałożeniem
kiedy zgrupowałem wszystkie elementy i dopasowałem rozmiar rysunku do okna to okazało się, że jest on większy niż strona, później wyszło, że coś było nie tak z tłem, obszar zaznaczenia tła wystawał poza stronę A1 więc stąd wzięła się kilkucentymetrowa biała ramka na wydruku
Czas generowania strony: 0.204 s.